Co dla początkujących?
Co dla początkujących?
Co polecacie dla początkujących graczy?
Coś co pozwoli zgłębić tajniki wiedzy cRPG a jednocześnie nie przyprawi o zawrót głowy...
Coś co pozwoli zgłębić tajniki wiedzy cRPG a jednocześnie nie przyprawi o zawrót głowy...
-
- Bombardier
- Numer GG: 9383879
- Kontakt:
-
- Majtek
- Numer GG: 2708525
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Na Final Fantasy i Front Mission się nie znam, więc się nie wypowiem... Ale proponowałbym Fallouty - jest to gra ciekawa, oczywiście przy tym produkt wysokiej klasy, a w dodatku dość naturalna (tzn. nie wymaga jakiejś wielkiej "wiedzy growej", że tak to określę, czyli znajomości pewnych schematów). Poza tym jest chyba wystarczająco prosta, żeby sobie poradzić... Ja sobie radziłem będac początkującym
-
- Szczur Lądowy
- Kontakt:
Gothic 1 no i automatycznie 2 ,proste ,łatwe i przyjemne
jak jest się cmanym to zleci bez problemu.
Final 8 nawet po japońsku problemów z zrozumieniem o co chodzi
nie było za bardao problemu
[Geez... Pisz po ludzku, tego się czytać nie da... No i pisze się 'w ogóle' - popraw orta, bo wstyd! - dop. FLK]
jak jest się cmanym to zleci bez problemu.
Final 8 nawet po japońsku problemów z zrozumieniem o co chodzi
nie było za bardao problemu
[Geez... Pisz po ludzku, tego się czytać nie da... No i pisze się 'w ogóle' - popraw orta, bo wstyd! - dop. FLK]
Niewolno brać życia zbyt poważnie bo i tak niewyjdziesz z niego żywy...
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=50711
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=50711
-
- Marynarz
- Kontakt:
Ja bym polecał Baldury. Co jak co ale to dobra gierka a i wiedza jest dawkowana tak, że spokojnie można wszystko spamiętać Ja chyba zaczynałem od Baldurów...a NIE!...Od Necromania czy cos takiego Ależ to dawno było ;p
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
-
- Kok
Nieprawda! Ja zaczynałem od HOM&M III, a Baldur 1 jak grałem to dość szybko mi się znudził. Duża część też zaczynała od Follouta....snejk pisze:każdy zaczynał od Wrót Baldura, zacznij i ty tania i w miarę długa, jeśli masz konsole albo emulatory to Chrono Trigera warto poznać
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
-
- Majtek
- Numer GG: 2708525
-
- Szczur Lądowy
Ta, jeszcze ktoś się zrazi i potraktuje z gory juz wszystkie cRPGi jako hack'n'slashe czy dungeon crawlery. Neverwinter, Baldur, KotOR czy może nawet i Fallout (od którego ja zaczynałem i do dzisiaj mam skrzywienie atomowe, i dobrze mi z tym ) są dobre jak na początek.
Dungeon Siege też jest fajny, ale trzeba zaznaczyć że trochę się różni od w/w tytułów i nie nazwałbym go cRPGiem.
Dungeon Siege też jest fajny, ale trzeba zaznaczyć że trochę się różni od w/w tytułów i nie nazwałbym go cRPGiem.
-
- Tawerniane Oczko
- Kontakt:
Ta zgadzam się z przedmówcą. H&S nie są dobre, by poznać CRPGi. Ja bym radził coś z łądną grafiką (aby nie zrazić początkujacych oldschoolową grafą takiego Falouta czy BG) i ciekawą fabułą, ale z dosyć skomplikowaną fabułą. Bowiem gdy przechodzi się grę, nie mając pojęcia o jej mechanice jest to naprawdę ciekawe doświadczenie. Pamiętam jak sam pierwszy raz grałem w NWN. Nic o D&D nie wiedziałem, ale było miło i przyjemnie Więc polecałbym NWN, Kotora (a zwłaszcza 2) i ewentualnie Morrowinda, gdy ktoś lubi takie klimaty.
A jeżeli macie kasę na kupowanie z zagranicy, i dosyć dobry komp, to kupować Obliviona w ciemno! Opłaca się wydać na niego każdego dollara czy Euro!
A jeżeli macie kasę na kupowanie z zagranicy, i dosyć dobry komp, to kupować Obliviona w ciemno! Opłaca się wydać na niego każdego dollara czy Euro!
-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651
Jak cos ładnego i prostego z dośc ciekawą fabułą to może Final Fantasy X lub Dragon Quest VIII (choc ten jest HC) obie na PS2. Ewentualnie jakis MMORPG?
Ostatnio zmieniony sobota, 22 kwietnia 2006, 11:37 przez Pita, łącznie zmieniany 1 raz.
Har Har Har
-
- Marynarz
- Kontakt:
-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Wg mnie to powinno się zacząć od takich tytułów jak:
NWN
Fallout
Fallout 2
BG I
BG II
KOTOR
KOTOR II
Gothic I
Gothic II
Dungeon Siege
FF 7, 8 i dalsze
Taka jest moja proponowana kolejność.[/url]
NWN
Fallout
Fallout 2
BG I
BG II
KOTOR
KOTOR II
Gothic I
Gothic II
Dungeon Siege
FF 7, 8 i dalsze
Taka jest moja proponowana kolejność.[/url]
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-
- Kok
Jak dla mnie na początek, nawet jeśli to jest cRPG, gracz musi mieć wyobraźnię. A potem zagrać sobie w jakiego MMORPG, gdzie by się nauczył odgrywać postać, a i jakby czegoś nie wiedział, to mili, żywi gracze by mu pomogli. Rzucenie się od razu na głęboką wodę, jest moim zdaniem świetną nauką. Potem już jest tylko z górki.
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein