Która rasa jest najstarsza?

Jaka rasa była pierwsza?

Krasnoludy
44
26%
Elfy
59
35%
inna rasa (jaka?)
67
39%

Liczba głosów: 170
Lord of Dorkness
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Lord of Dorkness »

Ten topic jest chyba tylko po to żeby się polała krew zjadaczy stokrotek i ślepych zaułków ewolucji brody. Ale jak na razie jest spokojnie :roll: szkoda:P
Rallat
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Rallat »

Jak wszyscy wiedzą, Wysokie ELfy były jedynymi w pełni ukształtowanymi dziełami dawnych Slannów. Zarówno ludzie, jak i krasnoludy, nie osiągnęły jeszcze zamierzonego przez Slannów kształu, kiedy strzeliły wrota na biegunach... Tak więc Z istaniejących obecnie ras, najwcześniej swoją formę uzykały ELfy. Krasnoludzy i ludzie, choć są dziełami Slannów, to w dużym stopniu są przekształcane przez Chaos...

A co do reptilionów i innych jaszczurek... Chyba nikt nie zaprzeczy, że są złe do szpiku kości? :twisted: (mamy jeden przykład...), więc jedyna możliwość ich pochodzenia, to Chaos. A ten argument świadczy o tym, że powstały długo po Elfach. :P
"To była wolność. Utrata całej nadziei była wolnością..."
Dante
Mat
Mat
Numer GG: 3604434
Kontakt:

Post autor: Dante »

Ehh wiadomo że w tej wypowiedzi nie jestem bezstronny :D Ale pierwszebyły i będą ostatnie Smoki !!
dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: dsadfga_atadf_a »

ha! najpierw byla ciemnosc a z ciemnosci pojawila sie planeta... :lol: przeciez nei ma sensu ten temat! beznadzieja, kazdy ma swoja teorie a do tego nikt tu nie dyskutuje tylko pisze co mysli...
Radkoff
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2207328

Post autor: Radkoff »

najlepszym rozwiazanie byloby przyjecie wersji przedtstawianej przez jakis system, aczkolwiek od razu pojawia sie klotnie jaki system wybrac. Mmmm ja sie trzymam wersji Warhammera...
Obrazek Ty... Ty... ZŁY jeden, oddaj nam edycję postów...
Lord of Dorkness
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

W sumie, jeśli i tak wybierzemy jakiś to i tak tam jest napisane, jaka rasa była pierwsza. Więc tak czy siak nie ma sensu.
Runiq
Bombardier
Bombardier

Post autor: Runiq »

Wg mitologii skandynawskiej pierwszy był olbrzym Ymir, którego wykarmiła krowa Audumla będąca pierwszą z krów. Czyli pierwszy był olbrzym i krowa :D .

A jeśli chodzi o moją opinię, to pierwsi byli bogowie, ale jeśli chodzi o zwykłe stworzenia, to najpierw:
:arrow: Reptilioni (nie trudno nie zgodzić się z BAZYLem)
:arrow: Enty, Smoki (i być może coś jeszcze)
:arrow: Elfy i Krasnoludy
:arrow: Cała reszta.

Ale to tylko moja opinia.
Pyrtles
Tawerniak
Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Pyrtles »

Pierwsza była bez wątpienia kura, która zniosła jajko, albo odwrotnie... ( jajko zniosło kurę) :)
Waltos
Mat
Mat
Numer GG: 6635964

Post autor: Waltos »

Cóż, jeżli mowa o mitologii, to wg. mitologii eskimoskiej :D pierwszy był Ojciec Kruk Tukungersak, wg. fińskiej Kalewali pierwszy był NA ZIEMI (przedtem istnieli, bogowie, ale nie zamieszkiwali ziemi, piewrszym z nich był ich władca Ukko) wszystkowiedzący pięsnirz Wejnemejnen, syn Córy powietrza, Ilmatar.
Natomiast wg. mitologii celtyckiej pierwsza była rodzina bóstw (były 2 rodziny), zwana Fomoraigami, której "władcą" (czyli ojcem ojców) był Balor, zwany w Walii Yspadden, o zabójczym spojrzeniu jedynego oka.

Runiq, już napisałem wcześniej, że szronowy olbrzym Ymir był pierwszy na ziemi wg. mitologii skandynawskiej i mogę dodac, że jest on ojecem 3 pierwszych bogów: Wilego, We i Odyna.
żyję
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Kamil Master »

Napewno pierwszymi istotkami były niżiołki bo niby kto ich widział wczesniej i opisał nie wiadomo skąd sie wzieły i może one chowały sie gdzieś w swoich małych norkach dla tego smoki ich nie widzały
Jak takie małe Fretki
Lord of Dorkness
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Niestety niziołki nie żądza światem wiec ta teoria nie ma podstaw bytu :P
I czy sugerujesz że one ewoluowały z fretki? :)

PS. Gady, Gady, Gady
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: z miejsca, gdzie mnie nogi zaniosły ( ostatnio trakt między Mantarem a Skulldust)
Kontakt:

Post autor: Darkelfft »

A gnomy, wszyscy zapomnieli o gnomach, wymaieniamy elfy, krasnoludy smoki itepe, a zapomnieliśmy o gnomach- kto wie, czy nie były wcześniej niż smoki ( teoria mało prawdopodobna). A co powiecie na żywiołaki, hę?
Pałętam się tam i tu, zabijając rzezimieszków, cwaniaków, złodziei, oczyszczam arenę, pałętam się po lesie w nocy, bo jestem niezniszczalny Skrytobójca 10 poziomu :D...
Otchłań
Waltos
Mat
Mat

Taa, co do żywiołaków mogę się zgodzić. W końcu przed życiem na ziemi były żywioły, to z nich mogły się narodzić żywiołaki...
A co powiecie na to, że pierwsze były... Owady? :D
żyję
Runiq
Bombardier
Bombardier

Post autor: Runiq »

Waltos pisze:
Runiq, już napisałem wcześniej, że szronowy olbrzym Ymir był pierwszy na ziemi wg. mitologii skandynawskiej i mogę dodac, że jest on ojecem 3 pierwszych bogów: Wilego, We i Odyna.
Wiem, że już wcześniej pisałeś o Ymirze, ale nic nie wspomniałeś o Audumli. O mitach skandynawskich wiem masę rzeczy - główn ie dzięki Fantasy. To chyba dobrze, że znam ojczyznę runów.
Waltos
Mat
Mat

O, to widze, że nie jestem odosobniony w moich zainteresowaniach. Ja wręcz na pamięć znam większość mitoe skandynawskich, głównie z książki "Mity z pięciu części świata" Tadeusza Margula, ale także z neta i paru gier.
A o krowie nie wspominałem, bo się zastanawiałem, czy warto o tym pisac.
żyję
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Kamil Master »

Gnomy to raczej nie są były pierwszymi na świecie. Ale jak ktos ma jakąś zaskakujacą teorie niech napisze.
A co do żywiołów to się zgodze one faktycznie mogły być pierwsze ale musiało być wcześniej coś innego co stworzyło by je i zmusiło je do działania. :D
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

dla wiedzmin gra wyobrazni:
najpierw byly na kontynencie elfy, potem krasnale, po nich ludzie.
ale skad sie wziely gnomy i niziolki ???
Zablokowany