Seria Gothic

cRPG Corner
ODPOWIEDZ

Najlepsza część serii Gothic to:

Gothic
5
50%
Gothic 2
5
50%
Gothic 3
0
Brak głosów
Arcania: Gothic 4
0
Brak głosów

Liczba głosów: 10
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Mam nadzieje, że wyjdzie wreszcie ten GIII...pamietam jak czekałem na II :P pamietam jak mile byłem zaskoczony jedynką. Pamietam te godziny spędzone przy monitorze, na walce ze ścierwojadami, orkami, wilkami, wargami, ech... Chce tego wiecej! Mam nadzieje, że Gothic III będzie tym co rodzi sie w moim sercu :P
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Ta gra nie powinna się nazywać Gothic, kieruje te słowa do wszystkich serii, ale to moje osobiste odczucie :P.

A jak będzie Gothic III, to chętnie sobie w niego zagram. I tak pewnie będę wywyższać Obliviona nad Gothica, ale co tam.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Gothic był świetną grą.
Gothic II nie spełnił moich oczekiwań.
Ciekawe czy Gothic III spełni moje oczekiwania :?:
dandakar
Szczur Lądowy

Post autor: dandakar »

BLACKSouL pisze:Ta gra nie powinna się nazywać Gothic, kieruje te słowa do wszystkich serii, ale to moje osobiste odczucie :P.

A jak będzie Gothic III, to chętnie sobie w niego zagram. I tak pewnie będę wywyższać Obliviona nad Gothica, ale co tam.
Owszem. Jednak co do gOtHiC I nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią, ponieważ klimat gry był całkowicie przesycony gotykiem. Można to rozróżniać na wiele sposobów (muzyka gotyk, gra w klimacie gotyku, etc). :?
Artos
Kok
Kok
Numer GG: 1692393
Kontakt:

Post autor: Artos »

Chmmm..... czy ja wiem... w 1 w zaden sposob mi to nie przypominało klimatu gotyku, no ale moze sie myle ^^

Co do 2 to się nie wypowiadam bo nie grałem :(
Obrazek
Obrazek
War, war never changes...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Klimat gotyku? A orki, smoki i magiczne miecze też do tego się zaliczają? xD

Mówiąc o gotyku myślę o zakazanej magii, inkwizycji, krucjatach, itp. A nie o bieganiu po krainach orków czy czegoś tam innego :P.

I nie pisz pokemonem, bo gOtHic mnie przeraża
dandakar
Szczur Lądowy

BLACKSouL pisze:Ta gra nie powinna się nazywać Gothic, kieruje te słowa do wszystkich serii, ale to moje osobiste odczucie :P.

Trudno mi to stwierdzić, ale takie są moje spekulacje: osoby zajmujące się produkcją nazwy gry mogły po części mieć jakieś słabiutkie zapędy powiązane z faszyzmem i - nie mogąc nic wymyślić - nawiązali do okresu surowego gotyku tworząc gOtHiC I. Mogło też chodzić im o prostotę rozgrywki - ciach prach + dobry level = orka nie ma.
Hmm.. Kto to wie? Ja na przykład - gdybym był odpowiedzialny za tytuł gry gOtHiC I - nazwałbym ją np. Orcwarrior i kto po pięciu latach (od powstania pierwszej części) zastanawiał by się, że pisząc Orcwarrior miałem na myśli np. przenośnie, że w grze w ogóle nie ma elfów, a nie nawał orkowych wojowników.
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Mi zawsze sie wydawało, że tytuł gry musi wpadać w ucho (tak samo jak tytuł ksiazki). OrcWarrior...brzmi dla mnie jak prosta gierka za 9,99 :P Pardon, ale dla mnie to naprawde brzmi jakoś tak dziwnie. Mi tam podoba się ta nazwa...A może tu chodziło o to, że jeśli architektura gotyku była strzelista etc. to zazwyczaj w tych pomieszczeniach było ciemno. W grze też w większości pomieszczeń jest ciemno :D
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Tron
Pomywacz

Post autor: Tron »

