eRyahXa0S/Darth Wojtex pisze:Rowneiz i dla mnie saga eu jest bardzo ciekawa saga. Zaczelo sie z 6 lat temu od EU1, pozniej Eu2, pozniej CK i Vicky i jak na razie chyba najprzyjemniejsza gra to eu2. CK zdecydowanie mnie zawiodlo, bo choc obejmuje najciekawsza epoke, to brak eventow historycznych i calkowity burdel na mapie po kilkudziesieciu latach gry skutecznie odciagnal mnie od niej. Victoria natomaist zdaje sie byc najbaridzej rozbudowana gra paradoxu, ale tak troszke.. zbyt ciezka jak dla mnie ;]. Eu3 odpalilem demko i stweirdzilemk ze bez eventow historycznych nie bede gral ;]
Rzeczywiście, brak zdarzen historycznych potrafił zdenerwować. Ale za to te wszystkie koligacje dynastyczne i wasalne - miodzio ^^ Mówiąc szczerze w CK jedynym państwem którym przeszedłem cały okres dziejów była Flandria (później to już raczej państwa rzadzone przez dynastię flandryjską
). Jakoś tak zawsze kończyłem po max. 150 latach. No ale usprawiedliwie się - w EU2 w którą znacznie częściej grałem (a teraz nie mam płytki :/) przeszedłem parę razy "od początku do końca" czyli całą Wielką Kampanie
Powracając do eventów z EU2 - tu niestety by grać bez zgrzytów trzeba zainstalować moda ustawiającego poprawne daty, bądź tak jak BAZYL samemu sie za to zająć (choć mi szczerze mówiac nigdy sie nie chciało
).
pierwsze Hearts of Iron gdzie Polską podbiłem cały świat
Rozumiem że to przenośnia?:P Bo szczerze mówiąc moim największym osiągnięciem było zajęcie przez Polskę w HoIu (nie ma co, fajny skrót
) na Normalu bodajże zajęcie Rzeszy (na spółkę z aliantami), Włoch (Kolonie, protektoraty, Sycylie i część południej Italii rownież zajęta przez zach. Aliantów), Bałkany (sam
) i ZSRR (pełna anketacja
) razem z państwami bałtyckimi.
Co prawda HoI w paru sprawach dawał aż za wielką wolność (np. USA w Osi, co ciekawe mimo tego że byli ze mną w sojuszu eventami historycznymi wspierali Wlk. Brytanie
) ale ogólnie też był fajny
Mimo to zagłosowalem na CK. Dlaczego? To już częsciowo wyjaśniłem na górze
.