Kara śmierci

Zablokowany

Twój stosunek do kary śmierci:

Za
23
48%
Przeciw
21
44%
Nie mam zdania
4
8%

Liczba głosów: 48
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Postanowiłem nie kasować dotychczasowych wypowiedzi z tego tematu, gdyż da się je czytać, stanowią część dyskusji i - mniej lub bardziej - przemyślane zdanie ich autora. Poza tym posłużą za swego rodzaju pamiątkę i przestrogę. AC natomiast otrzymał już wczoraj warna za wybitnie niewybitny poziom swoich pierwszych postów: popierasz karę dla Sadama - ok, ale da się to robić kulturalnie i "na poziomie".
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

"Saddam Hussain - bujałeś się, a teraz do piachu!!! Dość zabaw na huśtawce, czas na piaskownicę."

To według Ciebie Mad Phantom tekst ku przestrodze. ?

To forum w takim razie jest chore.

AUF WIEDERSEHEN TRPG przynajmniej dopóki te teksty nie znikną.

Staliście się klasą samą dla siebie.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Ku przestrodze za co można dostać warna, czyli co tu nie jest mile widziane - czytaj ze zrozumieniem :P
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Nie wypowiadałem się w tym temacie jeszcze (o dziwo). Osobiście jestem za karą śmierci. Problem polega na tym by sprawiedliwie osądzić osobę, która zawiniła... Ile było przecież przypadków skazania niewłaściwej osoby. Jednak procedura prawna jest tak skonstruowana, że w pewnych przypadkach nigdy nie można być na 100% pewnym winy.

Osobiście uważam, że dożywocie powinni dostawać osobnicy, którzy są skazani na dożywocie bez możliwości wcześniejszego zwolnienia warunkowego. Po kiego grzyba mamy utrzymywać ich przy życiu skoro niedość, że popełnili kupę zbrodni, to takie życie gdzie za nic jesteś utrzymywane w pewnych wypadkach jest wynagrodzeniem, nie karą. Załużmy, że koleś w mafii na chody, ale ma też kupę wrogów, którzy by go zabili przy pierwszej sposobności. Takie więzienie wtedy w pewnym sensie jest jak ochrona...

Mimo wszystko, że jestem za, to trzeba być ostrożnym z takimi sądami odebrania życia... Niby żyjemy po to aby umrzeć, ci ludzie są śmieciami itd... ale nadal są to ludzie.
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

MAD Phantom po ra kolejny odkrywam, ze tu trzeba czarno na białym, nie na skróty. Twój post zrozumiałem dobrze. Natomiast pozostawianie takich tekstów w obojętnie jak szczytnym celu jest dla mnie poniżej poziomu jakiegokolwiek szanującego się forum.

Ale cóż w życiu jak w teatrze - jeśli mi sie sztuka nie podoba wychodzę, więc ponieważ teksty nawołujące do tańczenia na czyimś grobie są dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania - Do widzenia.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Deep pisze:
ortodoksyjni Żydzi byli bardzo religijni, a kamienowanie przestępców było na porządku dziennym.
Nie było na porządku dziennym AC... Jakbyś sobie trochę poczytał to i owo o religii chrześcijańskiej to dowiedziałbyś się, że Jezus potępiał zabijanie ludzi tudzież wykonywania kary sierci. Każdy człowiek ma prawo do zycia i nikt, absolutnie niokt oprócz Boga, nie ma najmniejszego prawa go pozbawiać tego daru.
Człowieku, zastanów się kiedy Mojżesz kiedy Jezus. I może się z tobą zgadzam - żadna jednostka nie może zabić drugiej jednostki, ale kara śmierci to kara społeczeństwa wobec jednostki. Ale jeżeli system zawodzi jednostka musi walczyć o swoje prawa. Musi zgłosić sprzeciw, bo inaczej zło rozplemi się nadobrze i skorumpuje system (stąd mamy taki "lewy" kodeks karny i lewą konstytucję).
Heimdall pisze:Czy nie można swoich uczuć zachować dla siebie? Albo jeśli już chcesz nam przekazać, że się z tego powodu cieszysz, to nie możesz zrobić tego w sposób kulturalny?
Tak zrobiło większość ludzi nie wypowiadając się w tym temacie więcej. I co znaczy dla ciebie sposób kulturalny? Tłumy w Iraku tańczyły i śmiały się, że Rzeźnik z Bagdadu zginął. Mi też wolno. Tylko tu jedna osoba gdzie ja mieszkam powiedziała że to dość smutne, że tak szybko zginął, według niego powinien dostać kulę w brzuch. Śpieszmy się nienawidzieć zbrodniarzy - tak szybko odchodzą.
MAd Phantom pisze:
ok, ale da się to robić kulturalnie i "na poziomie".
OK, nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć. Nie będę pokazywał tu śmiesznych haseł i wierszy w podzięce za czyjąć śmierć.*

*The Simpsons, jakby ktoś nie wiedział
MAd Phantom pisze: czytaj ze zrozumieniem :P
No Yacek ma z tym problemy, myślałem że tylko ja zauważyłem :P
LOD pisze:Nie wypowiadałem się w tym temacie jeszcze (o dziwo). Osobiście jestem za karą śmierci. Problem polega na tym by sprawiedliwie osądzić osobę, która zawiniła... Ile było przecież przypadków skazania niewłaściwej osoby. Jednak procedura prawna jest tak skonstruowana, że w pewnych przypadkach nigdy nie można być na 100% pewnym winy.
Hitler, Stalin, Guevara, Allende, Castro, Jaruzelski, Kiszczak, Husain - oni mają/mieli krew ofiar na swoich rękach. I to jest 100% pewne, kara śmierci na ilu z nich została wykonana? 3/8, w porywach do 5/8 (jeśli liczyć zatrucie Stalina i rzekome samobójstwo Hitlera).

Wiele razy jest właśnie to 100% pewności. Zdarzały się pomyłki, było ich sporo, ale to była wina systemu - nie należało kasować całej kary śmierci.

Druga sprawa: Slobodan Milośević, według mnie wcale nie było 100%, baa nie było nawet 50% pewności, a jednak wykonano na nim wyrok śmierci. Nie mówię, że był niewinny, ale kara śmierci tu była wykonana bezprawnie - przez tych samych ludzi którzy teraz tak mówią że tragedią jest kara śmierci dla Saddama.

Pogrubiłem, żeby ktoś to chociaż raz przeczytał i coś powiedział na ten temat.

ps. Yacek - jest takie forum, wpisz w google "Komix Board", tam mnie cenzurowali i bełkotali jakieś farmazony a potem mnie zbanowali, zapewne tam ci się spodoba. Nie pozdrawiaj nikogo ode mnie. :wink:
Obrazek
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Drogi Yacku:
Przykro mi, ale nie zamierzam merytorycznie cenzurować, ani torpedować tematów, a co za tym idzie, nie wywalam postów, które mają jakiś tam sens i są ich epicentrum. Jak już pisałem, AC dostał szklanką po łapkach (;p) głównie za przegiętą formę, a nie treść tego co napisał. Natomiast dyskusja toczy się dalej, a jego wypowiedzi są jej istotnym elementem - przedstawiają jedno z możliwych podejść do wyroku śmierci. Jeżeli uważasz, że szanujące się forum to takie, które wywala wszystkie posty sprzeczne z Twoim światopoglądem, to znów mi przykro, ale nie chcemy się szanować :P
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 grudnia 2006, 16:29 przez MAd Phantom, łącznie zmieniany 2 razy.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Hehe, AC kulture i moralnosc pojmuje przez pryzmat amerykanskich filmow, amerykanskich komiksow i zapewne amerykanskiej telewizji, gdzie potrzasanie trupami zabitych wrogow przed kamerami jest czyms jak najbardziej na miejscu. Swoja droga dawno nie spotkalem sie ze zdaniem kogos tak zmanipulowanego przez media, a przy okazji tak zadufanego w sobie. AC bardzo wiele belkoczesz o czyms co okreslasz pieknym slowem "DOBRO", mozesz sprecyzowac co rozumiesz pod tym pojeciem. Nie wiem czy sie nie myle, ale nie moge sie pozbyc przeswiadczenia ze dla ciebie dobro=usa. Czy wedlug ciebie to co sie dzieje w Iraku jest DOBREM??? Przecierz amerykanie nazwali swoj napad WYZWOLENIEM. Czy nie myslisz ze zwyklym ludziom zylo sie w Iraku o niebo lepiej przed owym wspanialym amerykanskim WYZWOLENIEM??? Zostawmy na chwile DOBRO, a przejdzmy do ZLA. Otorz moim skromnym zdaniem Saddam byl dla Iraku zlem nieporownywalnie mniejszym niz sa wojska tak zwanych koalicjantow. Prawdziwy zbrodniarz i RZEZNIK BAGDADU wciaz cieszy sie dobrym zdrowiem i mieszka wygodnie w bialym domu. Powieszony zostal koziol ofiarny.
AC, chwalisz sie swoja niezmierzona wiedza historyczna, wiec wiesz zapewne kto partie Huseina doprowadzil do wladzy..
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Server wyduka parę zdań i pójdzie dalej...

