Ulubiona klasa w cRPG

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Zgadzam sie, jeszcze pamiętam jak pięknie rozpryskiwały się te ogniste olbrzymy, a jeszcze płapki dzięki którym łotrzyk poradzi sobie choćby i ze smokiem.
De gustibus non est disputandum, no nie?
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Łotrzyki mają fajne sposoby na różne rzeczy w tym stylu, ale nie mają za bezpiecznego życia... Nie lubię grać łotrzykiem, a to z tego powodu że ja tam wolę silnych ludzi, barbarzyńcy, wojownicy itp. :P
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Chris
Pomywacz

Post autor: Chris »

Moim zdaniem ulubiona klasa, bo o tym tutaj mowa, jest czymś więcej niż tylko wyborem ze względu na jej atrybuty, bo nawet postać skupiająca w sobie zupełne przeciwieństwa rasowo-klasowe może osiągnąć wszystko czego tylko zapragnie. Ulubiona klasa jest kwestią gustu każdego z nas, to coś w rodzaju utożsamiania się z odgrywaną postacią. W pewien sposób przypomina to czytanie książki, wiedząc jak zachowuje się główny bochater zadajemy sobie pytanie jak my byśmy się zachowali w takiej sytuacji. Dlatego przy wyborze postaci nie zastanawiam się nad jej specjalnościami klasowymi lecz na sposób w jaki będzie kroczyć przez życie i tak doszlem do wniosku, że łowca, wędrowiec o dobrym sercu i miłośnik natury to klasa z którą mam najwięcej wspólnego.
Max Smirnov
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Max Smirnov »

Te nieszczęsne klasy tylko wiążą ręce. Podobało mi się rozwiązanie z Tormenta, gdzie nie wybierałeś żadnej klasy o ile pamiętam - o tym kim byłeś decydowały twoje czyny oraz początkowy wybór statsów. Albo jeszcze lepiej w Falloucie lub Arcanum, gdzie klasy nie były potrzebne. Co innego drużyna - klasy pomagają tym wszystkim jakoś zarządzić sprawniej.
Niestety gry zmuszają często swoją konstrukcją do wyboru "jedynie słusznych" klas postaci. Oczywiście są też takie jak Bladur gdzie masz 6 herosów no i wynika z tego, że po jednym na każdą ze z natury ograniczonego wyboru klas: bojec, złodziej, kleryk, ranger, mag i ktoś ewentualnie jeszcze, pewnie bard czy elementalista.
Podsumowując, tradycyjne klasy są zbyt sztywne i przewidywalne. Np. chcę sobie zrobić postać nomada-czarownika, bardzo wytrzymałego, oraz szybką i zręczną wojowniczkę. No i co - wojowniczka zawsze będzie mieć więcej HP, nawet jeśli wprowadzę jakieś nienaturalnie podkręcone w dół lub w góre statystyki. Bzdurella.
xyz
Szczur Lądowy

Post autor: xyz »

Ja myśle inaczej... Klasy w grach są świetną sprawą. Wielki zróżnicowanie umiejętnościu, atuty dla poszczególnych klas, przedmioty... Co do mojej ulubionej klasy to z pewnościa łotrzyk lub mag.

A w Tormencie niewybierałeś klasy na początku tak jak w innych grach BI ale dalej u odpowiednich trenerów mogłeś śię przeszkolić np na łotrzyka czy maga.Więc to jest też swego rodzaju wybór klasy i niewiele się różni od takiego z np. Neverwinter Nights.
Obrazek
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Moją ulubioną klasą postaci zawsze był wojownik. Dlaczego? Jest silny i niezależny. Jakoś musi sobie zawsze dawać radę. Miecz u pasa, tobołki w dłoń i w drogę. Nic nie przeszkadza mu być dobrze wychowanym czy inteligentnym, ale też nikt się nie będzie czepiał jeśli zrobi jakąś głupotę lub za dużo wypije :wink: Żadne zakazy stosowania magii go nie dotyczą, do walki staje twarzą w twarz z przeciwnikiem, może się wykazać odwagą czy jak kto woli brawurą w walce ze smokiem. Ot wolny duch wg mnie...
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

a grał ktoś kiedyś mieszanką skrytobójca/wojownik?
ja cały czas gram taką postacią, zakradnie się wszędzie i na zlecenie zabije każdego i nie padnie w pierwszej lepszej otwartej walce bo mieczem też posługiwac się umie, i'm lovin it, parapapapa ( :twisted: )
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Dobre, brutalne połączenie :D Łączy w sobie zalety obu klas, ale nigdy nie będzie tak skuteczny wręcz jak wojownik ani tak dobry z zaskoczenia jak skrytobójca. Ale nie można mieć wszystkiego :wink:
Obrazek
Adalbertus
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Wizards,Mages,Sorcerers of all countries join up.

Post autor: Adalbertus »

Dla mnie mag zawsze jest główną postacią w każdym RPGu,w Planescape:Torment Bezi(mienny) zawsze był przygotowywany na maga, Baldur's Gate-sytuacja analogiczna,Icewind Dale 1 nad magiem zawsze pracowałem by miał jak najlepsze rzuty,IWD2- mag zawsze otrzymuje skille do gadania i handlu.Taaaaak,RPG bez maga to nie RPG(szacun dla Falloutow,jednakowoż).
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

w sumie po głębszej analizie własnego wnętrza XD uważam, że jednak najbardziej lubię lansjerów - smoczych rycerzy :)
Har Har Har
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem co do klas, jest Oblivion. Wreszcie można połączyć potężnego maga z niemniej groźnym wojem. :P
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Nyano
Mat
Mat
Numer GG: 3030068

Post autor: Nyano »

O ile tylko pominiemy fakt, że ciężka zbroja obniża efektywność czarów.
Ale fakt, cała seria TES jest bardzo dopracowana pod względem tworzenia postaci, chociaż w tej materii od Obka decydowanie doskonalszy był archaiczny Daggerfall.
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Bielik
Mat
Mat
Numer GG: 5800256

Post autor: Bielik »

Moimi ulubionymi klasami są złodziej, a także plaladyn i łowcy.
Chociaż w Oblivionie najlepsze jest to, że nawet bardzo silny wojownik w pełnej zbroi może włamać się do budynku wynieść z niego wszystko i nie zostać zauważonym ;].
Stare chińskie przysłowie mówi: "Jak nie wiesz co powiedzieć, to powiedz stare chińskie przysłowie"
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

I to jest absurdalne (chyba, ze wlasciciele se glusi). Czy Ty wiesz, ile chalasu robi zbroja plytowa?
Bielik
Mat
Mat
Numer GG: 5800256

Post autor: Bielik »

W Oblivionie jak się trochę poskradasz i zrobisz jakiś tam skill w sneaku to nie ważne jak ciężkie są buty to i tak cię nie słychać ;]

A co do tematu to jeszcze czasami grałem wojownikiem ale to się bardzo rzadko zdażało.
Stare chińskie przysłowie mówi: "Jak nie wiesz co powiedzieć, to powiedz stare chińskie przysłowie"
Lidien
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Lidien »

Łucznik. Wole walczyć z ukrycia..
Trochę nie honorowa sprawa, ale wole tak niż właśnie latać z mieczem bądź toporem i zarzynać.
Czyż czas jest obracającym się kołem, czy też koleina, która po nim pozostaje...
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Nie znasz się :) Nie ma większej radochy niż przywalić komuś mieczem :twisted: Albo innym ciężkim sprzetem :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