Książki które lubię, książki które polecam...

-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146
Khazar, ja cie nie zabiję, bo i ja tez lubie ta serie. Wiem ze glupoty, ale jest to bardzo lekka lektura, szybko sie ja czyta... Na odprezenie od filozoficznych tomisk w sam raz!
A ja skonczylem Romaina Gary'ego "Obietnica Poranka" - jego biografia napisana w fascynujacy sposob. Jego matka byla przedziwna kobieta.... Serdecznie polecam!
A ja skonczylem Romaina Gary'ego "Obietnica Poranka" - jego biografia napisana w fascynujacy sposob. Jego matka byla przedziwna kobieta.... Serdecznie polecam!
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?
(Sergiusz Jesienin, 1925)

-
- Kok
ja sie kiedys zmusilem i czytalem pierwsza czesc... wiem ze to bylo zle... ksiazka jak dla mnie cienka, na 50 ktorejs stronie zasnelem (a wcale niebylo pozno a ja po 2 kawkach).
juz chyba recenzje gier w komputer swiat gry sa bardziej ciekawe (ksg to najwiekszy zlom na polskim rynku czasopism komputerowych, ale sa lepsi niz harry poter)
juz chyba recenzje gier w komputer swiat gry sa bardziej ciekawe (ksg to najwiekszy zlom na polskim rynku czasopism komputerowych, ale sa lepsi niz harry poter)

-
- Trocheiczny Tawerniak
Teraz czytam "Oddział chorych na raka" Aleksandra Sołżenicyna. Przedstawia ponurą i cieżka atmosferę radziekciego spitala. Bohaterami są pacjenci z oddziału leczenia raka. Jak skończę to potwierdzę jej jakosć.

-
- Trocheiczny Tawerniak
Skończyłęm "Oddział chorych na raka". Książka nawet niezła, ale nastawić się trzeba na małą dawkę filozofii. CIężko troche się ja czyta, ale - jak wyżej - nawet niezła...

-
- Mat
- Kontakt:

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Kolejna ksiazka z serii 'Falka poleca': 'Dobry Omen' by Terry Pratchett & Neil Gaiman. Narazie przeczytalam jakies 3/4, ale polecam juz od pierwszej strony ;) Ksiazka jest o Koncu Swiata. Na samym poczatku skojarzyla mi sie z Dogma (taki glupi film - polecam :D), ale pozniej skojarzenie zanika - humor nie ten, widac duuuze wplywy Pratchetta.
A co do Neila Gaimana, to polecam jego 'Koraline'. Klimacik ma niezly i w ogole fajnie sie czyta. No i po przeczytaniu guziki nie beda juz takie jak zawsze ;)
A co do Neila Gaimana, to polecam jego 'Koraline'. Klimacik ma niezly i w ogole fajnie sie czyta. No i po przeczytaniu guziki nie beda juz takie jak zawsze ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Trocheiczny Tawerniak
Skonczyłem Rok 1984. Nie dziwie sie, ze DuchX napisał, ze to jego ulubiona książka nie-fantasy. Gorąco polecam! Warto przeczytać.

-
- Majtek
- Numer GG: 3206842
- Kontakt:

-
- Mat
- Kontakt:
Moja polonistka ostatnio kazała nam czytać jako lekturę "Buszującego w zbożu". Myślę sobie "Kolejna nudna książka, którą trzeba przeczytać (na odpierdziel się, ale przeczytać)". No i siadam. I czytam. I czytam. I czytam. I przestać nie mogę. Ludzie, ta książka jest super! Łatwo się czyta, miło, a poza tym jest nawet śmieszna. Dlatego ją polecam. A tak w ogóle to trzeba czytać lektury szkolne i koniec
.

-
- Trocheiczny Tawerniak

-
- Mat
- Kontakt:

-
- Trocheiczny Tawerniak
Juz koncze "Tortilla Flat". Fajna książka. Opowiada o życiu takich Hiszpanów. Pięciu mieszka razem i stale piją wino, i maja różne perypetie. Smieszne momentami. Polecam.
===
Tortille skonczyłem, polecam. Skończyłem także świetne Działa Nawarony. Z poczatku mało wciągające, później znakomite. Gorąco polecam.
PS: Może kiedyś całą serie Gazety przeczytam
. Dzisiaj dostanę Ojca Chrzestnego prawdopodobnie, buahahaha! 
===
Hm, czy tylko ja pisze w tym temacie chwilowo, czy mi się zdaje...?
Polecam "Zatrute pióro" Agaty Christie. Wciagająca historia - do wszystkich mieszkancow miasteczka na prowincji przychodza wulgarne anonimy. W koncu dochodzi do samobojstwa, ktore zostalo spowodowane wstrzasem po anonimie. Niezwykle zakonczenie
.
===
Na to wygląda. Ale stosuj twardą edycję... Samotność to nie powód do utrudniania innym życia.
- dop. Asthner
===
Tortille skonczyłem, polecam. Skończyłem także świetne Działa Nawarony. Z poczatku mało wciągające, później znakomite. Gorąco polecam.
PS: Może kiedyś całą serie Gazety przeczytam

===
Hm, czy tylko ja pisze w tym temacie chwilowo, czy mi się zdaje...?

Polecam "Zatrute pióro" Agaty Christie. Wciagająca historia - do wszystkich mieszkancow miasteczka na prowincji przychodza wulgarne anonimy. W koncu dochodzi do samobojstwa, ktore zostalo spowodowane wstrzasem po anonimie. Niezwykle zakonczenie

===
Na to wygląda. Ale stosuj twardą edycję... Samotność to nie powód do utrudniania innym życia.

