Oceń wiersz:

1
3
43%
2
1
14%
3
1
14%
4
1
14%
5
0
Brak głosów
6
1
14%

Liczba głosów: 7
Zirael
Majtek
Majtek

Post autor: Zirael »

Wczesnego wieczoru patrzę w niebo ciemne,
prezentują mi się chmury piekielne
myślę o tym,co się za nimi kryje...
Me oczy widzą w głębinach ciemności
zło, które w sercach ludzkich gości...
zło wylewające się,potokami na świat.
Widzę krzywdy, cierpienie, lecz nie dostrzegam pomocy,
wtem słyszę, jakaś postać ku mnie kroczy,
swą drogę ku mnie znaczy, krew czarna z jej ran broczy
Ona także szuka u kogoś pomocy...
Doganiam ją szybko, jak tylko mogę, ale i tak nie wiem, czy jej pomogę...
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=22423
http://www.zirael.fora.pl
A BAZYLe wcale nie są złe :wink:
[Tylko bardzo złe - dop. BAZYL]
Zirael
Majtek
Majtek

Post autor: Zirael »

dodam tylko,że wiersz ten by nie powstał, gdyby nie pomoc mojego best best friend, ERBELLO... thx :D
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=22423
http://www.zirael.fora.pl
A BAZYLe wcale nie są złe :wink:
[Tylko bardzo złe - dop. BAZYL]
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Post autor: Wilczyca »

Tandeta, banał, ścierka.

Częstochowa, hydraulik, imadło.

Pustka, próżnia, czarna dziura.

Zło, czerń, mhrhockh!

Prostota, lapidarność, kałuża.

Ubóstwo, gnojówka, kurz.

Pustynia, jałowizna, ugór.

Nie wiem czy Ty to komuś ślubowałaś?
Ktoś Ci każe pisać?

Bogowie, weź się za czytanie wreszcie. Podszlifuj język bo jest nic nie wart.
Mój pięcioletni kuzyn używa więksej ilości słów.

Jedyne za co mogę Ci podziękować, to za rozwijanie mojej wyobraźni, poszerzanie granic. Otóż, do teraz, nie sądziłam, że spotkam sie z wierszem, który przebije Twoje wcześniejsze wyczyny.

No proszę.

MYLIŁAM SIĘ.

(Opadły mi ręce)
If the ocean was vodka
And I were a duck
I would swim to the bottom
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Forma i Język zostawia dużo do życzenia mam wrażenie że nawet pomoc Erbello ci juz niepomoze.
Jest to znów tekst do upadłych...Bogowie ile można pisać bez sensu, ku takim wytworom został stworzony osobny dział kierujcie tam tego typu teksty. ... ech i znów nie wiem co chciałaś powiedzieć! Czy Ty w ogóle chcesz cos w swoich tekstach przekazać ?. czy ktoś ci płaci za tą tandetę?
Rymy czasem dokładne czasem ich w ogóle niema, nie wiem co to za typ "wiersza". Traci rytmikę i przez to czyta się go ciężko. Powtarzasz dwa razy słówka np.Pomocy lub używasz języka mhrocznego nie potrafiąc go ujarzmić w porządne ryzy liryki.- nie wiem czy w ogóle potrafisz ujarzmić język skoro słownictwo jest na poziomie podstawówki.
Czasem mi się wydaje że mój szczur więcej wyraża gestami i zachowaniem niż ty słowami.
ech ręce opadają...nie mam juz sił tego komentować...
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Mylisz się Elg.

Na coś takiego nie ma działu.
Nawet to, co się dzieje w "Upadłych Aniołach" ma swój sens.

Ten wiersz nie jest nawet Upadły, ponieważ on nie miał z czego spaść.

Jeżeli któryś z moderatorów zechce sumiennie przenosić "tfurczość" Zir do osobnego tematu (najlepiej ze znaczkiem "Uwaga, wchodzisz na własne ryzyko"), byłabym niezmiernie wdzięczna.

To trzeba izolować.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

W sumie racja nawet w Upadłych ludzie o czymś mówią chociaż by o rychłym końcu siata i panowaniu szatana.
nie no ale odnioslem wrazenie że Autorka chciala poczynić kroki ku ulepszeniu swej radosno-mhrocznej tfórczohści. Ze jej znów się nie udało ... cóż syzyf...
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

W tym miejscu chciałabym oficjalnie przeprosić autora i czytelników, za użyte przeze mnie w poście słowa "ścierka" i "gnojówka".

Nie winny one paść, przyznaję się do chwilowej utraty panowania nad "językiem".

Proszę o wybaczenie tego nietaktu.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Ouzaru

Post autor: Ouzaru »

Wilczyco i Eglareście, z calym szacunkiem, ale jestescie niezwykle chamscy. Poczytajcie nieco i podszlifujcie swa kulture osobista. Nie jest wazne jak sie pisze, ale co sie chce przekazac... A Wasze wypowiedzi... Szkoda slow, nawet tych najgorszych :/ Jestescie az takimi ekspertami, by sie tak ostro wypowiadac? Moim zdaniem wiersz jest dobry, czuc w nim emocje i sa one dobrze pokazane. Nie kazdy rodzi sie z talentem Szymborskiej a po takich slowach krytyki nikomu by sie nawet nie chcialo znowu czegos napisac. Brawo... Zmieszac z blotem to potrficie i co jeszcze? Jak czytam Twe wypowiedzi, Eg, ciezko mi cokolwiek przeczytac, robisz tyle literowek i ortow. Popracuj nad soba i dopiero zacznij wytykac innym bledy, slicznie Cie prosze :)
Pozdro dla naszych nieugietych Krytykow...
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Ouz tak jesteśmy ekspertami gdyż to nasza praca zawodowa. Co prawda dodatkowa, ale zawsze.
Poza tym nierobie więcej literówek i błędów niż inni użytkownicy forum, i niemów, że nie możesz zrozumieć o czym piszę skoro wytropiłaś w mych tekstach chamstwo.
Kultura osobista mhmm wskaż mi chamstwo w moich tekstach. Bo jedynym budzącym wątpliwości postem była ostra wypowiedź Wilczycy. Za którą przeprosiła.
Co do samej Zirael, To zarzucała forum takim chłamem, że aż ciężko było czytać. Konstruktywna krytyka nie pomogła wiec z czasem się nasiliła by bardziej bezpośrednio unaocznić błędy.
Owszem Ouz nie każdy rodzi się z talentem Szymborskiej ale też nie każdy pisze i jeszcze do tego pokazuje to innym.
Ouzaru

No ale chyba po to jest Polana, by kazdy mogl tu zamieszczac swa tworczosc? Nawet jesli nie jest ona zachwycajaca i powalajaca na kolana... Poza tym, Moj Drogi, "nie" z czasownikami piszemy oddzielnie ;) Jako krytyk literacki powinienes tego pilnowac :)

A Wilczyca przeprosila jedynie za dwa slowa, a moim zdaniem cala jej, Wasza, wypowiedz mogla bardzo zranic i urazic. Czasem warto sie powstrzymac...

"W tym miejscu chciałabym oficjalnie przeprosić autora i czytelników, za użyte przeze mnie w poście słowa "ścierka" i "gnojówka".
Nie winny one paść, przyznaję się do chwilowej utraty panowania nad "językiem"."

Jak dla mnie to za malo. No ale...
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Owszem.
Przeprosiłam za tylko te dwa słowa i za więcej nie zamierzam.
Zdanie swoje podtrzymuję, choć przyznaję, że w tych dwóch konkretnych przypadkach mogłam użyć innych wyrazów.

Swoją drogą, "gnojówka" była nawiązaniem wiersza "Apel" opublikowanego tutaj, dokładniej jego frazy: "Chcąc siać na gnojówce kwiaty wartościowe!". Miała nieco bardziej optymistyczny charakter, niż zostało to odczytane (krytykę też należy czasem interpretować). Słowo "ścierka" zaś zostało użyte w znaczeniu czegoś wytartego, zużytego. Jestem świadoma, że moglo to zostać niepoprawnie odebrane i właśnie dlatego wystosowałam przeprosiny.

Nikt nie zamierza mnie przepraszać za moje zranione poczucie estetyki. Z resztą nie oczekuję tego.

Wiersze i opowiadania nie są jedynym dobrem intelektualnym, jakie jest publikowane na Polanie. Znajdują się tutaj również przemyślenia i komentarze do wyżej wymienionych. Potraktuj nasze posty jako swoistą "twórczość", która, chyba, też ma prawo się tu znajdować (jeżeli się mylę, proszę wyprowadzić mnie z błędu).

Po za tym, jak zaznaczyłam w innym temacie, moja "nieugiętość" pękła i nie zamierzam już się wtrącać bez zaproszenia.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Ouzaru

Wilczyca pisze: Po za tym, jak zaznaczyłam w innym temacie, moja "nieugiętość" pękła i nie zamierzam już się wtrącać bez zaproszenia.
I chwala Ci za to, dziewczyno! :D
Tu klaniam sie w pas i ide pogderac na innym temacie :P
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Eglareście i Wilczyco.
Wypowiedź Ouzaru nie tyczy się jedynie waszych wypowiedzi w tym temacie. Nie tylko tutaj prezentujecie chamstwo i całkowity brak kultury. Zamiast wypowiedzieć się na temat wiersza raz a dobrze, rozwlekacie bezsensownie wasze wypowiedzi na szereg postów. Większość waszych postów nie wnosi niczego do dyskusji. Wasze posty przybierają formę prywatnej rozmowy pomiędzy wami a nie wymiany poglądów. Od takich rozmów są komunikatory albo PW. Dawanie dużych ilości, niewnoszących informacji postów jest statsiarstwem. Nawet ostatnio zauważyłem, że przenieśliście się z pogaduszkami poza PL (mówię tu o temacie Filmy).

