A przestępcom ktoś dał prawo bić, kraść, gwałcić, zabijać etc.? Oko za oko, ząb za ząb.nikt niedal nam prawa do odbierania czyjegokolwiek zycia.
50% to też za mało by potencjalnego mordercę zostawić przy życiu.Równocześnie wyeliminowała by szansę na poprawę tego człowieka. Bo równie dobrze mógłby zacząć żałować swojego czynu i się poprawić. Prawdopodobieństwo, że kogoś zabije wynosi 1/2 - albo to zrobi, albo nie. 50% szansy to za mało, żeby kogoś skazać na śmierć.
Kat nie staje się mordercą. To tak jakbyś nazwał sędziego przestępcą, bo wydaje wyrok dożywocia, który ogranicza wolność drugiej osoby (skazanego).czy eleminacja jest rozwiazaniem? coz skoro kat staje sie morderca to idac koncepcja oko za oko nalezalo by zabic i kata...
Jesteś katolikiem nie spełniającym jednej z podstawowych zasad tej religii, czyli miłowania bliźniego swego?Jestem katolikiem (...) Mogę kogoś pobić ale na pewno nie zabic !
Nie puste, a pragmatyczne.To tym ofiarom nie wróci życia. Zabijając takie osoby pozbywamy się problemu. Jakie to puste...
Za pieniądze moich rodziców, a w przyszłości (jeśli jej dożyję) zapewne i moje.Przecież element juz jest usuniety ze społeczenstwa - siedzi w wiezienu...