Początkujący M:tG
-
- Tawerniak
- Numer GG: 5438992
- Kontakt:
Z mechanikami jest tak samo, tyle że nie ma widocznego efektu - dwa efekty dające flanking na jednym stworze nie sumują się, ale gdy jeden zejdzie, a drugi zostanie to krita ciągle będzie miała flanking.
Z Barbarian Lunaticiem nie do końca na to wychodzi. W zależności od sytuacji:
a)gdy Barbarian Lunatic zostanie zadeklarowany jako atakujący, a w fazie wyznaczania obrońców postanowisz go poświęcić celując w jakiegoś stwora, to Barbarian Lunatic ciągle będzie atakował i zada obrażenia zarówno blokerowi, jak i wybranemu stworowi (działa to też tak, iż możesz wycelować obrażenia w stwora blokującego jeśli ma np. 4 punkty obrony)
b)gdy Barbarian Lunatic zostaje wyznaczony do blokowania, a jeszcze przed przejściem do fazy rozdzielania obrażeń możesz go poświęcić i dzięki temu zdjąć np. dwa stwory przeciwnika (przy czym ten nieblokowany i tak zada obrażenia - czemu? odpowiem w następnym przykładzie)
W sytuacji z Heavy Balistą którą opisałeś twój stwór i tak zada obrażenia przeciwnikowi, gdyż już został wyznaczony jako atakujący i obrażenia przez niego zadawane weszły na stos - nawet gdyby w tym czasie dostał wystarczającą ilość obrażeń by zginąć, to obrażenia od tego stwora będą rozpatrywane w fazie rozpatrywania obrażeń.
Z Barbarian Lunaticiem nie do końca na to wychodzi. W zależności od sytuacji:
a)gdy Barbarian Lunatic zostanie zadeklarowany jako atakujący, a w fazie wyznaczania obrońców postanowisz go poświęcić celując w jakiegoś stwora, to Barbarian Lunatic ciągle będzie atakował i zada obrażenia zarówno blokerowi, jak i wybranemu stworowi (działa to też tak, iż możesz wycelować obrażenia w stwora blokującego jeśli ma np. 4 punkty obrony)
b)gdy Barbarian Lunatic zostaje wyznaczony do blokowania, a jeszcze przed przejściem do fazy rozdzielania obrażeń możesz go poświęcić i dzięki temu zdjąć np. dwa stwory przeciwnika (przy czym ten nieblokowany i tak zada obrażenia - czemu? odpowiem w następnym przykładzie)
W sytuacji z Heavy Balistą którą opisałeś twój stwór i tak zada obrażenia przeciwnikowi, gdyż już został wyznaczony jako atakujący i obrażenia przez niego zadawane weszły na stos - nawet gdyby w tym czasie dostał wystarczającą ilość obrażeń by zginąć, to obrażenia od tego stwora będą rozpatrywane w fazie rozpatrywania obrażeń.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Pomywacz
1) Gdy korzystam z enchantmenta Genju of the Fields, to zatapowany ląd (który atakował) po mojej turze (czyli podczas tury przeciwnika) nadal jest zatapowany (czyli wykluczony z użytku - jak krita po ataku) czy go odtapowuję i z powrotem staje się lądem, który mogę użyć do produkcji many??
2) Podczas tury przeciwnika (dokładniej jego ataku) mogę użyć umiejętności krita stapowanego (który atakował w mojej turze)?? Oczywiście pytam o taką, która nie wymaga jego tapowania.
2) Podczas tury przeciwnika (dokładniej jego ataku) mogę użyć umiejętności krita stapowanego (który atakował w mojej turze)?? Oczywiście pytam o taką, która nie wymaga jego tapowania.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Bombardier
- Numer GG: 4464308
- Kontakt:
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Pomywacz
Nawet wtedy gdy obniżę ją za pomocą instanta?? (np. Last Gasp)Ra-V pisze:thoungness stwora w jakikolwiek sposób zostanie obniżona do 0 lub mniej, to krit ten od razu spada na cmentarz
Czy jeśli stwór zaczarowany Spirit Loop zada 4 obrażenia to ja otrzymam 4 punkty życia?? Bo nie jestem pewien jak to dokładnie działa.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Pomywacz
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Pomywacz