Jednak to co reprezentujecie sobą wypowiadając się w PL jest kompletnym dnem. Nie podejrzewałem, że można być takim prostakiem i chamem.

Eglareście, nie jesteś ekspertem. Błędów ortograficznym walisz dużo. Jest co prawda ich mniej niż u takiego Klonera czy Plastic Soldiera, jednak błędów masz zdecydowanie więcej niż przeciętny użytkownik forum. O twoich literówkach to aż strach wspominać. Część twoich postów jest tak tragicznie napisanych, ze nie da się ich odczytać. Próbujesz zgrywać eksperta używając rzadko ogólnie używanych słów. Przykładem jest stanowczo zbyt często i w złych miejscach używane słowo "ów". Piszesz je często, gęsto i całkowicie bezsensownie. Oboje prezentujecie sobą całkowite dno.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Eglarest
Chorąży
Chorąży

fds, dużym nie taktem jest oskarżanie kogoś bez podania dowodów. Wskaż mi ten mój brak kultury i chamstwa (ordynarność, grubiaństwo i nieokrzesanie) bo nie mogę go zauważyć. Sądziłem że za taki brak kultury i chamstwo administracja forum wciąga na czarną listę.
Dlaczego jeszcze tego nie zrobiła ? bo może to nie chamstwo i brak kultury, a szczera opinia na temat odczuć po przeczytaniu tekstu.
Jak myślisz na czym polega interpretacja wiersza drogi fds?
Może powrót do czasów LO i na lekcje języka Polskiego odświeżył by ci pamięć. Może przypomniał byś sobie, że wiersz interpretuje się pod kątem budowy, a następnie dyskutuje się na jego temat. Cóż poradzę, że nikt inny nie chce włączyć się do dyskusji. Boli cię to, że dyskusja prowadzona jest na forum, a gdzie twym zdaniem ma być prowadzona skoro dotyczy tekstu? Przypomnieć Ci rodowód słowa Forum ?
Jeśli fds oskarżasz mnie o pisanie tekstów nie na temat to mi je również wskaż bo na razie bezpodstawnie mnie obrażasz.
Prostactwem zaś zawsze był atak na krytykę i nakładanie cenzury.
Gdyz to nie jest obrona wiersza tylko atak na krytykę, a to oznacza że nie ma czego bronić
Nie będę gorszym prostakiem i nie będę przyklaskiwał chłamowi jak jakiś najęty klakier i w przeciwieństwie do Wilczycy nie ugnę się i będę nadal wyrażał swoją opinię czy wam się to podoba czy nie.

Ach i jeszcze.
Na szczęście nie Ty oceniasz moje kompetencje jako krytyka nie tylko literackiego, a moi chlebodawcy.
jeśli chcesz porozmawiać o tym bardziej szczegółowo zapraszam na PW.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Ty sobie żarty stroisz? Oskarżam bez podania dowodów? Skoro chcesz, żebym przytoczył twoje i Wilczycy wypowiedzi to proszę bardzo. (I nie wskażę ci twojego braku chamstwa, radziłbym przeczytać przed wysłaniem, to co sam piszesz. Ustrzeże Cię to przed pisaniem bzdetów, ogromną ilością literówek i błędów ortograficznych. A jeśli nie potrafisz poprawnie pisać po polsku, to powinieneś wrócić do szkoły podstawowej, zamiast razić ludzi swoim analfabetyzmem)

Tematy gdzie szczególnie widać wasze prostactwo i chamstwo.
1. Wasze wypowiedzi w tym temacie.
2. Wasze posty z tematu "Martwe Ptaki", gdzie większego chamstwa i gnojenia to ja chyba nie widziałem.
3. Wasze wyśmiewanie się i znęcanie nad Zirael w temacie "Długi Zimowy Wieczór"
4. Temat "Cisza". Porównajcie wypowiedź Falki z waszymi. Ona się wypowiedziała na temat wiersza i koniec. Wy natomiast, nawzajem się nakręcacie i z każdym postem (których tam daliście bardzo dużo) coraz bardziej staracie się pogrążyć autora.
5. "Ten budynek" - Jedyna wasza w miarę obiektywna i konstruktywna krytyka. Jak chcecie to potraficie.
To nie są wszystkie tematy, ale przecież nie będę wszystkich wypisywał.

