Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Niedawno skończyłem czytać pierwszą część z serii o Gotreku Gurnissonie oraz Felixie Jeagerze, czyli "Zabójca Trolli". Wcześniej zacząłem baaaardzo nie chronologicznie, ponieważ moja przygoda z tą nieustraszoną parą miała miejsce od szóstej części - "Zabójcy Wampirów", a później część druga itd... Do pełnego szczęścia brakuje mi tylko "Zabójcy Smoków", którego na razie po prostu niegdzie nie mogę dostać... Zresztą "Zabójcę Trolli" udało mi się dopiero zamówić, po wznowieniu wydania tej książki w nowej okładce. Sama książka ma się bardzo dobrze i przedstawia rewelacyjnie początki tych mroczniejszych przygód człowieka i krasnoluda jako dwójki poszukiwaczy przygód! Naprawdę świetnie napisana powieść, która potrafi wciągnąć. Szczerze polecam! :)
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Ja ostatnio przeczytałem "Rok Wilkołaka" S.Kinga, który był trochę za krótki (137 stron), ale czytało się przyjemnie (1,5h rozkoszy :D). Po "Roku Wilkołaka" wypożyczyłem "Stukostrachy", które czytam już od dwóch dni. Gdy je wypożyczałem myślałem (na oko), że mają koło 300 stron. Naprawdę mają 772 strony :?. Bardzo dobrze się czyta. Książka jest niewiarygodnie zarąbista. Polecam obydwie książki :wink:.
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Witam.

Ja skończyłem czytać Krzyżaków i polecam tę książkę. Interesuję się książkami średniowiesza np. Ogniem i Mieczem, Pan Wołodyjowski, i jak ktoś lubi dużo poczytać to "Potop". Czytam tagrze w wolnych chwilach nowele wybrane H.Sienkiewicza np. "Za Chlebem, Latarnik" itp. Przerabialiśmy je w szkole ale wtedy nie czytałem książek. Mam zacząć czytać książki fantasty, ale se będę musieś dopiero zakupić :lol: bo nie mam jeszcze żadnej.
A jakie wy polecacie książki mi do przeczytania z tematu fantasty, tak na początek? Może dali byś cie mi kilka propozycji?...

"Rycerz Rodic prosi was wszystkich o łaskawość i wszystkich was pozdrawia..."
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Thaevis »

No cóż innego mogę ci polecić jak nie mistrza Tolkiena i jego ksiązki osadzone w śródziemiu ?No a poza tym to gorąco polecam książki z seri "Świat Dysku" Terry'ego Prachetta
A jeśli chciałbyś sięgnąć po sience-fiction (dobrze napisałem ?) to polecam książk Briana Aldissa
"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Sorry że post pod postem ale taki głuptak jak ja musiał zapomnieć dodać czegoś polskiego, więc polecam również Sapkowskiego i jego sage wiedxmińską oraz Osadzone w Średniowieczu Narrenturm i Bożych Bojowników (one są powiązane ze sobą, brakuje tylko 3 części która się jeszcze nie ukazała :) )
"Jeśli słowa wypowiada się z należytą pasją, a bogowie akurat się nudzą, bywa, że cały wszechświat przeformatowuje się wokół owych słów. Słowa zawsze miały moc odmieniania świata."
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Już kiedyś wspominałem tutaj o tym, ale uważam że nie wiedziec czemu jest to już słabo pamiętany cykl, a jest doskonały, nie tylko jak na fantasy:

Ursula LeGuin, Ziemiomorze (Czarnoksiężnik z archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy ląd + kontynuacja trylogi, Tehanu)
Obrazek Obrazek
Thaevis
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

O tak osobiście czytałem tylko Czarnoksiężnika z Archipelagu ale również mi się bardzo podobał i polecam go
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Dzięki wam, za podanie kilku książek. Jak wam jeszcze jakaś przyjdzie na myśl to proszę o podanie nazwy, i krótkie opisanie książki. A na razie dziękuje.
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Pewnie będę powtarzać, ale nie chciało mi się czytać wszystkich postów.

