Poeta

ODPOWIEDZ

Ocena?...

6
0
Brak głosów
5
1
17%
4
2
33%
3
2
33%
2
1
17%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 6
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Poeta

Post autor: Carchmage »

I

Nogi Poety to nogi wędrowca,
Wiecznie strudzone wiodą ku Arkadii,
I w tej wieczności zmęczenia wytrwale
Będą Poetę niezłomnie prowadzić.

Ręce Poety dłońmi Apollina,
Z pieszczotliwością wciąż lirę muskają.
Gładkie i piękne, lecz nieobcy im jest
Kij drzazg zadziornych, syn lipowych gajów.

Skrzydła Poety Pegazowi wzięte,
Nimi przecina chmur bieliste zwoje.
Pomiędzy pióra czasami wetknięte
Liryki zwiewne, fraszek całe roje.

Głowa Poety niby ludzki marmur,
Z dumą wzniesiona, twarz uśmiechem iskrzy.
Pomiędzy loki wpleciony z miłością
Zabłyśnie czasem złoty laur mistrzów.

16 IV 2006

Artystyczne przedstawienie Poety... Mi osobiście nie pasują słowa: "fraszek całe roje", pewnie to zmienię, ale na razie będę wdzięczny za komentarze.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 kwietnia 2006, 18:42 przez Carchmage, łącznie zmieniany 1 raz.
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Siostra

Post autor: Siostra »

ŁAdne, dojrzałe i juz nie musze się czepiac szczegółów. Bardzo fajny pomysł (wziałes to skąds? znaczy sie pomysl) i jednak z tym antykiem Toje wiersze mają cos wspolnego.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Bez żadnych zastrzeżeń !, Bardzo poprawny wiersz z wyraźnym przesłaniem, z ciekawymi porównaniami. Trochę pozwala przybliżyć przeciętnemu czytelnikowi nieprzeciętność poety. -Gratuluje u mnie 5.

ps. Tak wiersze pisze sie nieraz latami zapewne nieraz też coś zmienisz, a „fraszek całe roje” komponuje sie nawet zgrabnie i zachowuje sens- mi sie podoba.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Tobie już powiedziałem skad pomysł ;]
Możliwe, ze zostawię "fraszek całe roje". A co do zmieniania wierszy latami, to swieta racja... ;] Dopiero po pewnym czasie dostrzega się nawet absurd w swoim utworze, i trzeba coś dopisać, zmienić...
Dzieki za komentarz.

Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

Nic dodac nic ujac! 4 z plusem

A co do poprawiania, jestem przeciwny. To tak, jakby "wspolczesny" (swietej pamieci) Milosz, wciaz poprawial swoje utwory z czasow wojny. Mysle, ze utwor mozna dopracowywac, ale nalezy uwazac zeby nie zatracil swojego pierwotnego wydzwieku.

Sa i tacy autorzy, ktorzy porawiali juz wydane wiersze i umieszczali je w nowszych tomikach, ale:
-> raz wprowadza to straszny chaos
-> dwa wiersz czesto oddaje pewien stan duszy, czy daną mysl, ktore sa charakterystyczne dla konkretnego okresu (twórczego?) w zyciu.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Akt megalomaństwa :P Kompletnie mi się nie podoba, gdy tak trochę pokory. Poeta nie jest nikim szczególnym i liczy się tak samo jak obsługa wózka widłowego czy menadżer sprzedaży na stanowisku obsługi kasy fiskalnej uczestniczący bezpośrednio w procederze gratyfikacji pieniężnej za towary.
Obrazek
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

AC - nie jest to akt megalomaństwa z mojej strony. Często nie utożsamiam się z bohaterami lirycznymi moich wierszy. Ale mniejsza. Prawdę mówiąc wiersz ten, przeczytany kilka miesięcy później, trochę mnie odrzucił - ział trochę śmiesznym patosem. Dlatego, na jednym z wieczorków, użyłem go do dialogu poetyckiego ze znajomą, która napisała wiersz będący dowcipnym odwróceniem treści mojego. I w tej formie ten wiersz lepiej wygląda. ;)

AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Ano chyba że tak, ja nie lubię patosu w wierszach, ale przyznasz że bohater liryczny tutaj to megaloman. :) Pokaż odwrócenie jeśli możesz. :wink: (może w nowym temacie?).
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

No AC... zależy w jaki sposób dzielimy ludzi

Wdg. prawa poeta jest równy menelowi z butelką wina...
Wdg. opinii społ. to zależy
nie żebym kogos dyskriminował, ale do sprzątania chodników nada się każdy, a talent ma jedna osoba na miliony, co zreszta pokazuje historia- po prostu o wybitnych poetach sie pamięta...

W pewien sposób poeta jest kims wyjątkowym i nie ma sensu zaprzeczać, bo to społ. nadało mu tak wysoka rangę ;)

Tyle, że trzeba być poetą wybitnym, bo jak ktoś ma pisac farmazony, to niech juz na wózku widłowym jeździ :twisted:
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

z regoly ci z talentem zamaitają chodniki bo z talentu się nie utzrymasz ;)
pozatym niektozy co talentu nie maja rozwijaja jakies jegoz alazki i dzieki komercji wszystkim sie wydaje ze go mają:)
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

AC pisze:Ano chyba że tak, ja nie lubię patosu w wierszach, ale przyznasz że bohater liryczny tutaj to megaloman. :) Pokaż odwrócenie jeśli możesz. :wink: (może w nowym temacie?).
Może nie tyle bohater liryczny jest megalomanem, ale podejscie do poety jest dosyć wyższościowe - a, jak pisałemw cześniej, wcale się nie muszę z tym utożsamiać - poezja bywa u mnie małą sceną, na której odgrywa się wiele przedstawień naraz, ale ja nie reżyseruję żadnego. Tylko scena jest moja. :P

Odwrócenie pokażę, jak znajdę.

ODPOWIEDZ