świat systemu
-
- Bombardier
- Numer GG: 6330570
- Kontakt:
świat systemu
jako że to często poruszany temat a więc coś mi odbiło, zakasałem rękawy i zabrałem się za robienie własnego systemu
tylko mam pytanie, zawsze chciałem zropic RPG taki cyberpunkowo- homeworldowy (nawet jedna rasa ma motyw mieszkania na stacjach w kosmosie bo im planety nie pasują) ale... czy robienie systemu w takich realiach ma w ogóle jakikolwiek sens? (zawsze marzyłem żeby zrobic "coś" dla wszystkich, i jak to z marzeniami, bywa czasami odbija)
tylko mam pytanie, zawsze chciałem zropic RPG taki cyberpunkowo- homeworldowy (nawet jedna rasa ma motyw mieszkania na stacjach w kosmosie bo im planety nie pasują) ale... czy robienie systemu w takich realiach ma w ogóle jakikolwiek sens? (zawsze marzyłem żeby zrobic "coś" dla wszystkich, i jak to z marzeniami, bywa czasami odbija)
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Jak dla mnie jakos to nie pasuje do siebie: Homeworld zawsze mi sie kojarzyl z jakas harmonia i spokojem (mimo wszelakich bitew), CP zas jest to spoleczenstwo chylace sie ku upadkowi, pelne buntownikow i wyrzutkow spoleczenstwa (taki najgorszy koszmar mieszkanca zachodu).
No ale to jest moje zdanie, zycze powodzenia
No ale to jest moje zdanie, zycze powodzenia
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Homeworld tez mi sie bardziej kojarzy z jakas space opera niz cyberpunkiem, ale mozna w koncu zrobic dodatek do cyberpunka o statkach kosmicznych . Jak wiem, wyszedl dodatek "Kosmiczna Glebia", ale nie opisuje kosmicznych bitew, itp.
Zrobienie systemu (nie dodatku) w stylu Homeworlda ech... Zalezy jak duzo oryginalnych rzeczy bys do niego wlozyl, bo motyw z Homeworlda mozna wykorzystac w wielu systemach, dlatego MG czesto robia sobie male modyfikacje (systemy: Star Wars d20, Gasnace Slonca - chyba nadaja sie idealnie) zamiast tworzyc caly system.
Obelix chcesz zrobic cos dla wszystkich to Twoje marzenia moga sie spelnic! Dolacz do zalogi Epsilonu (http://www.epsilon666.fora.pl)
Zrobienie systemu (nie dodatku) w stylu Homeworlda ech... Zalezy jak duzo oryginalnych rzeczy bys do niego wlozyl, bo motyw z Homeworlda mozna wykorzystac w wielu systemach, dlatego MG czesto robia sobie male modyfikacje (systemy: Star Wars d20, Gasnace Slonca - chyba nadaja sie idealnie) zamiast tworzyc caly system.
Obelix chcesz zrobic cos dla wszystkich to Twoje marzenia moga sie spelnic! Dolacz do zalogi Epsilonu (http://www.epsilon666.fora.pl)
-
- Pomywacz
Mozna to zrobić.. ja na przykład myślałem, aby zrobić nakładkę na Neuroshimę, o charakterze kosmicznym( nakładka-zmienimy fabułę, dodamy kilka przedmiotów,profesji, podróże kosmiczne itp., oczywiście nie byłoby wtedy tej wojny, lecz skorumpowane władze ziemi, stacje kosmiczne, pytanie czy obcy naprawde istnieją? itp.) ale jestem zbyt słaby, aby dać sobie radę samemu...
Walcze, póki nie padnę...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
-
- Pomywacz
Jeśli chodzi o RPG w śiecie przyszlości to im więcej takowych tym lepiej. Jeśli tylko calość będzie mialo sens, a świat będzie miejscem nie liniowym tylko rozprzestrzeniającym się w trzech wymiarach to można zagwarntować sukces . Do tego trzeba dolożyć jeszcze mechanikę, sensowną i slużącą jedynie jako pomoc do gry, i system gotowy do testowania.
-
- Kok
- Numer GG: 1692393
- Kontakt:
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Ja rowniez popieram idee tworzenia swiatow SF, a zwlaszcza hard SF, ktorego praktycznie w polskim RPG nie ma. Sam w wolnych chwilach wspoltworze system SF oraz z bliska sie przygladam tworzeniu innego, wiec propozycja bliska jest moim klimatom. Skracajac: byloby fajnie, zeby to nie bylo DnD w kosmosie, ale cos bardziej wnoszacego i podnoszacego problemy z zakresu zainteresowan fantastyki naukowej, takich jak kwestia kontaktu, sztuczne inteligencje, czlowiek przyszlosci. Homeworld fajnie do tego moze posluzyc, bowiem rzuca odbiorce w przyszlosc odlegla i o wielkim rozmachu - a to bardzo pomaga puscic wodze fantazji.
Jesli temat sie rozwinie, chetnie wlacze sie do dyskusji.
Jesli temat sie rozwinie, chetnie wlacze sie do dyskusji.
