Początkujący M:tG

Kącik poświęcony znanej i popularnej grze karcianej.
ODPOWIEDZ
tristan
Pomywacz

Post autor: tristan »

Czyli umiejętności tego typu jak poświęcenie Bloodfire Dwarfa rozpatrywane są po walce??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Zależy od momentu odpalenia zdolności. Gdy żaden gracz nie doda już nic do stosu, to jest on ropatrywany tak jak podczas pozostałych faz tury.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Umiejętność Sunforgera (Unattach Sunforger) używam w momencie, gdy postać jest w niego wyposażona, a unattach znaczy, że w momencie użycia ability zdejmuję Sunforgera z krita??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Tak.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Kiedy atakuję Bloodfire Dwarfem, przeciwnik wyznacza obrońcę. Wtedy poświęcam moją kartę. Kiedy wszystkie krity otrzymają 1 damage?? Przed rozstrzygnięciem walki czy po??
I czy broniąc się kritem z trample (np. 4/4), atakujący gracz otrzyma 2 damage obrażenia w przypadku, gdy jego atakujący stwór jest 2/2??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Stwory dostaną obrażenia w fazie rozdzielania combat damage - czyli po przydzieleniu atakujących i blokujących, a przed zakończeniem walki.

Stwór z trample może zadać obrażenia w gracza tylko w przypadku gdy atakuje.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Gdy używam kart takich jak Lightning Axe, dodatkowym kosztem ich zagrania jest zrzucenie karty z ręki. Ale gdy nie mam żadnej innej kary w ręce (nie mam co zrzucić), to mogę zagrać nią??
Tak samo co się dzieje w przypadku karty Cry of Contrition. Jeżeli zahauntowany stwór zginął (czyli muszę zrzucić kartę), a nie mam kart w ręce.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

W przypadku Lightning Axe musisz dodatkowo wyrzucić kartę z ręki albo dopłacić 5 mana.
Jeśli chodzi o Cry of Contrition to jeśli gracz, w którego wycelujesz efekt nie ma kart w ręce, to nie wyrzuca żadnej.
Obrazek
tristan
Pomywacz

Nie bardzo czaję jeszcze poprzednią sprawę.

Atakuję kartą Barbarian Lunatic. Przeciwnik wyznacza do obrony krita z first strike. Aktywuję umiejętność mojej karty - poświęcam ją i zadaję 2 damage wybranemu stworowi (np. blokującemu, który ma first strike). Czy to się może wydarzyć?? I co się stanie z obrażeniami zadawanymi przez moją kartę i przeciwnika??

I na marginesie. Mogę w mojej rundzie sprewentować obrażenia dla mojego Orodruun Commando bez atakowania nim?? Tak na sucho, np. żeby (tak dla jaj :wink: ) manę zatapować. I używać inne tego typu umiejętności w ten sposób.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Wracając do poprzedniej sprawy:
Na Lightning Axe pisze coś takiego: "As an additional cost to play Lightning Axe, discard a card or pay 5." Oznacza to, iż oprócz kosztu w prawym górnym rogu karty musisz zapłacić koszt dodatkowy - w tym wypadku albo wyrzucić kartę, albo dopłacić 5 mana.

Natomiast Cry of Contrition działa w ten sposób, iż jeśli gracz wybrany przez osobę rzucającą czar nie ma kart na ręce, karty nie wyrzuca gdyż nie ma takiej fizycznej możliwości.

===

Zagranie z Barbarian Lunatic jest legalne (tzn. możesz tak zrobić) i w przypadku gdy stwór przeciwnika ma 2 lub mniej obrony, to również zginie.

