[Nieważne] - Lacho Kalad

-
- Marynarz

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
Bogini skonzcyła mowić wtedy,Dotad milczacy Elian się odezwał. -I ’ardh prestannen. Mathon vorn mi amrun, Edhil ú-annar dulu. I naid edhellin avar naid in teleri? - Varda spojzała na niego i odpowiedziała -Ben bith Namo ar in edhil anírar hired idh teleri, Nan meth telir nan imlad dholen ias in teleri dharthar.- poczym boginie odeszły powoli z powrotemw strone drzew.

-
- Chorąży

-
- Marynarz

-
- Chorąży

-
- Marynarz
Cuio vae, Tealliamme – odpowiedziałam i odwróciwszy się udałam się w stronę domu. Byłam zmęczona po niezwykłym spotkaniu jakie zaszło. Ogrody Lorien leżały daleko od miasta dzwonów i wyprawa nie należała do łatwych, bo znajdowały się na Górze. Było tam pięknie. Można tam „zatracić się w szepcie wiatru i koron szelestu, trwać w pieśni niosącej się w wilgotnym powietrzu”.

-
- Chorąży
Egis powrociła do domu w ktorym czekała na nia matka i ojciec, po wspolnej kolacji i rozmowach o rzeczach codziennych nadszedł czas gdy Ojciec rozpalał ognisko przy ktorym mozna było rozmawiac o dawnych czasach i historiach roznych a takze spiewac grac i tanczyc. Ty twoj brat i rodzice mieliscie kolejny czas pod bladym swiatlem telperiona dla siebie. Egis miala ochote opwiedziec otym co ja dzis spotkało

-
- Marynarz
Wypiłam wywar z lisa i zjadłam dwie kromki chleba. Matka krzątała się po kuchni, a ojciec rozpalał ogień bacznie mi się przyglądając. Brat śpiewał i podskakiwał. Ojciec nie zaczął opowiadać jeszcze o dawnych czasach jak to miał w zwyczaju, jakby wyczuł, że coś się wydarzyło i chcę o tym opowiedzieć. Poprosiłam, żeby wszyscy usiedli, bo chcę im przedstawić historię jaka mi się przytrafiła. Każdy słuchał z zaciekawieniem i powagą o tym co mnie spotkało.

-
- Marynarz

-
- Chorąży
ojciec niesmiał dotknąć Laurelinu ktorego blask wlasneie dogasł otarł jedna łze i rzekł- to wielki skarb, wielki, niewiem co varda zobaczyła na wschodzie ale widocznie wiaże z wami jakies plany skoro otrzymaliscie i ogien i diament i mroz i kryształ... wiec corko niechaj nazywaja cie dzis Egis jak chciała Yavanne

-
- Marynarz

-
- Chorąży
-Myślę moje diecko- powiedział - ze to raczej wyznaczenie wam dróg te switała maja wam oswietlic wasze drogi jakie bedziecie musieli obierać.-ojciec pocałowa Egis w czoło poczym wrocił na swoje miejsce i zaczął śpiewać. wkoncu znurzył Ją sen i udała sie na spoczynek. Obudziła sie dopeiro gdy laurelin zaczął sie rozświetlać. a swatla drzew znow poczeły sie mieszac.

-
- Marynarz

-
- Chorąży
Wkoncu dotarłaś do bram ogrodów, Piekne dostojne wspaniałe dzieło boskich rąk uwielbailiscie tu spacerowac choc niedokonca bylo wolno wchodzic wszedzie wy lubiliscie odkrywac wlasnie te miejsca. Telliamme czekał już na Ciebie przywitał cię-An nu vendui Egis- poczym razem udaliscie sie na spacer przez las nastempnie łakę by znalesc sie nad strumeiniem tu plynacym bedacym jak srebrzyste wlosy jednej z bogin.

-
- Marynarz