Tworzenie technik mieszanych wymaga Kekkei Genkai ALBO Znajomości obydwu chakr na poziomie co najmniej 15 (przy czym ten drugi wypadek daje o wiele mniejsze możliwości)
Istniejące połączenia:
prąd + woda = czas
prąd + powietrze =
prąd + ogień = duchowy ogień (spectral fire brzmi lepiej, nie? Kulami tego miotała Jinchuuriki nosząca Nibi)
prąd + ziemia = metal
woda + powietrze = lód (śnieg)
woda + ogień = krew
woda + ziemia = drewno
powietrze + ogień = gorąco
powietrze + ziemia = piasek (Gaara leciał akurat na demonie, co ma swoje zasady specjalne)
ogień + ziemia = kwas
Technik potem będzie się uczyli niezależnie od ilości posiadanych kropek.
To co nazywamy "opanował żywioł" oznacza "ma co najmniej siedem kropek". Przeciętny jounin ma około 25 kropek, może więc mieć opanowane trzy żywioły i... Nie umieć ich mieszać. A na dodatek w każdym mieć techniki na poziomie jounina. Zresztą; NPCami mogę zarządzać tak, żeby byli zbliżeni do fabularnych, a gracze w końcu są jednak bohaterami, czymś mogą się wyróżniać.
Mangi nie czytałem, bo mi się nie chce ściągać 315 odcinków i z braku czasu na dokładkę.
Taijutsu Miękkej Pięści to fizyczna + duchowa w proporcjach 1:2.
Style walk po jednym na 5 kropek taijutsu (traktowane jako technika).
Otwieranie bram oczywiście jest przewidziane.
Trzeba znać co najmniej trzy techniki początkowe (inaczej nie wypuszczają z Akademii).
Akademię tak czy inaczej już skończyliście.
Nie chcę rezygnować z mechaniki, bo zależy mi na tym żeby jakoś oddać te walki nie tylko opisowo. Bohaterstwo bohaterstwem, ale zarządzanie zasobami (np. chakry) też jest istotne, nie?

Mechanika w Wampirze pbf się sprawdza, ta mam nadzieję też. Co zaś do czasochłonności: MG rozstrzyga wszelkie wątpliwości na poczekaniu

What doesn't kill you, just makes you... Stranger.
But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.