Początkujący M:tG

Kącik poświęcony znanej i popularnej grze karcianej.
ODPOWIEDZ
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Z mechanikami jest tak samo, tyle że nie ma widocznego efektu - dwa efekty dające flanking na jednym stworze nie sumują się, ale gdy jeden zejdzie, a drugi zostanie to krita ciągle będzie miała flanking.

Z Barbarian Lunaticiem nie do końca na to wychodzi. W zależności od sytuacji:
a)gdy Barbarian Lunatic zostanie zadeklarowany jako atakujący, a w fazie wyznaczania obrońców postanowisz go poświęcić celując w jakiegoś stwora, to Barbarian Lunatic ciągle będzie atakował i zada obrażenia zarówno blokerowi, jak i wybranemu stworowi (działa to też tak, iż możesz wycelować obrażenia w stwora blokującego jeśli ma np. 4 punkty obrony)
b)gdy Barbarian Lunatic zostaje wyznaczony do blokowania, a jeszcze przed przejściem do fazy rozdzielania obrażeń możesz go poświęcić i dzięki temu zdjąć np. dwa stwory przeciwnika (przy czym ten nieblokowany i tak zada obrażenia - czemu? odpowiem w następnym przykładzie)

W sytuacji z Heavy Balistą którą opisałeś twój stwór i tak zada obrażenia przeciwnikowi, gdyż już został wyznaczony jako atakujący i obrażenia przez niego zadawane weszły na stos - nawet gdyby w tym czasie dostał wystarczającą ilość obrażeń by zginąć, to obrażenia od tego stwora będą rozpatrywane w fazie rozpatrywania obrażeń.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Post autor: tristan »

Gdy stwór 4/4 atakuje stwora 2/2, to ile mu zada fizycznie obrażeń?? 2 czy 4??
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Odejmujesz od ataku obronę potwora (to drugie) i wychodzi 2.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Błąd, BLACKSouL. ;)
Stwór zada 4 obrażenia. Nic się nie odejmuje. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Ra-V pisze:Błąd, BLACKSouL. ;)
Stwór zada 4 obrażenia. Nic się nie odejmuje. ;)
Sorry, źle przeczytałem posta. Myślałem, że chodzi tu o przeciwnika, nie potwora :).
tristan
Pomywacz

1) Gdy korzystam z enchantmenta Genju of the Fields, to zatapowany ląd (który atakował) po mojej turze (czyli podczas tury przeciwnika) nadal jest zatapowany (czyli wykluczony z użytku - jak krita po ataku) czy go odtapowuję i z powrotem staje się lądem, który mogę użyć do produkcji many??

2) Podczas tury przeciwnika (dokładniej jego ataku) mogę użyć umiejętności krita stapowanego (który atakował w mojej turze)?? Oczywiście pytam o taką, która nie wymaga jego tapowania.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

1) Wszystkie swoje pernamenty odtapowujesz po użyciu dopiero w swojej fazie odtapowania, czyli na początku swojej tury.

2) Tak, możesz.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Jeśli rzucę enchantment obniżył wytrzymałość krity do 0 (np. krita 3/1, a enchantment daje -1/-1), to co się z nią stanie?? Może atakować normalnie??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Gdy thoungness stwora w jakikolwiek sposób zostanie obniżona do 0 lub mniej, to krit ten od razu spada na cmentarz (no chyba że dodasz mu przynajmniej +0/+1 z jakiejś abilitki)
Obrazek
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

A co jeśli stworkowi 1/1 zaserwuje się -2/-2, a potem +1/+1; to żyje, czy nie?
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Ginie, bo koniec końców wychodzi 0/0.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Ra-V pisze:thoungness stwora w jakikolwiek sposób zostanie obniżona do 0 lub mniej, to krit ten od razu spada na cmentarz
Nawet wtedy gdy obniżę ją za pomocą instanta?? (np. Last Gasp)

Czy jeśli stwór zaczarowany Spirit Loop zada 4 obrażenia to ja otrzymam 4 punkty życia?? Bo nie jestem pewien jak to dokładnie działa.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

tristan pisze:Nawet wtedy gdy obniżę ją za pomocą instanta?? (np. Last Gasp)
Nawet wtedy.
tristan pisze:Czy jeśli stwór zaczarowany Spirit Loop zada 4 obrażenia to ja otrzymam 4 punkty życia?? Bo nie jestem pewien jak to dokładnie działa.
Tak.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Przeciwnik posiada enchantment (dokładnie nie pamiętam jaki), który ma abilitkę, że za manę ten pernament wraca mu do ręki. Gdy ja rzucam czar niszczący jego enchantment, może on użyć tej abilitki i wrócić swój czar z gry do ręki??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć nie widząc karty, jednakże jeśli ten enchantment działa dokładnie tak jak mówisz, to zagranie przeciwnika jest legalne.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Ta karta to Flickering Ward. Więc tak samo będzie w przypadku np. Sunforgera?? Kiedy krit w niego wyposażony jest niszczony (przez instanta lub w walce) - mogę dodać jego umiejętność do stosu (co będzie równoznaczne z tym, że Sunforger nie zostanie zniszczony)??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Tak, możesz użyć Sunforgera w odpowiedzi na zniszczenie krita. Ale nawet gdybyś tego nie zrobił, to Sunforger zostaje na polu gry - equipmenty nie spadają na grave, jeśli nie zostaną osobno zniszczone.
Obrazek
ODPOWIEDZ