Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Narin\Angel
Pomywacz
Numer GG: 0

Post autor: Narin\Angel »

DANTE! Zgadzam sie z Toba w 200%!!! Jestem w połowie Eragona i nie mogę się od niej oderwać (no chyba że na chwilkę na tawernę :) ) I zaprawdę zaprawdę powiadam Wam... Wszystkie części Harrego Pottera razem wzięte to NIC w porównaniu z Eragonem! I mam takie same odczucia jak Ty Dante! Czuję się jakbym to ja sama była Eragonem! Jakbym była w tym świecie! To coś cudownego!!! Polecam gorąco! :)
Vircung
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Vircung »

widząc wasz entuzjazm chyba kupie tą xiążkę... a ja na razie polecam cały cykl xiążek Paulo Coelho... a w szczególności "Alchemika"... poprostu świetne xiążki i dają do myślenia...
Czyń Zło

Na potęgę Moherowego Beretu !!

http://www.i-rpg.net
Dante
Mat
Mat
Numer GG: 3604434
Kontakt:

Post autor: Dante »

Czytałem Alchemika książka fajna ale trzeba mieć mózg by odczuć pełnię jej wartości.
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Szczerze polecam serię o "Zabójcy", czyli przygody Gotreka i Felixa! 8) Williama Kinga! Naprawdę dobra i godna uwagi saga o zabójcy i jego kompanie, a także świetny siedmioksiąg przygód, w świecie mrocznym, butnym i chaotycznym :), czyli realiach warhammera 8) . Zabójca Trolli, Zabójca Skavenów, Zabójca Demonów, Zabójca Smoków, Zabójca Bestii, Zabójca Wampirów oraz Zabójca Gigantów - książki, moim zdaniem godne uwagi i przeczytania. :)
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Choć jeśli mają być to poważniejsze jeszcze ksiażki, to najbardziej polecam znaną wszystkim Biblię - chyba najbardziej wartościową ze wszystkich ksiżek i ksiąg na świecie, jednak by ją zrozumieć, potrzeba sporo czasu, aleWARTO!!
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Zmeczyłem książkę Gabriela Garcii (jak to się odmienia? ;P) marqueza - "Sto lat samotności". Książka jest zaskakująca, wciągająca... Długo czytałem bop miałem duża przerwę, ale warto naprawde odwiedzic wioskę Macondo :wink: .
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

ja obecnie spozywam "zywe srebro" neala stephensona....
cytacik (niedokladny):

"-to jest rog jednorozca.
-przeciez jednorozce jako stworzenia mityczne nie istnieja.
- ja tam nie wiem, wiem tylko ze ich rogi mozna kupic w amsterdamie."
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
Vircung
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Vircung »

skończyłem (dość dawno ale sobie przypomniałem 8) ) czytać trylogoe Gartha Nixa "Sabriel", "Lirael", "Abhorsen"... ciekawy śiwiat(ot próba połączenia techniki i magii w jednym świecie) i fabuła też niczego sobie.... polecam zapalenićom fantasy
Czyń Zło

Na potęgę Moherowego Beretu !!

http://www.i-rpg.net
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Ostanio przeczytałem "Kod Leonarda da Vinci" Dana Browna. Szczerze polecam - ma naprawdę bardzo interesujące spojrzenie na dzisiejszą religię chrześcijańską i kościół katolicki, pomimo iż jest to kryminał. Ciekawie napisana, wciąga i poważnie może zainteresować dalszymi poszukiwaniami prawdy 8) na temat co się dzieje w świecie :) sporo intrygujących tematów i zagadnień porusza. Szczerze polecam! 8)
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Polecam:
Agatha Crystie "I nie zostało już nikogo"
Raymond Chandler "Żegnaj, laleczko"
R.A. Salvatore "Trylogia Mrocznego Elfa"
Richard A. Knaak i Mel Odom "Diablo"

Dwa pierwsze tytuły to kryminały, a dwa ostatnie to trylogie fantasy.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Ten tytuł Christie to było "I nie było juz nikogo" (musiałem się przychamić ;P). BTW, robia o tym grę, będzie ciekawie...
Ostatnie kilka dni mi schodzą na czytaniu Agathy. Miejscowa biblioteka ma kilkanascie egzemplarzy powieści tej autorki, wiec polecam:
"Zatrute pióro"
"Morderstwo w Orient-Expresie"
"Tragedia w trzech aktach"
"Pora przypływu"
I chyba najlepsze, to samo co LOD: "I nie było juz nikogo"
Zresztą cóż znaczy moje polecanie, jej ksiązki są po prostu świetne, chociaz przeczytałem kilka i niektóre elementy się powtarzają...
Ale czyta się swietnie 8)

Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Jak już jesteśmy przy kryminałach Agathy Christie, to polecam do czytania (i do urządzania na sesji RPG) "Dziesięciu Murzynków"... Świetny klimat...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Z tego co wiem "Dziesięciu Murzynków", "Dziesieciu Żołnierzyków" i "I nie było juz nikogo" to ta sama książka, nazwa zmieniała sie wraz z wydaniami.
Jesli mówimy o posiadłości na skalistej wyspie pośrodku morza i ludźmi na niej "zamieszkałych"... to o to właśnie chodzi.
Sesja RPG dla tego kto nie zna ksiazki - miód.

Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Akurat ci ludzie zostali zaproszeni na tę wyspę, ale całkiem możliwe że to ta sama książka - falka może dużo powiedzieć na temat jakosci przekładów... ;-)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Uparłem sie i zszedłem na dół po tą książkę! ;P
oto co pisało na obwolucie (wewnątrz).

"Jedna z najsłynniejszych powieści kryminalnych w historii gatunku, przewrotny traktat o zbrodni i karze, od początku budziła kontrowersje. Już w rok po brytyjskiej premierze książki w 1940r., amerykański wydawca zmienił tytuł na <<And Then There Were None>> (<<I nie było już nikogo>>), uznająć, że pierwotny <<Ten Little Niggers>> (<<Dziesięciu Murzynków>>) brzmi zbyt drastycznie. Cztery lata później nowojorski spektakl według książki wszedł na afisz jak <<Ten Little Indians>> (<<Dziesięciu małych Indian>>). Tak samo zatytułowano kilka jej filmowych adaptacji. W 1997 r. wskutek nacisków amerykańskich Indian w USA zmieniono tytuł na <<And There were None>>. Tak zatytułowana jest też najlepsza ekranizacja książki, film Petera Collinsona z Oliverem Reedem, Richardem Attenbourgh, Orsonem Wellesem i Charles'em Aznavourem (1974). Niedawno wnuk i spadkobierca praw do dzieł pisarki zadecydował, ze ten tytuł obowiązuje wydawców na całym świecie. Modyfikacja wymusiła zmiany w tekście. <<Murzynków>> zastąpiono <<zołnierzykami>>.
Dziesięć osób, zaproszonych przez tajemniczego nieznajomego, przybywa więc do luksusowej willi na Wyspie Żołnierzyków. Po sutym lunchu głos z gramofonu obwieszcza, że każdy z zebranych jest winien śmierci człowieka i teraz zostanie ukarany. Zgodnie z przepowiednią makabrycznego wierszyka-wyliczanki <<Dziesięciu Żołnierzyków>>, uwięzieni na wyspie giną jeden po drugim. Mordercą jest ktoś z ich grona..."

To chyba wystarczy? ; ]
Książka niesamowita, pierwsza którą przeczytałem tej autorki, więc moje podejrzenie okazało sie, oczywiscie, błędne.
Polecamy, bo już trzy osoby tutaj ją czytały ;P

oris
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: oris »

Zdecydowanie polecam :

Steven Erikson : Opowieści z Malazańskiej Księgi Poległych(cały cykl który jest poprostu świetny!!!)

Seria znakomita dla lubiacych dark fantasy, moze pan Steven jest trochę sadystyczny wobec bohaterów (i nietylko hehehe :twisted: ) ale uniwersum stworzył znakomite! Ustępuje mu tylko wielki mistrz Tolkien oraz Robert Jordan (ale o tym później :) ) Coś co jest godne podziwu to IMO oddanie charakteru i stosunków panujących w drużynie saperów (spokojnie cykl jest nie tylko o tym ;)), Znakomity panteon bogów, ciekawa historia świata, oraz najważniejsze bohaterowie poboczni (którzy wcale nie sa poboczni ;) ). Zreszta spróbujcie sobie wyobrazic (kto czytał nie musi :D) ze część nieśmiertelnych wtrąca się nie gorzej (niz nasz Dzizus;) ) do losów śmiertelniów mieszając co niemiara. Zato tak dla równowagi kolejna czesc bogów sobie spceruje wsród nas.

Pasjonujace?!
Dla mnie jak najbardziej!

A i o mały włos bym zapomniał o ważnej sprawie :D rasy są... mało opisowym słowem bedzie interesujace!

IMO ksiązka jak najbardziej godna uwagi każdego fana dobrego, pisanego z polotem fantasy!

PS częsć druga posta już jutro, bo troche zabardzo spiący jestem :D uroki pracy:D ! w cześci drugiej :m.in. Robert Jordan, Dave Duncan, Bran Stoker i Terry Prathett!
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Wracając jeszcze do Agathy to nie lubię jak pisze (ten angielski klimat buech) tylko baaardzo mi się nudziło i przeczytałem tekst opowiadający o tytule "I nie było już nikogo" że zrobiła wiele hałasu. Dlatego przeczytałem i nie pożałowałem. Zmusiłem się potem do przeczytania "Morderstawo na Polu Golfowym" ale w połowie zakończyłem bo jakoś tak mi się niepodobał klimacik. Teraz mam chętkę przeczytać książkę Agathy (nie pamiętam tytułu) w której narratorem jest..... SAM MORDERCA!!!! Ciekawie się zapowiada....
ODPOWIEDZ