Co do Saddama... Jestem zdania że nie zasłużył ów były dyktator iracki na śmierć? Dlaczego? Kara śmierci jest dla niego swoistym wybawieniem i zrobi z niego kogoś na kształ meczennika... Tymczasem dożywocie jest wg mnie karą znacznie poważneijsza... Nie wiem jak wy ale ja wolałbym być od razu zabity a nie gnić w więzieniu do końca życia...

Powyższa wypowiedz oddaje również całokształt postrzegania przezemnie kary śmierci ^^

A co do argumentów przedstawianych przez Ciebie AC to... lubie Cie ale prosze przestań pieprzyć głupoty bo mniekrew zalewa :/

PS. Przepraszam wszystkich za liczne wielokropki jak również słowo "pieprzyć" :]
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

Szelmon - dobro jest dobrem, a jeśli nie wiesz co to oznacza to bardzo przykro całej ludzkości, że nie jesteś w Raju gdzie nikt nie wie co to dobro a co to zło.

Nie, wcale nie przykro. A jeśli tak bardzo bronisz Saddama to idź do Muzeum Powstania Warszawskiego i spójrz do kamiennej studni. Tam można zobaczyć sceny, w których Niemcy robili eksperymenty na ludziach. To samo robił Saddam na Kurdach i Szyitach.

A co do Servera - wybawiliśmy od cierpienia jego i nas, a więc postąpiono dobrze. Dobro zwyciężyło, zwłoki poszły do piachu. Alleluja. Niestety wciąż olewacie zupełnie moje posty.

Slobodan Milośević i Wojciech Jaruzelski - czy to, kto dostaje karę śmierci jest wynikiem jego "zaplecza"? Dlatego tak bardzo mnie raduję śmierć Saddama, jego zaplecze (Francja, trochę Rosja i Indie) mu nie zdołało pomóc, a więc można ich pokonać.

A co do Busha - on działa w interesie swojego kraju, nie tak jak Kwaśniewski, Miller czy Belka, którzy za friko wysłali nas do Iraku. (zaraz pojawią się wrzuty że Kaczyńscy wysłali nas do Afganistanu, ale Afganistan to sprawa NATO, Irak nie).
Obrazek
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Afganistan to sprawa rurociagu, Irak to sprawa pol naftowych. Tyle.
Ty tez olewasz posty, wielki historyku. Zarowno Talibow, jak i Saddama do wladzy doprowadzili amerykanie, a konkretnie CIA. Jednak tego nie dowiesz sie z glupawych filmidel i komiksow, naiwniaczku. Ani z wieczornych wiadomosci TVP. I przestan wycierac sobie gebe slowem DOBRO, bo w polaczeniu z tresciami ktore przekazujesz w swoich wypowiedziach brzmi ono groteskowo!
Bardzo ciezko jak widac, jest ci pojac o co sie cala burza rozpetala. Nie o to ze popierasz wykonanie wyroku na zlym czlowieku, jakim byl Saddam, lecz o to ze swoje zdanie wyrazasz w chamski, ordynarny, iscie dresiarski sposob. Nie wydaje ci sie dziwnym, ze jak dotad wszyscy oprocz ciebie sa gleboko zniesmaczeni twoimi kretynskimi wynurzeniami? Nawet jeden wartosciowy czlowiek postanowil opuscic to forum, a szkoda, bo zazwyczaj wiele wnosil do dyskusji jak juz sie postanowil na jakis temat wypowiedziec.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 grudnia 2006, 17:06 przez Szelmon, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

AC pisze:A co do Busha - on działa w interesie swojego kraju,
Hitler także działał w interesie swojego kraju.
Szelmon pisze:Nie wiem czy sie nie myle, ale nie moge sie pozbyc przeswiadczenia ze dla ciebie dobro=usa.
Niestety, wiele osób teraz tak uważa. Wszystko przez media. Jak przypomnę sobie różne relacje z wojny w Iraku to mnie krew zalewa. Np. coś w stylu: "Wczoraj iraccy terroryści zabili amerykańskiego żołnierza". Od kiedy to obrona własnego kraju to jest terroryzm? No i zgadzam się z Szelmonem, że Saddam był mniej szkodliwy dla Iraku niż Bush. Pomijając już fakt że USA idzie do swojego celu po trupach. Najpierw sprzymierzyli się Irakiem, żeby pokonać Iran, a teraz zabijają swojego dawnego sprzymierzeńca.
...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

A co do 10 przykazań, wreszcie może dotrzesz do kogoś kto ci powie prawdę, tą samą którą ja przedstawiłem. Pytałem się ludzi, którzy znają hebrajski, w oryginale tam wyraźnie stało słowo używane odnośnie morderstw, a nie kary śmierci czy zabijania na wojnie. Pozatym to wynika z logiki - ortodoksyjni Żydzi byli bardzo religijni, a kamienowanie przestępców było na porządku dziennym.
Wszystko BYŁO, a nie JEST. Twoja wypowiedź jest w czasie przeszłym.

Nie jestem Żydem, dlatego słowa na temat hebrajskiego pominę - ja wyznaję przykazanie "nie zabijaj", a nie "nie morduj".

Nie obchodzi mnie to, co robili ortodoksyjni Żydzi - to tak jakbyś mi mówił o tym jak postępują buddyści i wmawiał, że wszyscy ludzie mają tak robić bo to jest DOBRE, a inne sposoby są złe. Postępuję wg tego, co TERAZ naucza Kościół, a nie według historii i błędów ortodoksyjnych Żydów. Nawet jeśli tak kiedyś było - co mi do tego? Tak żyli ludzie i żyli w błędzie. Teraz żyjemy wg przykazania "nie zabijaj", ponieważ tylko Bóg to może, a nie "dobry człowiek karając złego".

Pan Jezus Chrystus widząc kamieniowanie człowieka powiedział "niech rzuci kamieniem ten, który jest bez grzechu". I nikt nie rzucił. Jaki z tego wyciągnąć wniosek? To, że człowiek, który mniej razy od Ciebie powiedział słowo "k****a" może Cię zabić, podając za powód "grzeszenie"?

Bóg daje życie, Bóg je odbiera. Jestem przeciwnikiem kary śmierci.

Więc Twoją wypowiedź, łamiącą to, w co wierzę (w dodatku w iście beznadziejny sposób) uznaję za buuuuullshit i próbowanie udowodnienia swojej racji wszelkimi możliwymi metodami, niekoniecznie do końca nadających się jako argumenty.
Co do Saddama... Jestem zdania że nie zasłużył ów były dyktator iracki na śmierć? Dlaczego? Kara śmierci jest dla niego swoistym wybawieniem i zrobi z niego kogoś na kształ meczennika... Tymczasem dożywocie jest wg mnie karą znacznie poważneijsza... Nie wiem jak wy ale ja wolałbym być od razu zabity a nie gnić w więzieniu do końca życia...
Zgadzam się z Serverem - nie mógłbym gnić przez czterdzieści lat w więzieniu, wolałbym już sam siebie ubić. Kara śmierci jest dla przestępcy "metodą ucieczki" i "sposobem na zapisanie się w historii", np. dla Husajna w tym wypadku będzie to stworzenie z niego ikony męczennictwa. Jestem za karą dożywocia bez wyzwoleń warunkowych.
Isengrim Faoiltiarna
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 2832544

