Twoje wyobrażenie Świętego Mikołaja
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Twoje wyobrażenie Świętego Mikołaja
Kazden wie, ze Sw Mikolaj (Santa Claus w wersji zachodniej) trafia do wszystkich dzieci - nawet z shotguna na duza odleglosc. Do tego daje on prezenty dobrym dzieciom (bo podobno wszystkie sa dobre - jeszcze nie spotkalem takiego, co by wegiel dostal pod choinka), tak wiec pelni wazna role w kazdej rodzinie. Tylko jaki on na prawde jest? Jaki jest w waszych wyobrazeniach?
O jego pomocnikach tez mozecie pisac
O jego pomocnikach tez mozecie pisac
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Craw = dla mnie zostałeś spmerem miesiąca!
Ale skoro już pytasz...
Kiedyś było takie pismo z dowcipami - "Uśmiech Numeru". Młodsi juz nie pamiętaja pewnie, podobnie jak nie znają Szarloty Pawel - rysowniczki, która ilustrowała to pisemko. W jednym z grudniowych numerów był tam jej obrazek:
Bank, rozpruta kasa pancerna, porozrzucane banknoty i dwóch strażników szachowanych przez Świętego kałachem. I podpis:
- A wy myśleliście, że kasa na prezenty to skąd?
To właśnie moje wyobrażenie Mikołaja...
Ale skoro już pytasz...
Kiedyś było takie pismo z dowcipami - "Uśmiech Numeru". Młodsi juz nie pamiętaja pewnie, podobnie jak nie znają Szarloty Pawel - rysowniczki, która ilustrowała to pisemko. W jednym z grudniowych numerów był tam jej obrazek:
Bank, rozpruta kasa pancerna, porozrzucane banknoty i dwóch strażników szachowanych przez Świętego kałachem. I podpis:
- A wy myśleliście, że kasa na prezenty to skąd?
To właśnie moje wyobrażenie Mikołaja...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Pita, powoli robisz sie monotematyczny... A propos Świętego Mikołaja... Pamiętam jak w pierwszym roku istnienia forum pojawiła się moda na uświątecznienie awików... Nigdy nie zapomnę borga z awikiem przerobionym przez forumowiczów na Rudolfa
Może w tym roku moda wróci, świetny klimat to robiło...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Kok
- Numer GG: 3327785
Z kulturowego punktu widzenia duzy grubas w czerwieni z pastorałem i workiem prezentow - zabawek jest totalną pomyłką. Mikołaj, jako bogacz o miękkim sercu zlitował się nad biedną dziewczyną i nocą przebrany za oprycha w szary zniszczony płaszcz wrzucił jej przez okno worek pieniędzy, by mogła poślubić swojego ukochanego(ktory byl duzo bogatszy a mezaliansow wtedy nie uznawano).
A moje wyobrazenie? Juz dawno w niego nie wierze wiec sobie nie wyobrazam
A moje wyobrazenie? Juz dawno w niego nie wierze wiec sobie nie wyobrazam
Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.
Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
-
- Marynarz
precyzując był biskupem ( ale to od paru wieków jest blikoznaczne z bogaczem ) i stąd pastorałNadir pisze:Z kulturowego punktu widzenia duzy grubas w czerwieni z pastorałem i workiem prezentow - zabawek jest totalną pomyłką. Mikołaj, jako bogacz o miękkim sercu zlitował się nad biedną dziewczyną i nocą przebrany za oprycha w szary zniszczony płaszcz wrzucił jej przez okno worek pieniędzy, by mogła poślubić swojego ukochanego(ktory byl duzo bogatszy a mezaliansow wtedy nie uznawano).
a dziewcząt ( przynajmniej wedle oficjanych danych ) było 3 stąd jego atrybutami są pastorał, tiara i 3 mieszki złota lub złote kule
-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651
BAZYL nie złośc się nie złośc . ZŁU nie wolno się złościć bo zło + zło = dobro!!!!!BAZYL pisze:Pita, powoli robisz sie monotematyczny... A propos Świętego Mikołaja... Pamiętam jak w pierwszym roku istnienia forum pojawiła się moda na uświątecznienie awików... Nigdy nie zapomnę borga z awikiem przerobionym przez forumowiczów na Rudolfa
no, ale wracając do tematu do fajny był Mikołaj z rekalmy Pepsi - trochę odwrócona kolorystyka i niezłe pomocnice
Har Har Har
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Współczesny wizerunek Św. Mikołaja pochodzi właśnie z reklamy Coca-coli. Kiedy na poczatku XX wieku pojawił się grubas z brodą w czerwonym wdzianku w relkamie, to zrobił taką furorę, ze teraz to jest jego główne wyobrażenie.
A nawiazując do poprawiania historii biskupa z Miry - on nie podrzucił kasy dziewczynom tylko ich ojcu. A dlaczego? Bo usłyszał, ze chłopak chce zacząć kraść, gdyż nie ma pieniędzy na posag dla cór. Stąd też - mało kto o tym wie - Mikołaj jest patronem złodziei.
A nawiazując do poprawiania historii biskupa z Miry - on nie podrzucił kasy dziewczynom tylko ich ojcu. A dlaczego? Bo usłyszał, ze chłopak chce zacząć kraść, gdyż nie ma pieniędzy na posag dla cór. Stąd też - mało kto o tym wie - Mikołaj jest patronem złodziei.