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
A ja jestem wlasnie w polowie 'Imienia rozy' i mam mieszane uczucia: raz ksiazka mi sie bardzo bardzo podoba, a czasami mnie irytuje jak ci braciszkowie ze soba rozmawiaja... Sam styl ich wpowiedzi znaczy sie, no niby oni sa wszyscy wyksztalceni i w ogole, ale to strasznie sztucznie brzmi...
Co nie zmienia faktu, ze ksiazka jest znakomita i polecam kazdemu :)
Co nie zmienia faktu, ze ksiazka jest znakomita i polecam kazdemu :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Trocheiczny Tawerniak
Miałem ten sam problem Falka z "Imieniem...". Czasami ich nie rozumiem Confused . Bez watpienia jest to książka dla wszystkich, bo kazdego by wciagnęła, ale największą przyjemność czerpać z niej będzie ten, co rozumie te ich teologiczne wykłady
.
Byłem dzisiaj w Empiku. Zacząłem czytać Kosiarza Laughing . Teraz będę chodził trzy razy w tygodniu i godzine czytał, aż przeczytam
. Poza tym odkryłem, że istnieje trzecia część Artemisa Fowla, a więc kuppić ją muszę. Chory jestem teraz, wiec brata wyslę
.
===
Mam ją! Już zacząłem czytać, brat spisał się znakomicie
. I przeczytałem na okładce, ze będzie czwarta częśc... juz sie nie moge doczekac.
PS: Wiem, ze nikt tego nie czytal i nikt nie wie o co chodzi (wy mogliscie sie cieszyc, bo wszyscy znają Achaję), ale gdzieś muszę to napisać, a do notatnika to tak martwo...
PS2: Mam Lśnienie Kinga. Mam co robic w chorobie
.
PS3. Stosuje twardą edycję. Sorry, ze wcześniej jej nie stosowałem, ale nie zwracałem na to uwagi
. Już to się nie powtórzy.

Byłem dzisiaj w Empiku. Zacząłem czytać Kosiarza Laughing . Teraz będę chodził trzy razy w tygodniu i godzine czytał, aż przeczytam

===
Mam ją! Już zacząłem czytać, brat spisał się znakomicie

PS: Wiem, ze nikt tego nie czytal i nikt nie wie o co chodzi (wy mogliscie sie cieszyc, bo wszyscy znają Achaję), ale gdzieś muszę to napisać, a do notatnika to tak martwo...
PS2: Mam Lśnienie Kinga. Mam co robic w chorobie

PS3. Stosuje twardą edycję. Sorry, ze wcześniej jej nie stosowałem, ale nie zwracałem na to uwagi

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Gorąco polecam!!!
- T.Willimas "Pamięć, Smutek, i Cierń" - extra trylogia, dla mnie lepsze niż J.R.R Tolkien
- Ursula K. La Guin - "Opowieści Ziemiomorza"
- A. Sapkowski "Wiedżmin", "Narrenturm", "Boży bojownicy" - tego opisywać nie trzbe (to podstawa!!!
)
- Orson Scott Card "Opowieści o Alwinie stwórcy" - nie mogę dorwać 2 częsci
- Clive Cussler - dużo by tu wymieniać, wszystkie sa supeeer
Czytałem wiele innych, ale w tym momencie nie jestem w stanie sobie przypomnieć
- T.Willimas "Pamięć, Smutek, i Cierń" - extra trylogia, dla mnie lepsze niż J.R.R Tolkien
- Ursula K. La Guin - "Opowieści Ziemiomorza"
- A. Sapkowski "Wiedżmin", "Narrenturm", "Boży bojownicy" - tego opisywać nie trzbe (to podstawa!!!

- Orson Scott Card "Opowieści o Alwinie stwórcy" - nie mogę dorwać 2 częsci

- Clive Cussler - dużo by tu wymieniać, wszystkie sa supeeer
Czytałem wiele innych, ale w tym momencie nie jestem w stanie sobie przypomnieć

Esa que fortunate alve religious - hanta mama ;-P

-
- Tawerniany Bard
- Numer GG: 4825300
Ad. "Pamięc, smutek, cierń"- nie wiem, jakim cudem zapomniałem o tej trylogii wspomniec. Moja opinia o niej? Nie wiem, czy jest lepsza od "Władcy", ale na pewno co najmniej tak dobra. Kilka wątków było z lekka naciąganych (zagadka, której nie mogli rozgryźc dorośli, doświadczeni ludzie przez dwa tomy, a którą ja, 13-letni dzieciak, rozgryzłem po kilku rozdziałach ;P), ale w porównaniu z zaletami jest to po prostu nawet nie uciążliwa śmiesznostka. Szczerze polecam.
Aha, nazwa trylogii to nie tytuły książek! Poszczególne tomy z tej serii to "Smoczy Tron", "Kamień Rozstania" oraz "Wieża Zielonego Anioła".
Ad. "Ziemiomorza"- czytałem raz. Znakomita pozycja, jednak trochę trudniejsza w odbiorze od "Władcy". Przynajmniej takie odniosłem wrażenie te kilka lat temu, kiedy to czytałem. ;P
Aha, nazwa trylogii to nie tytuły książek! Poszczególne tomy z tej serii to "Smoczy Tron", "Kamień Rozstania" oraz "Wieża Zielonego Anioła".
Ad. "Ziemiomorza"- czytałem raz. Znakomita pozycja, jednak trochę trudniejsza w odbiorze od "Władcy". Przynajmniej takie odniosłem wrażenie te kilka lat temu, kiedy to czytałem. ;P
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
There is something to be learnt about irony here.