Jeśli chodzi o GIII to nie mogę się doczekać, bo bardzo chętnie się za niego zabiorę i potestuję co tam w sobie ma. GI byl jak dla mnie rewelacją i świtnie się w niego gralo.
Jeśli zaś chodzi o rozszyfrowywanie nazwy, to myślę, że każdy może podać po kilka powodów czemu ta gra zostala nazwana tak a nie inaczej i nik może naet o kawalek się zbliżyć do sedna. Może świat odpowiada gotykowi z naszych czasów. Takie nasze średniowiecze, tyle że magia istnieje w rzeczywistości. A gdzie jest magia, dlaczego nie mogą istnieć inne rasy niż ludzie. Poza tym nie różni się strasznie od naszego średniowiecza. Miecze, topory, luki i krew, która przelewala się wszędzie.
dandakar
Szczur Lądowy

Taka jest rzeczywistość. Ale również wymagania odchodzą ponad normę. Spójrzcie tylko na screenshot'y z jakiejkolwiek strony gOtHiC: już nie chodzi o samą kartę graficzną, ale o cały komputer. Musi mieć nie tylko mocną grafę, ale również dobry wentylator i pr. dysku. Osoby z GF 2/4 MX nawet niech nie podchodzą pod półki sklepowe. Niestety z oficjalnych źródeł wiem, że na GeForce 4 Ti (posiadającą już Pixel Shader'y) również nie zadziała, gdyż występuje błąd spowodowany kartą. [/url]
Pavciooo
Kok
Kok
Kontakt:

Post autor: Pavciooo »

dandakar pisze:Niestety z oficjalnych źródeł wiem, że na GeForce 4 Ti (posiadającą już Pixel Shader'y) również nie zadziała, gdyż występuje błąd spowodowany kartą.
Czyli tak jak Oblivion... Dobrze, że w lato zmieniłem karte z wyżej wymienionej na GeForce 6800 GS :D
Ale niech posiadacze GeForca 4 Titanium się nie martwią... Pewnie wyjdzie mod podobny do "OldBlivion" czyli pogarszający grafę ;] Oby tylko nie było przez to takich dziadostw, jak w Obku (np na nierównościach terenu niebieska tekstura, jak coś tam spadło na ziemię, to nie dało się tego znaleźć :P)
I tak nikt tego nie czyta...
dandakar
Szczur Lądowy

gOtHiC 3 już namacalny, ale niestety jeszcze nie w Polsce. Rodacy, którzy mieli okazję zagrać w g3 przeważnie narzekają właśnie na wymagania, jeśli chodzi o ilość wyświetlanych klatek na sekundę. Niektórzy również stwierdzali zbyt piękne i naciągane obietnice, jeśli chodzi o promowanie gry przed premierą.
Tutaj zamieszczam link do tapet i screenshot'ów z gry. Przypominam, iż nijak prezentowane screen'y mają się do polskiej rzeczywistości przeciętnego gracza z - jak na poprzeczkę wymagań - bardzo niską belką graficznej grywalności.

http://gameswelt.de/pc/screenshots/deta ... m_id=49553
Hose15
Bombardier
Bombardier

Post autor: Hose15 »

A podobno w Gothicu wojownikowi Kerethowi będzie użyczał głos Robert Gawliński czyli lider zespołu Wilki. Czytałem wczoraj w gazecie. Mówił że poczuł się jak dziecko.
Czerwona Orientalna Prawica
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Numer GG: 3686510
Kontakt:

Post autor: olek »

omg, mam nadzieje, ze nie spartolil roboty na calego :P

czuc sie jak dziecko podkladajac glos do gothika? rotfl :P
Are You TOLKIEN to me?
Artos
Kok
Kok
Numer GG: 1692393
Kontakt:

Post autor: Artos »

No coz... sa rozni ludzie i rozne huistorie ich zycia :)
Obrazek
Obrazek
War, war never changes...
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

No, już po premierze Gothica 3, a ja wciąż nie mam kompa, na którym by mi poszedł. Trzeba szybciej powiększyć fundusze, a Gothic potrzebuje naprawdę wypasionego sprzętu.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Hose15 pisze:wojownikowi Kerethowi będzie użyczał głos Robert Gawliński czyli lider zespołu Wilki.
Solar!!! Musisz to miec!!!
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
ODPOWIEDZ