Filmy vs. Książki

-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt:
Heh, to co powiesz o Jaskrze, niektorzy twierdzili ze z urody przypomina elfa. A kogo genialni tworcy obsadzili w jego roli... ech, szkoda gadac. Ogolnie to o tym filmie szkoda gadac.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Nie wiem gdzie wyczytałeś że Yen była piękna - w książce było napisane, ze była tuningowaną garbuską i miała 'rozkosznie za długi' nos. Tutaj IMHO obsada była dobra. Mniej więcej tak sobie wyobrażałem tę postać.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
A dla mnie porażką był sam Wiedźmin. Ok, przyznaję, wyglądał wiedźminowato, ale... no... Geralt miał w sobie to coś, co sprawiało, że panny mu się do łóżka pchały. A takiego Żebrowskiego to bym nawet kijem nie tknęła. Ba, nawet kijem przez szmatę!
Jennefer była ok, za to Jaskier też mi pasował: wyglądał na takiego, który twierdzi, że wygląda jak elf, ale to tylko jego zdanie :D
Jennefer była ok, za to Jaskier też mi pasował: wyglądał na takiego, który twierdzi, że wygląda jak elf, ale to tylko jego zdanie :D
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Marynarz
- Numer GG: 6299855
Falka nie podoba Ci sie pierwszy amant polskiego kina ?
Co do 'Wiedzmina"- dobrze, że film został wyprodukowany, niedobrze, że był tak zrobiony jak każdy widział.
Prawdę mówiąc jedyną dobrą rolę zagrał Zamachowski, Zebrowski przypominał raczej Rycerza nawet nie Posępnego, lecz Smętnego Oblicza.

Co do 'Wiedzmina"- dobrze, że film został wyprodukowany, niedobrze, że był tak zrobiony jak każdy widział.
Prawdę mówiąc jedyną dobrą rolę zagrał Zamachowski, Zebrowski przypominał raczej Rycerza nawet nie Posępnego, lecz Smętnego Oblicza.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Jeżeli to jest pierwszy amant, to wolę nie myśleć, jak wyglądają pozostali ;)Yacek pisze:Falka nie podoba Ci sie pierwszy amant polskiego kina ? :D
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Kok
- Numer GG: 0

-
- Marynarz
mniej więcej tak http://img.stopklatka.pl/filmowcy/42200/42214/0.jpg (obecne bożyszcze nastolatek)Falka pisze:Jeżeli to jest pierwszy amant, to wolę nie myśleć, jak wyglądają pozostaliYacek pisze:Falka nie podoba Ci sie pierwszy amant polskiego kina ?![]()
co do wiedzmina to ciekawe tam jeszcze jest że pomijając postacie i pewne watki to film fabularnie daleki jest od książki
Listonosz Davida Brina jedna z moich ulubionych książek doczekała sie ekranizacji z Kevinem Costnerem (genialnie przetłumaczyli tytuł filmu "Postman" na "wysłannika przyszłości"

Ekranizacja ta niestety w znacznym stopniu zmienia fabułe książki i niestety takze jej przesłanie i z narawde ciekawej książki i wartościowej książki robi kolejny patetyczny filmik z gwieździstym sztandarem w tle

-
- Marynarz
Co do polskich tłumaczeń, to chyba perełką był tytuł " Ządło " ( Sting). O ile pamietam, to "sting" znaczy w slangu amerykańskim skok.
No a tytuł miał się tak do fabuły (machnięcie z rezygnacja ręką ).
Co do "Wiedzmina", to wątki większość jest zaczerpnięta nie tyle z sagi, ile z opowiadań.

No a tytuł miał się tak do fabuły (machnięcie z rezygnacja ręką ).
Co do "Wiedzmina", to wątki większość jest zaczerpnięta nie tyle z sagi, ile z opowiadań.

-
- Marynarz

-
- Marynarz
No, ale tak zazwyczaj jest jeśli kręci się i film i serial. Wiadomo, że w serialu można pokusić się o wierniejsze i przede wszystkim pełniejsze odtworzenie książki, czy w tym przypadku opowiadań.
Przykładem "Pan Wołodyjowski"
Przykładem "Pan Wołodyjowski"

- Solarius Scorch
- Bosman

-
- Chorąży

- Solarius Scorch
- Bosman
Dla mnie Aragorn zawsze bedzie wygladal jak Robert Gawlinski z dawnych czasow, a Legolas jest kurde nizszyDeep pisze:W filmach faktycznie dużo jest narzucane i teraz już Aragorna nie potrafię sobię wyobrazić inaczej niż tego filmowego a Legolas zawdsze będzie mi się teraz kojarzył z Orlando Bloomem

-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt: