Filmy

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

klasyka filmow fantasy, nie ma co Wink
Ojej, myślałem, że ten temat jest w offtopicu.

edit: Ej, ale nigdzie nie ma napisane, że to muszą być filmy fantasy ;p
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

krucaFuks pisze:Co do Piratów 2:

Film to właściwie nieprzerwana akcja, wrażenenia jak z lunaparku. Tyle, że mi brakowało trochę bardziej wyszukanego dowcipu i scen takich, jak np popijawa na bezludnej wyspie w jedynce. Tutaj jest przez cały czas wyłącznie slapstickowo, mnie to już trochę męczyło, bo film jest długi i cały czas w sumie na jedno kopyto.
Ale obejrzeć na pewno warto, bawiłem się świetnie. Narzekam, bo jednak ciut, ciut gorzej niż przy pierwszej części.
Patrząc na Piratów z Karaibów to trochę mi się Matrix przypomina. Reaktywacja też była gorsza, chociaż wg mnie gorsza od Matrixa niż, analogicznie, "Skrzynka Umarlaka" od "Klątwy Czarnej Perły". Zakończenie drugiej części również odsuwające wszelkie wątpliwości co do kontynuacji. A i zwieńczenie trylogii zapowiedziane na kolejny rok :D
Ale to tylko takie spostrzeżenia :D Zresztą zarówno Verbinski, jak i Wachowski brzmi dość swojsko :)
per aspera ad astra... *Seneca*
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Obejrzałam sobie ostatnio Serenity - film, którego rok temy nie miałam najmniejszej ochoty oglądać (bo patrząc na okładkę dvd wyglądał jak kolejne bezsensowne sf). Oj, myliłam się :)

Kilka postów wcześniej wspominałam (chyba), że oglądam sobie Firefly - serial będący połączeniem sf i westernu :D Obejrzałam pierwszy sezon, zostałam zauroczona, chciałam więcej i okazało się, że serial został zdjęty. Zonk. Ale był na tyle dobry, że dokręcono pełnometrażową kontynuację - i to jest właśnie to wspomniane Serenity.

Film naprawdę polecam, sam w sobie to dobrej klasy sf, trzyma w napięciu, jest zabawne i z tego co wiem, podoba się ludziom, którzy serialu nie widzieli. A jako kontynuacja serialu jest jeszcze lepszy - wyjaśnia niektóre wątki i ładnie kończy serię.

Całość podobała mi się tak bardzo, że aż (jak nigdy) mam zamiar sobie kupić cały pierwszy sezon + Serenity i mieć to w domu pod ręką, żeby móc oglądać co jakiś czas.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

A ja wczoraj mialem przyjemnosc obejrzec Lucky Number Slevin. Kolejne kino gangsterskie? Moze i tak, ale doprawdy znakomite. Film pozornie pokazuje losy pechowca, wkreconego w wojne pomiedzy dwoma gangami (czarni kontra Zydzi - nie zartuje), jednak intryga jest niezle zakrecona - a raczej sam sposob jej podania jest ciekawy i czesto zaskakujacy. Film mozna by umiescic gdzies miedzy Pulp Fiction a Snatchem, ale jest nakrecony w ten charakterystyczny dla ostatnich paru lat sposob, ktory mozna byloby nazwac heperrealnym perfekcjonizmem - wazna jest tu gra gatunkiem, archetypy postaci, zdjecia. Podsumowujac: kawal naprawde dobrego kina.
Wystepuja m.in.: Morgan Freeman, Bruce Willis, Lucy Liu.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Mam to, ale jeszcze nie ogladalem. Obejrze w najblizszej wolnej chwili, dzieki za zachete :)
Z innych filmow z Willisem, to ostatnio widzialem '16 blocks'. Polecam. Dobre, szybkie, zaskakujace, i po prostu wciaga od pierwszych chwil.
Niedawno takze widzialem V for Vendetta. Musze przyznac ze spodziewalem sie kiszki, kolejnego hollywoodzkiego gniota, lecz film mnie przyjemnie zaskoczyl. Nie jest to moze cos szczegolnie wybitnego, ale polecam.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Też oglądałam 16 blocks, również polecam. O Lucky Number Slevin pisałam kilka stron wcześniej, więc tylko krótko będzie: świetny film.

Poza tym widziałam Straszny Film 4 i nawet nie było tak głupie, jak się spodziewałam. Znaczy się, było głupie, ale nie tragiczne i dało się oglądać. Ba, nawet śmieszne było momentami ;)

Widziałam też Nagi instynkt 2 - takie sobie. Nie widziałam pierwszej części, więc nie mam porównania. Ogólne wrażenia z filmu: ale ta baba jest wredna :D Ogląda się ok, ale już zdążyłam zapomnieć o czym było, więc jakieś super nie jest ;)

No i jeszcze jeden film - Wspomnienia Gejszy. Bardzo polecam. Niezła fabuła, ładne od strony wizualnej. Ogląda się miło i przyjemnie.
Arvani
Pomywacz

Post autor: Arvani »

Moim ulubionym filmem jest Władca Pierścieni (wszystkie części, ale najbardziej lubię oczywiście ostatnią). Jak nie mam co robić to z przyjemnością oglądam Matrixa (również wszystkie części), podoba mi się Osada, Elektra, lubię również ekranizacje Trylogii Sienkiewicza. No i fajne są jeszcze: Ostatni Samuraj, Hero, Dom Latających Sztyletów i wiele innych, których jakoś nie mogę sobie przypomnieć :)
Tori
Bosman
Bosman
Numer GG: 7524209

Post autor: Tori »

Falka pisze:No i jeszcze jeden film - Wspomnienia Gejszy. Bardzo polecam. Niezła fabuła, ładne od strony wizualnej. Ogląda się miło i przyjemnie.
Wyznania a nie Wspomnienia ;) A teraz dobra wiadomość: Mają nakręcić hobbita!! Ciekawe jak im wyjdzie... I ciekawe czemu klika lat po Władcy...
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Tori pisze:
Falka pisze:No i jeszcze jeden film - Wspomnienia Gejszy. Bardzo polecam. Niezła fabuła, ładne od strony wizualnej. Ogląda się miło i przyjemnie.
Wyznania a nie Wspomnienia ;)
Wybacz ^^"
Nie widziałam polskiej wersji, sama sobie tytuł przetłumaczyłam licząc po cichu, że uda mi się trafić w polskie tłumaczenie ;)
Tori
Bosman
Bosman

Wybaczam :) Ha! Udało mi się złapać na błędzie moderatorkę ;) I ma pytanko, czemu zawsze stawiasz takie ^^ ?? ;) Jak tylko to widze Gdzieś na Necie to mi się Ty kojarzysz... I znając mętalność forumowiczów zaraz sie dowiem że jestem w Tobie zakochany :P
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Zakochany? We mnie? Ty też? Zaraz będę musiała kijem odganiać amantów ;)

A tak serio już:
^^ = ^_^ = :)
^^" = ^_^" = zawstydzona buźka

Żeby to nie był taki całkowity off-top, to serial polecę: Sugar Rush :D Widziałam 3 odcinki narazie i chcę więcej. Zabawny jest ^^
Tori
Bosman
Bosman

Patrze na Twój podpis i mi sie przypomniała dobra wiadomość dla fanów rodziny mieszkającej we Wrocławiu na ul Ćwiartki 3/4, czyli prosto mówiąc będą emitowane nowe odcinki Świata według Kiepskich. Z tego co widziałem to jeden odcinek będzie o Jedynie Słusznym Nakryciu Głowy Wyprodukowanym Z Jedynie Słusznego Materiału.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Ja polecałbym film se7en( siedem) bardzo fajny film z ciekawymi pomyslami i nieoczekiwanym zakończeniem.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Padło coś tu o wspomnieniach Gejszy jesli chodzi od strony fabuły to denne realizacja też nie rzuca na kolana ale same tło historyczne i przedstawienie tradycji jest bardzo łądne i polecam dla fanow kultury daleko wschodniej.
co tyczy się se7ven no bezapelacyjnie trzeba obejrzeć !

natomiast chciałbym poruszyć temat nieco inny natomiast Kina Polskiego ktore ostatnio przeżywa chyba jakiś kryzys a jednoczesnie małą rewolucje mam tu na Myśli "Samotność w sieci" gdzie od strony technicznej i realizacyjnej jest bardzo dobry ale jak zwykle nieco nieudany i przynudny. Zdarza mu się tak zwana dłuzyzna i przesycenie nadinterpretacyjne jak np przewracane kartki ksiązki na wietrze, czy opieranie nóg na oknie poprostu rzygać się chce. Co prawda film ma ukryty sens i chyba jest bardziej zrozumiany przez tych co są w jakimś stopniu samotni w sieci i identyfikuja się z bohaterami.
Rubenos
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Rubenos »

Z polskiego kina zdecydowanie poleciłbym "Wszyscy jesteśmy Chrystusami".
Świetny, dający do myślenia film poruszający trudną tematę alkoholizmu. Poza tym Kondrat zaliczył kolejną świetną rolę w życiu ;) . Gorąco polecam.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Co do "Wszyscy jesteśmy chrystusami" to poprostu kolejna czesc kapitalnego dzieła Koterskiego oile Kondrat znow zagral kapitalnie otyle Chyra powalił wszystkich na kolana :) był naprawde przekonujący i sprawdzi się jako Adaś Miałczyński.
Ten Kolejny jakże wymowny Dramat znów wydaje się mało śmieszny ale gdy człowiek oswoi się z całym tragizmem i sytuacja po którymś razie nabija się tylko z absurdu i paranoi ktora jest sprawcą dramatu ajednoczesnie tak nas śmieszy.

rownież polecam a nawiazujac jeszcze do zaczetego tematu neijest to rewolucyjne Kino bo Koterski nas już nieco przyzwyczaił ale wciąż nas potrafi zainteresować i poruszyć a nawet rozbawić.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Kolejny film który bym polecił to Forrest Gump.
ODPOWIEDZ