-
- Marynarz
Popieram Solariusa. Fajnie byłoby zagrać w RPG, w którym nie byłoby się super wymiataczem laserowym (ale zwykłym wymiataczem tak ), a na przykład naukowcem...
Grać w sesję z tematem przewodnim "kontakt z inną cywilizacją" byłoby naprawdę przyjemne, tylko żeby ten kontakt nie był komunikacją bojową, opartą na schmacie odkryliśmy nową rasę, albo ona nas i zapałaliśmy wzajemnym gniewem. Marzy mi się coś na kształt Lema, jego "Solaris" czy "Niezwyciężonego"...
Grać w sesję z tematem przewodnim "kontakt z inną cywilizacją" byłoby naprawdę przyjemne, tylko żeby ten kontakt nie był komunikacją bojową, opartą na schmacie odkryliśmy nową rasę, albo ona nas i zapałaliśmy wzajemnym gniewem. Marzy mi się coś na kształt Lema, jego "Solaris" czy "Niezwyciężonego"...
Wciąż mnie ścigają!
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Ho ho, to juz wysokie mierzenie Nie mowie nie, ale na dluzsza mete takie prowadzejnie jest bardzo trudne (co innego jednostrzalowki). Oczywiscie kontakty z myslacymi oceanami czy gwiazdami nie bylyby jedynym motywem w owym hipotetycznym systemie. Sadze, ze do gry o Kontakcie (a nawet Kontaktach, zwlaszcza z co barziej estetycznymi obcymi istotami ) najlepiej jest stworzyc pewna hierarchie obcych bytow, od tych calkiem bliskich ludziom (humanoidalni obcy) do szczegolnie odleglych (myslace kamienie czy mglawice). Jak sie zastanowic, w samym Star Treku wyglada to mniej wiecej w ten sposob.Uciekinier pisze:Grać w sesję z tematem przewodnim "kontakt z inną cywilizacją" byłoby naprawdę przyjemne, tylko żeby ten kontakt nie był komunikacją bojową, opartą na schmacie odkryliśmy nową rasę, albo ona nas i zapałaliśmy wzajemnym gniewem. Marzy mi się coś na kształt Lema, jego "Solaris" czy "Niezwyciężonego"...
Poza tym powinny tam dziac sie takze rzeczy bardziej przyziemne - inaczej system zadlawi sie patosem, a poza tym nie kazdy chce grac w Kontakt(y) (zupelnie nie wiem czemu ).
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Ja bym chętnie zagrał w sesję Kontaktową opartą o jedno opowiadanie S.Kinga, w którym pustynia przemawiała do ludzi, którzy rozbili się na planecie. To byłoby coś .
Ostatnio robiłem wraz z CoBem i paroma innymi osobami system SF, nie wiem czy da się go do Hard SF podciągnąć (raczej survival SF). Oczywiście forum nie muszę reklamować, chodzi o EEC (epsilona erindari) . Niestety projekt chyba jako tako upadł.
Ostatnio robiłem wraz z CoBem i paroma innymi osobami system SF, nie wiem czy da się go do Hard SF podciągnąć (raczej survival SF). Oczywiście forum nie muszę reklamować, chodzi o EEC (epsilona erindari) . Niestety projekt chyba jako tako upadł.
-
- Bombardier
- Kontakt:
ostatnio zapomniałem troche o genialnej myśli systemu SF ale sobie przypomniałem i coś zacząłem robic, ale ja sam mało umiem a przydało by się paru ludzi do pomocy, a zwłaszcza przy tworzeniu świata i mechaniki
oczywiscie jak to u mnie bywa wszystko jest tu (pokazuje palcem głowe) ale brak Inspiracji aby to wszystko przelac na papier (a moze raczej do worda?)
tak więc szukam osób chętnych do pomocy, pomoc przyda się w każdej postaci, kontakt na GG, i najlepiej osoby aktywne, tzw takie które są na GG i gotowe do myślenia więcej niż 1 raz w miesiącu
na zachęte powiem ze mam nazwe i zrodzony w wielkich bólach WSTĘP!!!!:D
krótki bo krótki ale zawsze coś
oczywiscie jak to u mnie bywa wszystko jest tu (pokazuje palcem głowe) ale brak Inspiracji aby to wszystko przelac na papier (a moze raczej do worda?)
tak więc szukam osób chętnych do pomocy, pomoc przyda się w każdej postaci, kontakt na GG, i najlepiej osoby aktywne, tzw takie które są na GG i gotowe do myślenia więcej niż 1 raz w miesiącu
na zachęte powiem ze mam nazwe i zrodzony w wielkich bólach WSTĘP!!!!:D
krótki bo krótki ale zawsze coś
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
-
- Chorąży
No cóż do mechaniki jako tako si,ę raczej nie nadam o co to to nie . Ale jako, że moja wyobraźnia jest taaaka [rozkłada ręce] to mogę ci coś poradzić . Właściwie to chętnie pomogę chociażby po to, żeby ujrzeć na ostatniej stronie mój nick
edit: moje gg: 2181525, jak bedziesz świat tworzył to zagadaj to coś pomyślę
edit: moje gg: 2181525, jak bedziesz świat tworzył to zagadaj to coś pomyślę
.
-
- Bombardier
- Kontakt: