Muzyka duszy... sesji

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
ODPOWIEDZ
Mishar
Szczur Lądowy

Post autor: Mishar »

Chodziło mi konkretnie o 2 płyty BURZUMA "Daudi Baldrs" oraz "Hliðskjálf"
reszty nie polecam na sesje:)
no mercy in my heart
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Burzum... Słuchałem i odpadłem, a jak przeczytałem biografię "wokalisty" to zwątpiłem w Boga. Nie przemawia do mnie za bardzo.

Co do muzyki na "sesyje" to oczywiście klimaty z warcrafta III, tormenta, IceWinda i Baldura I i II ( Oraz innych gierek). Po prostu jak taka muzyczka pasowała w grze, to jej ciche "zawodzenie" w tle buduje niezły klimat ;)
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Glamdring
Pomywacz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Glamdring »

Muzyka na sesji powinna być prawie niezauważalna, idealnie nadają się do tego soundtracki z np. Władcy Pierścieni. Co nie zmienia faktu, że podczas walki można włączyć coś szybszego (byle nie Cannibal Corpse :D).
Elfin
Mat
Mat
Numer GG: 9599112

Post autor: Elfin »

Muzyka jest zazwyczj dopasowana przez MP do potrzeb otoczenia... Uzywamy muzyki z gier PRG.. Glownie BGII, icewind Dale, NvN... Itd... Z muzyka poprotu gra sie lepiej... Ostatnio gralismy z muzyka z albumów LP.. Minutes to midnight oraz Hybrid Teory :D
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Większość w fantasy siedzi sądząc po muzyce :wink:
Do systemów mroku polecam:

> Diary of Dreams
> Lacrimosa
> Deine Lakaien
> Android Lust
> Sopor Aeternus
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Saturas
Pomywacz

Post autor: Saturas »

Muzyka bardzo potrafi zepsuc lub polepszyc klimat gry. Zeby zepsuc wystarczy zla muzyka, a zeby polepszyc dobra muzyka (Hehs mądra gadka) Jeżeli muzyka nie pasuje do klimatu gry ale wszystkim sie podoba to nie mam nic przeciwko;]
"(...)Ponieważ tchórz umiera 1000 razy, a bohater tylko raz(...)"
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

Post autor: Trankvilus »

Muzyka Harrego Gregsona-Williamsa w ogóle i muzyka z "Królestwa Niebieskiego" w szczególe. Muzyka przepięknie komponuje się w tło, jak to muzyka filmowa ma w zwyczaju, a do tego podkreśla klimat IMHO wręcz fantastycznie.
Koyaanisqatsi!
Koval
Marynarz
Marynarz

W ogóle trzeba by chyba jakoś "muzykę na sesjach" podzielić, bo tak wszystko do jednego worka wrzucać... Wiadomo, że do walk pasuje co innego, do budowania napięcia też co innego, a nawet do każdego systemu można by coś dobrać. To coś jak pisanie o ulubionej piosence.
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

OST z KoH ma tą zaletę, że jest z jednej strony nietypowy, a z drugiej jest to kilkanaście bardzo różnych utworów. Znajdzie się tutaj coś, co idealnie podpasuje do walki (przynajmniej w mojej ocenie) i coś, co idealnie odda klimat gospody, czy wędrówki lasem. Ale to moje prywatne zdanie, z którym nikt zgadzać się nie musi :wink:
Koyaanisqatsi!
PrQ
Marynarz
Marynarz

Re:

Post autor: PrQ »

Trankvilus pisze:OST z KoH
A co to w ogóle jest? xD

NO dobra chłopaki (i dziewczęta) powiedzcie mi co pasuje do sesji w Neuroshimie skoro tacy cwani jesteście... ;p

Ja do sesji ostatnio puszczam The Protagonist... dobra muzyka, ale trudno dostępna...xP
Prosiak (PrQ)
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Re: Muzyka duszy... sesji

Post autor: BAZYL »

Do neuroshimy - chyba nie bedę zbyt odkrywczy - puszczam kawałki ściągnięte z Fallouta. One sa w katalogu z grą zapisane w jakimś dziwnym formacie, ale na sieci łatwo znaleźć konwerter.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Karczmarz »

Hmmm

Nie ma nic gorszego niż kawałki z Fallouta do Neuro :/ Neuro to taki cudowny systemik do którego pasuje niemal każda obecnie tworzona muza. Miasta - stary rock ala Eagles, Rolling Stones, Guns'n'Roses, Deep Purple, Johnny Cash i masę innych. Osobiście do miasta polecam także Fight Club OST, Blade Runner OST, no i niemal wszystko co może być. A jak gramy w opuszczonych pustkowiach to polecam wszelkie industriale i ambienty. Np te: http://www.dark-ambient.prv.pl masa fajnych kawałków idealnych do Neuro. Na psychodeliczne sesje polecam ostatnie moje odkrycie "A Skinner Darkly OST" coś przecudnego na sesje po narkotykach z halunami.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Bazyl pisze:Do neuroshimy - chyba nie bedę zbyt odkrywczy - puszczam kawałki ściągnięte z Fallouta. One sa w katalogu z grą zapisane w jakimś dziwnym formacie, ale na sieci łatwo znaleźć konwerter.
Podobnie jak w Icewind Dale II. Są w formacie .acm. polecam szczególnie kawałki z początku gry np.: z oblezenia Targos. ;)
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Lea
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2956891
Kontakt:

Post autor: Lea »

To chyba zależy, co robisz... i w jakim stylu gracie. Zgadzam się, że nadaje się wiele rodzajów muzyki. Przypomnijcie sobie fallouta - czyż nawet Louis Armstrong nie pasował do tych realiów?

Bywało, że mg w knajpce puszczał jakiś stosunkowo nowy, ale wątpliwie popularny, jazzopodobny twór. Z jakiejś przypadkowej stacji internetowej, trochę przerywało, bo połączenie było słabe. Idealnie pasowało do lokalu - zapadłego, pustego i przyspanego. Stare lub nieznane kawałki są dobre do takich miejsc. Takie sączące się w upale. Jakby czas zwalniał na złość. Może to dlatego, że uwielbiam oniryczne lub niepokojące klimaty :) Co innego pewnie przeludniony lokal w centrum dzielnicy w wieczór po wyścigu na przykład.

Moim zdaniem warto poszukać inspiracji w tematycznych stacjach radiowych, zwłaszcza streamingowych - często znajdzie się dużo ciekawych utworów. Do łowienia ścieżek dla fantasy dobre jest Radio Rivendell, lub polska Megastacja Kanał Mystica.

KoH to Kingdom of Heaven, jak mniemam - w końcu o tym była mowa wcześniej.
telitha i lú...
Koval
Marynarz
Marynarz

To skoro już wiemy, czego słuchać, to ja mam teraz pytanie. Jak TO robicie (bez skojarzeń) ? Chodzi mi o manipulację urządzeniem, z którego leci muzyka. Jakoś dyskretnie, po partyzancku ? Może z pilotem leżącym obok i gotowym do działania ? A może ktoś puszcza muzykę z odtwarzacza mp3/discmana, bo nie ma lepszego sprzętu ? W końcu nie każdy posiada wieżę, a jeżeli już to ma ona np. miejsce na płyty na raz, czyli jakieś trzy godziny muzyki z hakiem (3 x 70 min) czyli u mnie dla przykładu to tak na połowę sesji. A później co ? Lecimy po nowe płyty ? Inna sprawa, że jeśli ktoś gra w piwnicy/na strychu, to nie taszczy przecież ze sobą sprzętu audio na zakurzone poddasze/do wilgotnych katakumb (a może jednak ?).
Chętnie wysłucham opinii, a swoje dwa grosze dorzucę potem.
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

OST z KoH - Soundtrack z Kingdom Of Heaven. Tak, to ten film, w którym Bloom jedzie do Jerozolimy 8)
Koyaanisqatsi!
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Karczmarz »

Hmmm
-Koval- pisze:To skoro już wiemy, czego słuchać, to ja mam teraz pytanie. Jak TO robicie (bez skojarzeń) ?
Ja mam 1 płytkę DVD z ponad 1000 mp3 posegregowanych w kilka folderów (miasto, strach, klimat, podróż, club) w każdym folderze jest na tyle dużo kawałków by nie odczuć powtarzających się dźwięków, a zarazem katalogi są tak obszerne, że nie trzeba ich zmieniać co chwila.

Do tego zazwyczaj gramy u kumpla który dysponuje sprzętem audio droższym niż niejeden dobry samochód więc dźwięk ładnie wali ze wszystkich stron wokół graczy :] (no i oczywiście pilot na kolanie, do manipulowania głośnością)
ODPOWIEDZ