Kara śmierci

Twój stosunek do kary śmierci:

Za
23
48%
Przeciw
21
44%
Nie mam zdania
4
8%

Liczba głosów: 48
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

BAZYL pisze:Jesteś znanym amerykańskim lekarzem i przyjeżdżasz na Kubę na konferencję. Po konferencji Fidel zabiera Cię na kolację i dyskusję. Potem wspólnie jedziecie do miejscowego więzienia o podwyższonym rygorze, gdzie pokazuje Ci grupkę 12 więźniów. Przedstawia Ci ich jako Twoich rodaków - amerykańskich szpiegów schwytanych na gorącym uczynku - robili zdjęcia obiektów o znaczeniu strategicznym - pobliskiej elektrowni. Zostali osądzeni i sakzani za zdradę stanu na rozstrzelanie. Egzekucja odbędzie się o świcie.

Jest tylko jeden ratunek. Możesz podać dwójce z nich truciznę - za pomocą zastrzyku dożylnego. Śmierć następuje szybko i bezboleśnie, skazaniec niczego nie poczuje.

I pytanie: podjąłbyś się uśmiercenia dwójki z nich? Których dwóch byś wybrał?
Podjąłbym się uśmiercenia dwójki wylosowanych przeze mnie. Być może nawet dwóch by się zgłosiło. I teraz odpowiem ci dlaczego. Po pierwsze, lepiej zabić dwóch, niż dwunastu. Po drugie, kara śmierci za takie przewinienia nie powinna istnieć. Kara ta jest zarezerwowana tylko dla najgorszych zwyrodnialców.
Gdyby ta dwunastka była mordercami, nawet palcem bym nie kiwnął gdybym miał ich ratować, ale to byli ludzie, którzy zostali wysłani przez mój kraj na pewną misję i nie zrobili nic złego czy niemoralnego.

Czy zadowala cię moja odpowiedź, przeciwniku kary śmieci?
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Ja pierdzielę, równie dobrze mogę napisać, że ty też jesteś potencjalnym mordercą, gdyż jesteś przeciwko karze śmierci. W końcu, jeśli skazany wyjdzie na wolność, to jest prawdopodobieństwo, że zabije znowu. A więc poniekąd jesteś odpowiedzialny za to zabójstwo.
wiesz jest prawdopodobienstwoz e co dziesiatu urodzony chlopiec mzoe stac sie morderca w przyszlosci bo to przeciez statystyki mowia wiec moze odrazu zabijac noworodki! alboz akazac rozplodowi

twoje argumenty sa zupelnie wydarte z przedszkola
Dobra, już więcej tu nic nie piszę, gdyż nie widzę szans na przekonanie do zdana mego strony drugiej, a strona druga swoimi argumentami do mnie zupełnie nie trafia.
coz to chyba odwrotnie byc powinno i nam niezalezy bys nas przekonywal bo narazie mamy w Europe wolna od kary śmierci.

Ktos cytowal biblie mhmm nasuwa mi sie tylko jedno Biblia kladzie nacisk na wybaczenie a jedno z przykazan brzmi - Nie zabijaj.
Heimdall
Bosman
Bosman

nie wolno wam plugawić ziemi, w której jesteście; krew bowiem plugawi ziemię, a za ziemię nie można dokonać przebłagania w związku z krwią, którą na niej przelano, jak tylko krwią tego, który ją przelał.

jeśliby kto umyślnie przeciw bliźniemu swemu zasadziwszy się zdradą zabił go, i od ołtarza mego weźmiesz go i zabijesz!

Proszę, tu masz jeszcze dwa cytaty z Biblii, które ewidentnie pokazują, że religia chrześcijańska jest za karą śmierci.
Eglarest pisze:
Memo pisze:Ja pierdzielę, równie dobrze mogę napisać, że ty też jesteś potencjalnym mordercą, gdyż jesteś przeciwko karze śmierci. W końcu, jeśli skazany wyjdzie na wolność, to jest prawdopodobieństwo, że zabije znowu. A więc poniekąd jesteś odpowiedzialny za to zabójstwo.
twoje argumenty sa zupelnie wydarte z przedszkola
Wiesz, twoje argumenty podobne tzn. podobnie sformułowane.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 listopada 2006, 16:19 przez Heimdall, łącznie zmieniany 1 raz.
Sergi
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Sergi »

Takie małe pytańko do ciebie Heimdall:
Czy aby oba te cytaty nie pochodzą przypadkiem z Starego Testamentu??

