Temat założyłem, bo chyba nie ma jeszcze takiego "tylko o teatrze"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Piszemy tu o tym gdzie mamy zamiar się wybrać, co wiedzieliśmy, co chcielibyśmy, co polecamy, co odradzamy itd. Po prostu - cokolwiek chcecie, byle głównie chodziło o teatr. Musical, operetka, także kabaret
Właśnie wróciłem z Łódzkiego Teatru Wielkiego z operetki "Księżniczka Czardasza". No cóż... Pan przed przedstawieniem powiedział nam, że ktoś powiedział, jakoby operetka była opisywana jako "boska głupota". No i tak było... Prosta fabuła w trzech częściach, słabo nakreślone postacie, muzyka operowa... Mamy pokazany znów motyw nieszczęśliwej miłości, przeciwstawiającej się jej rodzinie itd. w klasie szlacheckiej. Podobały mi się najbardziej panie tancerki z nocnego klubu i pewien cynik, który chyba był najlepiej nakreśloną postacią
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ostatecznie nie było źle, jeśli chcecie się dowiedzieć co to jest operetka, to zapraszam, ale tak z własnej woli drugi raz bym nie poszedł. Jakby ktoś nie rozumiał tytułu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czardasz
Chciałbym za to polecić coś innego - musical "Metro". Nie wierzę, że nie słyszeliście
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Historia znowu bazująca na motywie znanego przede wszystkim z "Romeo i Julia". Opowiada głównie o grupie młodych artystów, z czego wyszczególnione mamy dwie postaci - gitarzysty, mieszkającego w warszawskim metrze outsidera i młodej dziewczyny, która pragnie zostać aktorką. Dodatkowo masa kolorowych drugoplanowych postaci. Doskonała muzyka, świetny taniec, porywająca wręcz historia, świetne aktorstwo (to, które ja widziałem
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
) i w ogóle cud i miód. Polecam każdemu, przekonacie się do tej formy sztuki jaką jest musical. Teraz mi się marzy pojechać gdzieś na Broadway...
Byłem też oczywiście na innych... W Wielkim Teatrze Łódzkim ciekawe były z pewnością "Antygona" i "Edyp". Kojarzycie?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Wybieram się też w rodzimym mieście niedługo na kabarety - przyjeżdżają DNO i Łowcy.B. Będzie super!