eRyahXa0S/Darth Wojtex pisze:Rowneiz i dla mnie saga eu jest bardzo ciekawa saga. Zaczelo sie z 6 lat temu od EU1, pozniej Eu2, pozniej CK i Vicky i jak na razie chyba najprzyjemniejsza gra to eu2. CK zdecydowanie mnie zawiodlo, bo choc obejmuje najciekawsza epoke, to brak eventow historycznych i calkowity burdel na mapie po kilkudziesieciu latach gry skutecznie odciagnal mnie od niej. Victoria natomaist zdaje sie byc najbaridzej rozbudowana gra paradoxu, ale tak troszke.. zbyt ciezka jak dla mnie ;]. Eu3 odpalilem demko i stweirdzilemk ze bez eventow historycznych nie bede gral ;]
Rzeczywiście, brak zdarzen historycznych potrafił zdenerwować. Ale za to te wszystkie koligacje dynastyczne i wasalne - miodzio ^^ Mówiąc szczerze w CK jedynym państwem którym przeszedłem cały okres dziejów była Flandria (później to już raczej państwa rzadzone przez dynastię flandryjską
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
). Jakoś tak zawsze kończyłem po max. 150 latach. No ale usprawiedliwie się - w EU2 w którą znacznie częściej grałem (a teraz nie mam płytki :/) przeszedłem parę razy "od początku do końca" czyli całą Wielką Kampanie
Powracając do eventów z EU2 - tu niestety by grać bez zgrzytów trzeba zainstalować moda ustawiającego poprawne daty, bądź tak jak BAZYL samemu sie za to zająć (choć mi szczerze mówiac nigdy sie nie chciało
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
).
pierwsze Hearts of Iron gdzie Polską podbiłem cały świat
Rozumiem że to przenośnia?:P Bo szczerze mówiąc moim największym osiągnięciem było zajęcie przez Polskę w HoIu (nie ma co, fajny skrót
) na Normalu bodajże zajęcie Rzeszy (na spółkę z aliantami), Włoch (Kolonie, protektoraty, Sycylie i część południej Italii rownież zajęta przez zach. Aliantów), Bałkany (sam
) i ZSRR (pełna anketacja
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
) razem z państwami bałtyckimi.
Co prawda HoI w paru sprawach dawał aż za wielką wolność (np. USA w Osi, co ciekawe mimo tego że byli ze mną w sojuszu eventami historycznymi wspierali Wlk. Brytanie
) ale ogólnie też był fajny
Mimo to zagłosowalem na CK. Dlaczego? To już częsciowo wyjaśniłem na górze
.