Jeśli tak to jako dobry chrześcijanin (wnioskuje po postach) to powinnesz wiedzieć że kościół katolicki uważa za wyznacznik NT i prawdy w nim zawarte są jakby to określić właściwsze.

I z tego winika że religia chrześcijańska wcale nie jest za karą śmierci nawet dla największych zwyrodnialców.
Heimdall
Bosman
Bosman

Sergi pisze:Jeśli tak to jako dobry chrześcijanin (wnioskuje po postach) to powinnesz wiedzieć że kościół katolicki uważa za wyznacznik NT i prawdy w nim zawarte są jakby to określić właściwsze.
:shock:
Jestem ateistą. A z tego co wiem, to chrześcijanie uznają oba Testementy, a nie tylko nowy. To Żydzi uznaja tylko Stary.
Eglarest
Chorąży
Chorąży

pojecie ateisty nie istnieje nawet ateista wiezy w to ze niewierzy ;)
Sergi
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Sergi »

A gdzie ja ci napisałem że jakiegoś nie uznają??

Stoi jak byk że religia chrześcijańska uznaje NT za wyznacznik postępowań katolika. Każdy wie że w ST to było podejście w stylu oko za oko, ząb za ząb. Takie wtedy były realia.

I czytanie ze zrozumieniem kuleje.... ale dośc tego offtopa.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Heimdall pisze:
BAZYL pisze:I pytanie: podjąłbyś się uśmiercenia dwójki z nich? Których dwóch byś wybrał?
Podjąłbym się uśmiercenia dwójki wylosowanych przeze mnie.
Uważasz się za osobę odpowiednią do decydowania o życiu i śmierci - wnioskujac z dalszych Twoich wypowiedzi - niewinnych ludzi?
Heimdall pisze:Być może nawet dwóch by się zgłosiło.
Faktycznie - tu wtopiłem, przecież co drugi amerykaniec cierpi na syndrom Rambo i da sie posiekać bezinteresownie w obronie innych. Zgłosi się więc sześciu - musisz sam zadecydować których dwóch wybierzesz ;-)
Heimdall pisze:I teraz odpowiem ci dlaczego. Po pierwsze, lepiej zabić dwóch, niż dwunastu. Po drugie, kara śmierci za takie przewinienia nie powinna istnieć. Kara ta jest zarezerwowana tylko dla najgorszych zwyrodnialców.
Przed chwilą pisałeś że zabijesz w imię 'ocalenia' dwóch niewinnych... a zaraz potem, ze taka kara nie powinna istnieć...
Heimdall pisze:Gdyby ta dwunastka była mordercami, nawet palcem bym nie kiwnął gdybym miał ich ratować, ale to byli ludzie, którzy zostali wysłani przez mój kraj na pewną misję i nie zrobili nic złego czy niemoralnego.
Ale są szpiegami... Gdy wybuchnie wojna przez nich moze zginąć nawet kilkuse żołnierzy...
Heimdall pisze:Czy zadowala cię moja odpowiedź, przeciwniku kary śmieci?
Trochę nieprecyzyjna, ale nie muszisz odpowiadać jak nie chcesz :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Jesteś znanym amerykańskim lekarzem i przyjeżdżasz na Kubę na konferencję. Po konferencji Fidel zabiera Cię na kolację i dyskusję. Potem wspólnie jedziecie do miejscowego więzienia o podwyższonym rygorze, gdzie pokazuje Ci grupkę 12 więźniów. Przedstawia Ci ich jako Twoich rodaków - amerykańskich szpiegów schwytanych na gorącym uczynku - robili zdjęcia obiektów o znaczeniu strategicznym - pobliskiej elektrowni. Zostali osądzeni i sakzani za zdradę stanu na rozstrzelanie. Egzekucja odbędzie się o świcie.

Jest tylko jeden ratunek. Możesz podać dwójce z nich truciznę - za pomocą zastrzyku dożylnego. Śmierć następuje szybko i bezboleśnie, skazaniec niczego nie poczuje.

I pytanie: podjąłbyś się uśmiercenia dwójki z nich? Których dwóch byś wybrał?

