A więc, zarzut dotyczący podręczników jest debilny (przepraszam za obrażanie uczuć innych, ale nie znajduję innego określenia) gdyż jako że nie można grać w 2 światach naraz (znaczy można, przejścia międzyplenarne itd. ale komu by się chciało...) więc nie potrzebujesz opisu świata Grayhawk, FR (czyli tych spolszczonych) czy dziesiątek innych, nie wydanych po Polsku (z dużej?). Wcale nie potrzebne ci 2 podręczniki, ja bardzo rzadko korzystam z poradnika MP, warto przeczytać go raz w całości (więc można pożyczyć lub udać się do empiku) i skopiować (przepisać/zapamiętać) kilka tabelek, a i to niekoniecznie. Potrzebny jest tak naprawdę tylko podręcznik gracza, a ja poradziłbym sobie i bez tego, no może nie z druidem i mnichem, bo 3/4 pamiętam lub mogę improwizować. (np. nie potrzebuje wiedzieć, że kula ognia ma zasięg "poziom czarującego razy ileś-tam metrów" mogę powiedzieć, albo doleci albo nie, proste. Jako ciekawostkę dodam, iż znalazłem gdzieś torrenta zawierającego ok. 225 publikacji dotyczących D&D in English ofcoz, ściągnąłem może z 5 czy 8 dotyczących FR, ale i tak nie przeczytałem

Po 2, wg. podstawowych zasad niemożliwym jest osiągnięcie 40 lvl. jedynie 20. A i takie przypadki rzadko następują. Najwyższy lvl jaki prowadziłem to chyba 12 (zaczynali od 3). Co prawda istnieje "Podręcznik Przygód Epickich" ale o ile się nie mylę we wstępie jest zaznaczone coś, żeby uważać na grę takimi postaciami. A jeżeli o różnice pomiędzy bogami a śmiertelnikami na 40 lvl, to są olbrzymie! Chociażby to, że takich śmiertelników jest garstka, a takich bogów/półbogów itp. jest sporo, poza tym, a może przede wszystkim każdy szanujący się bóg ma swoją armię boskich (piekielnych) istot, o wyznawcach już nie wspominając, więc niemożliwe jest zabicie takiego delikwenta. Pomijając oczywiście fakt, iż bogowie nie maja lvl i są nieśmiertelni, a opisane statystykami w tej książce istoty to awatarowie tych bóstw. Jeżeli zabijesz takiego awatara, to bóstwo może się wpienić, ale szkody mu nie zrobisz.
C.D.(może)N.
/Poza tym, jeżeli masz problemy z ortografią, skorzystaj z google toolbara z opcją sprawdzania pisowni. JJa tak robię