Jeśli chodzi o sprawę z Orodruum Commando - możesz tak zrobić, jednakże umiejętność nie będzie miała legalnego celu i po prostu nic się nie stanie (oprócz tego że się stapujesz i dasz sygnał przeciwnikowi, że nie kisisz na ręce żadnego wrednego instanta ;)).
Obrazek
tristan
Pomywacz

Ale jeśli stwór blokujący Barbarian Lunatika ma first strike, to mogę wtedy użyć umiejętności poświęcenia barbarzyńcy?? Chyba, że trup nie zadaje już obrażeń :wink:
A o Orodruun Commando, to dokładnie chodziło mi o to, aby nie dostawać damage na końcu tury, gdy w grze jest Citadel of Pain.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

1)W przypadku gdy Barbarian Lunatica blokuje krita z first strike nic się nie zmienia, dlatego iż poświęcasz go po deklaracji blokera, ale jeszcze przed rozdzieleniem obrażeń.

2)Tak, możesz prewentować obrażenia Ordruun Commando zadawane przez Citadel of Pain w twojej turze (jak i jakiekolwiek inne)
Obrazek
tristan
Pomywacz

Czy można zniszczyć artefaktyczną kreaturę czarem niszczącym artefakt??
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Tak, można.
Obrazek
tristan
Pomywacz

1) Przeciwnik rzuca Cage of Hands na moją kritę. Czy za koszt zwrócenia jej do właściciela mogę to zrobić w dowolnym momencie??
2) Czy Benevolent Ancestor może sprewentować obrażenia zadawane przez kritę z first strike??
2a) W którym dokładnie momencie działają wszystkie umiejętności stworów (np. counter +1/+1 do krity od innego stwora) czy prewentowanie obrażeń?? Po rozdaniu uderzeń first strike czy przed??
3) To od razu zapytam czy taką umiejętnością jak Benevolent Ancestora mogę sprewentować obrażenia zadawane przez instant?? Bo skoro magia jest rozpatrywana najpierw, wychodzi na to, że nie można tak zagrać.
4) To rzucenia czaru Acceptable Losses muszę zrzucić losową kartę z ręki. Jak mam to zrobić?? Odwrócić karty, potasować i wybrać??
5) Czy bonusy sliverów, np. gdy wprowadzę dwa takie, że wszystkie slivery dostają +0/+2, to wszystkie w tym momencie mają +0/+2 czy +0/+4?? Wydaje mi się, że to pierwsze, ale lepiej zapytać;-)
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

1) Koszt powrócenia Cage of Hands na rękę może zapłacić jedynie kontroler tej karty - czyli w tym wypadku twój przeciwnik. Ale tak, może zrobiź to w dowolnym momencie.
2) Może.
2a) Każda umiejętność zaczyna działać w momencie gdy jest rozpatrzona, tzn. nikt nie dodaje w odpowiedzi na nią żadnych innych akcji. Wyjątkami są abilitki, na których jest wyraźnie zaznaczone kiedy zaczynają działać ("At the end of your turn...", "At the beginning of your upkeep itp.).
3)Umiejętności działają jak instanty, a to znaczy że możesz zagrać w ten sposób.
4)Na to wychodzi. ;) Widząc swoje karty nie masz fizycznej możliwości wybrać losowej.
5)Wszystkie slivery dostaną wtedy +0/+4, ponieważ efekty dodają się wzajemnie (tak samo jest, gdy położysz na jednego stwora np. dwa Giant Growthy albo Moldervine Cloaki).
Obrazek
tristan
Pomywacz

Do pkt 5), ale umiejętności typu "flanking" czy "double strike" nie mogą się dublować?? Też mam takie Slivery :wink:

Jeśli umiejętności działają jak instanty, to gdy poświęcam Barbarian Lunatika, to w tym momencie wybrany krit dostaje dwa obrażenia (przez rozdzielaniem combat damage), a karta opuszcza grę?? Na to wychodzi.

Gdy atakuję jakimś stworem x/2, przeciwnik nie wyznacza obrońcy, tylko odpala umiejętność Heavy Ballista. Czyli mój stwór ginie, a przeciwnik nie otrzymuje obrażeń??
ODPOWIEDZ