BAZYL? Ale uratuje tylko siebie czy tez innych?
Jest tylko jeden ratunek
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Heimdall
Bosman
Bosman

BAZYL pisze:Uważasz się za osobę odpowiednią do decydowania o życiu i śmierci - wnioskujac z dalszych Twoich wypowiedzi - niewinnych ludzi?
Siebie nie. Ale pisałeś, żebym wyobraził sobie, że jestem kimś innym.
BAZYL pisze:Przed chwilą pisałeś że zabijesz w imię 'ocalenia' dwóch niewinnych... a zaraz potem, ze taka kara nie powinna istnieć...
Tu nie chdzi o to, ze ja mam kogoś karać, tylko o wybór dwóch śmierci lub dwunastu.
BAZYL pisze:Ale są szpiegami... Gdy wybuchnie wojna przez nich moze zginąć nawet kilkuse żołnierzy...
Jeżeli oni nie dostarcza tej informacji mogą również zginąć niewinni ludzie, tylko że z drugiej strony.
BAZYL pisze:Trochę nieprecyzyjna, ale nie muszisz odpowiadać jak nie chcesz :)
Dobrze wiedzieć... :wink:
Eglarest pisze:pojecie ateisty nie istnieje nawet ateista wiezy w to ze niewierzy
Ateista to nie jest ktoś, kto w nic nie wierzy, tylko ktoś kto nie wierzy i nie dopuszcza istnienia zadnego bytu wyższego. Ale chyba o tym wiesz.
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Tak wiem o ateizmie neico ;) -tamta wypowiedz byla raczej forma zartu dla rozluznienia atmosfery

co do kary smierci to ja mam tylko nadzieje ze w Polsce nigdy niewroci.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Force ray pisze:BAZYL? Ale uratuje tylko siebie czy tez innych?
Jest tylko jeden ratunek
Ty jesteś wolny - możesz odejsc w kazdej chwili, masz podjać decyzję - zabijasz dwóch, albo godzisz się na śmierć dwunastu - siebie w to nie mieszaj.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Bazyl sytuacja ktora przedstawiasz jest trudna, nawet bardzo chyba dobrym rozwiazaniem bylo by sie zamienic ja za tych 12.
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Tak szkoda ze nie ma opcji: ja za 12

Hmm jednostka ludzka w obliczu zagrożenia grupy w której sie znajduje jest zdolna do poświeceń. Jestem pewien że gdybym im powiedział o swoim dylemacie miedzy nimi znalazłoby się kilku gotowych na śmierć patriotów. Ochotnicy sami by się wytypowali, odważni starsi ludzie którzy dużo przeżyli. założyli rodziny, odchowali dzieci itd.

Jeżeli nie ma mozliwosci kontaktu z więzniami to wybrałbym najstarszych, albo najbardziej zranionych, chorych... no coż takie są relia. Prosta matematyka 12-2=10 Zabijam 2 ratuję 10.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Heimdall
Bosman
Bosman

Force, a co byś zrobił gdyby wszyscy byli mniej więcej w tym samym wieku w pełni zdrowia? Załóżmy, że mógłbyś ich zobaczyć, to kogo byś wybrał. Powiedzmy, że zgłosiło się na ochotnika dziesięciu.

Z tego co widzę, to jak kto postąpi w takiej sytuacji nie zależy od tego, jaki kto ma stosunek do kary śmierci. Wszak ja jestem za, a Force przeciw i wybraliśmy to samo rowiazanie.

BAZYL, a ty co byś zrobił w opisanej przez siebie sytuacji?
Eglarest
Chorąży
Chorąży

tu stosunek do kary smierci neima nic do rzeczy tu chodzi o uratowanie kogos to raczej decyzja neima sie tu wplywu czy wyrok bedzie wykonany czy nie ma sie wplyw na jaka skale chodzi tu o decyzje moralne kogo wybrac jak wybrac jak zadecydowac niestety niewplynie to na fakt ze na kubie jest nadal kara smierci.
Heimdall
Bosman
Bosman

Co do kary śmierci na Kubie. Jest ona tam stosowana głównie w celach politycznych. Gdyby była stosowana w Polsce, to zaraz prokuratura szukałaby różnych tajnych agentów komunistycznych itp., żeby skazać ich na śmierć.

Według mnie kara śmierci nie powinna dotyczyć polityki, no chyba że ktoś ewidentnie zdradzi państwo, ujawniając jakieś tajne dokumenty innym krajom. Poza tymi szczególnymi przypadkami, kara śmieci ( tak wiem, powtarzam się) należy się tylko seryjnym mordercom.

PS. Eglarest, używaj przecinków, bo często nie mogę połapać się o co ci chodzi.
Zablokowany