1) Wiedźmin Saga+ Opowiadania
2) Artemis Fowl (Crachmage nie jesteś sam)
3) Achaja
4) Cała twórczość Salvatora
5) Czarnoksiężnik z Archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy Brzeg Ursuli K. le Guin
6) Trylogia Tolkiena
7) Hobbit
8) Silmarilion
9) Może się wydać dziwne ale twórczość Grocholi
10) Gwiezdne Wojny
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

Jelcyn pisze:9) Może się wydać dziwne ale twórczość Grocholi
Eee tam, dlaczego od razu dziwne? Grocholi przeczytałem Nigdy w Zyciu i Serce Na Temblaku. Stwierdzam, że film się nawet nie ima do książki. Jeśli chcesz się rozluźnić to te pozycje są idealne. Napisane lekkim językiem i można się pośmiać :)
per aspera ad astra... *Seneca*
Nyano
Mat
Mat
Numer GG: 3030068

Post autor: Nyano »

Ja polecam twory Stephena Kinga. Bardzo podobała mi się "Desperacja", ale wszystko na łeb bije cykl "Mroczna Wieża", który gorąco polecam.
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
delur
Marynarz
Marynarz

Post autor: delur »

a ja właśnie czytam Ogara Magów Elaine Cunningham i może wam pozniej polece ;P
Obrazek
Obrazek
Delur słucha:
Obrazek
Obrazek
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Re: Nekroskop

Post autor: Greg O'Hr »

Elmo pisze:dobry jest nekroskop (wszystkie czesci)
ja skonczylem po pieciu, widzialem ostatnio chyba 8 czy 9...ile w sumie jest czesci???

EDIT: a swoja droga polecam (chyba juz polecalem, ale nie szkodzi jeszcze raz) BASTION S.Kinga-nawet pierwsze nekroskopy wysiadaja przy bastionie...IMO najlepza kniga jaka powstala...
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Ja ostatnio czytam "Eragon", który ktoś tu jako doskonałą książkę polecał. khem... zupełna porażka. Może jak na 15-latka to jest jakiś wyczyn, ale ogólnie książka mierna, mnóstwo drobnych wpadek, nieprzekonywujący bohaterowie, płaski i tuzinkowy świat. Do tego niezachwycające tłumaczenie, co mnie zdzwilo, bo tłumaczyła Paulina Braiter. Pewnie akurat miała zimową depresję, bo tak słabego poziomu to chyba u niej nigdy nie widziałem.

Przeczytać można w razie grypy i braku internetu. Albo w autobusach/metrze. Ale ogólnie to dłubanie w nosie może być bardziej zajmujące.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Ja obecnie czytam (kończę) cykl o czarokrążcy Debrenie z Dumeyki. Ckl zaczyna się książką Smoczy pazur i zapewniam, ze z każdym kolejnym tomem jest coraz lepsza. Autor to oczywiście Baniewicz...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

krucaFuks pisze:Ja ostatnio czytam "Eragon", który ktoś tu jako doskonałą książkę polecał. khem... zupełna porażka. Może jak na 15-latka to jest jakiś wyczyn, ale ogólnie książka mierna, mnóstwo drobnych wpadek, nieprzekonywujący bohaterowie, płaski i tuzinkowy świat.
Dla mnie Eragon objawił się nawet, nawet, ake jak powiedziała moja koleżanka "wszystkie lepsze pomysły zostały wyczerpane". W sumie jest to taka prosta przygoda i przeczytać zawsze można. Jestem w tej chwili w posiadaniu drugiego tomu - Najstarszego, ale jakoś tak do czytania mnie się nie spieszy i niwe ciągnie po pierwszych dwudziestu stronach. Paolini chciał stworzyć świat - stworzył, niby oryginalny, ale jak powiedział krucaFuks, płytki. Nie jest to jednak ta sama magia co na przykład Harry Potter.
Reasumując - książka byłaby po prostu powieścią fantasy, ale przez sporą reklamę dużo straciła na uroku 'małego dziełka piętnastolatka'.
per aspera ad astra... *Seneca*
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

BAZYL pisze:Ja obecnie czytam (kończę) cykl o czarokrążcy Debrenie z Dumeyki. Ckl zaczyna się książką Smoczy pazur i zapewniam, ze z każdym kolejnym tomem jest coraz lepsza. Autor to oczywiście Baniewicz...
ja mam mieszane uczucia co do debrena...niby fajnie, niby smiesznie, niby udany cykl...tylko...ja mialem jakies wrazenie wtornosci...takie...troche wtorne po opowiadaniach Spakowskiego o wiedzminie (nie cykl, ale wlasnie opowiadania)...a trzeci tom Baniewicza rozczarowuje zupelnie, jakby pisany byl "na czas, dla objetosci"...nie wiem, czy wydawca naciskal autora, ale wyszlo miejscami nudnawe czytadlo...ten sam zreszta problem wystapil w przypadku Achai Ziemianskiego- trzeci tom jakby pisany na przyslowiowym kolanie...

P.S. zaczalem Ostatni kontynent...
"...cale strony pokryte byly slowami "Uuk".
- Dialogi dobre, ale fabuła nieco przynudnawa.."
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
ODPOWIEDZ