W skrócie - chrzanisz Lektury obowiązkowe w szkołach to z reguły lektury nijakie, bez polotu i "tego czegoś". Od wielu lat lektury obowiązkowe "muszą" być poprawne politycznie, społecznie i być dla czytelnika poniżej 18. Bardzo często warto sięgnąć po inne dzieła autora którejś z obowiązkowych. Większość polonistów jakich miałem okazję poznać popiera moje zdanie. Lektury są naprawdę źle dobrane i odstraszają czytelnika zamiast zachęcać. Żeby nie było, że psioczę na wszystko, część lektur jakich przeczytałem jest bardzo dobra i warta jak najbardziej polecenia. Ale np "Nad Niemnem" Orzeszkowej ... -_-Trankvilus pisze:Uściślijmy, że w kanonie lektur są niemal same pozycje wybitne. Może nie pasujące do waszych zainteresowań, przez to czytanie ich nie sprawia wam takiej frajdy, ale są to pozycje wybitne, które coś znaczą i które prezentują poziom - pod względem fabuły i warsztatu pisarskiego - wyższy poziom, niż większość dzieł pisarzy fantastycznych.
PS: Nie wiem czy teraz "Zbrodnia i Kara" jest lekturą obowiązkową, ale polecam. Książka ciężka, jednak warta przeczytania i zastanowienia się nad nią.