Post autor: Isengrim Faoiltiarna »

Jakby to powiedział Crach an Kraite "Kazuistyczne sofizmaty". Już to widzę, jak w obliczu wyboru śmierć lub życie w więzieniu wybieracie śmierć. Życie jest największą wartością, więc najwyższą karą jest odebranie mu człowiekowi tej wartości. Oczywiście po uczciwym i dokładnym procesie, gdzie wina jest udowodniona w 100% i nie ma wątpliwości co do winy. A co do poglądu, że spotka ich kara boska, to czemu stosujemy kary dla innych przestępców? W końcu po śmierci Bóg ukarze również złodzieja. Czyli karanie go więzieniem to niesprawiedliwość.
"Beg for mercy! Not that it will help you..."
Hoist the banner high!! For Commoragh!
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

Słów kilka - i tak widzę olaliście temat kary śmierci dla Slobodana Milośević'ia, chociaż, moim zdaniem, nie zasłużył on na nią.

:arrow: Porównywanie Busha i Hitlera to bredzenie
:arrow: Pradawni nie żyli w błędzie, oni wszystko wymyślili - anormalnością jest zakaz kary śmierci
:arrow: Baas i Mudżahedini byli wspierani przez CIA w walce z zarazą komunistyczną, tak samo jak wcześniej wspierano NKWD w walce z Niemcami
:arrow: Nie ma dowodów, że Bóg "dobry" istnieje
:arrow: Odbierając społeczeństwo możliwość wymierzenia kary śmierci sprawiamy, że zbrodniarze mają więcej praw niż ich ofiary
[CIACH!]
:arrow: Heimdall, nie znasz mentalności tamtejszych ludzi. To są terroryści działający przeciwko legalnie obranemu rządowi. Terroryści wywodzący się z międzynarodowych organizacji terrorystycznych i mniejszości sunnickiej. Gdyby tak mniejszość niemiecka w Polsce zaczęła mordować Polaków to byś ich nazwał też "ludźmi broniącymi swych ziem"?
Obrazek
scorez
Kok
Kok
Numer GG: 3374868

Post autor: scorez »

Wg. mnie kara śmierci nie powinna by istnieć. Żaden sąd nie jest nie omylny. W historii USA wiele osób skazano na taką karę i zabito tylko po to aby po kilku miesiącach sprawa się wyjaśniła. Chociaż fakt, faktem kara śmierci jest częścią naszego społeczeństwa od wielu wieków i z pewnością jeszcze długo będzie. Dowód? Oglądaliście film jak wieszano Saddama? To nie była kara. Oni się z niego naigrywali przed jego śmiercią. To nie jest kara tylko jakaś prymitywna zemsta. Co ty byś zrobił Isengrim Faoiltiarna albo ty Server Revres. Może jestem młody i głupi. Może na to moje już 17 lat mam dość naiwne podejście do życia ale wiem jedno. Jak wiesz że nie będziesz potrafił cofnąć swoich czynów to tego nie rób. Bo może to doprowadzić do zgoła chorych sytuacji kiedy to ciebie skażą na śmierć za zamordowanie człowieka w imię fałszywej sprawiedliwości. Choć fakt faktem Saddam został skazany przez prawo które sam układał. To jest Ironia przez duże I.
jak piszę ortografy to nie poprawiaj... po wkurzamy BAZYL'E
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

Powinien się cieszyć, że mu języka nie urwali i jeszcze mógł mówić. Prymitywna zemsta? A co ty byś zrobił, gdyby wymordowano całą twoją rodzinę bronią, która zabija bardzo powoli i bardzo boleśnie?
Obrazek
Zablokowany