Tematy gdzie rozmawiacie całkowicie między sobą, często nawet nie staracie się udawać, że wasze posty są na temat.
1. "Martwe Ptaki"
W tym temacie zaczęło się od tego. Pierwsze zdanie, nie wnosi nic do dyskusji, a jedynie ma za zadanie zgnoić autora. Drugie już jest zalążkiem waszych następnych wypowiedzi, będących nie na temat wiersza, utrzymanych w formie rozmowy pomiędzy wami i sprawiających wrażenie bezsensownego i okrutnego pastwienia się nad autorem.
Wilczyca pisze:Proponuję rozpoczać tutaj zupełnie inny temat, który zatarłby paskudne wrażenia wywołane wierszem.

Żeby nie zostać jednak posądzonym o offtopic, proponuję dyskusję nad fenomenem ptasiej grypy.
Eglarest pisze:Wiesz Wilczyco, że rzuciłaś na ów wiersz nowe swiatło ! Nie rozpatrywałem go w ten sposoba teraz widze i chyba muszę zwrócić honor autorowi wiersz wkoncu mówi o patsiej grypie wkoncu, zdala od domow (w domyśle pewnei Azji) i te kosci przecież wszedzie sie walające jak wraki. Czyż nie wyczuwasz tu tej glębi i groźby pandemi.
Wilczyca pisze:Tak. I chyba wiem dlaczego martwe.

Czy to nie rosyjski minister bezpieczeństwa wewnętrznego zapowiedział, że będą wystrzeliwać migrujące nad Rosją ptactwo? Już wiadomo skąd te trupie wyziewy...
Te a także następne wasze posty, są całkowicie nie na temat. Nie ma w nich ani słowa obiektywnej krytyki, rady, przestrogi ... Wszystkie jedynie służą do podbicia zarówno waszej ilości postów, jak i waszego wybujałego ego. To nie jest krytyka, to jest wyśmiewanie się, znęcanie się i próba upodlenia autora.

2. W dziale "Biblioteka Światów", temat "Filmy" oraz "Filmy - dyskusja ogólna" gdzie się przenieśliście. Zamiast dyskusji o filmach, wy (przepraszam za słownictwo) pieprzycie bez sensu o tym kto ma większe kino pod domem i czy ty Eg zabierzesz Wilczycę do kina. Bardzo na temat.

3. Temat "Cisza". Rozwlekacie się w nim nad tym, jakimi to jesteście wspaniałymi i cudownymi krytykami. I do tego nikt na Tawernie was nie docenia. Wy przecież dajecie takie dobre rady, obiektywnie wskazujecie błędy, a tu jakoś mało jest wierszy wzniosłych i na wysokim poziomie. Jak się czyta wasze "rozmówki" to jedna rzecz przychodzi każdemu do głowy. Macie tak wielkie mniemanie o sobie, że pewnie ledwo przeciskacie wasze spuchnięte baniaki przez drzwi.

Chcesz wiedzieć co to jest Forum Eglareście?
Wikipedia pisze:Forum dyskusyjne - jest przeniesioną do struktury stron WWW formą grup dyskusyjnych, które służy do wymiany informacji, poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej.
Poglądów Eglareście. Także chciałbym przypomnieć, że nawet w internecie, każdego obowiązują podstawowe zasady dobrego wychowania. Wam ich brak. Jesteście chamami i prostakami. Lubujecie się w sadystycznym gnojeniu innych. Sadyzm jest odchyleniem psychicznym. Takich ludzi jak wy powinno sie leczyć.
Nie chrzań bez sensu, że atak na krytykę jest prostactwem. Według Ciebie nie ma żadnych wymogów dla krytyków? Krytyka nie obowiązuje poprawna gramatyka, ortografia i interpunkcja? (nawiasem mówiąc, mógłbyś zacząć używać przecinków) Krytyka nie obowiązują kodeksy moralne i etyczne? Nie musi być dobrze wychowany? Nie musi być obiektywny? Żal mi Ciebie skoro tak uważasz.
I masz rację to nie jest obrona wiersza. Podobnie jak Ouzaru, zwracam wam uwagę na to, że jesteście chamami. I mam cichą nadzieję, że się zmienicie.

Przypominam co jest napisane w opisie działu "Polana Lorien":
"W kąciku znajdziecie opowiadania i wiersze (zarówno poważne liryki, jak i proste rymowanki).Trafią się też czasem fragmenty większych całości (np. minipowieści). PL nie stroni od fantastyki poważnej i humorystycznej, a czasem nawet pojawiają się tu teksty bez pierwiastka ponadnaturalnego."
Czy choć raz to przeczytaliście?
... zarówno poważne liryki, jak i proste rymowanki ...
Jakoś nie widzę tu wymogu, żeby cała publikowana w tym dziale twórczość miała być wysokiego lotu. Podobnie jak pozostałe działy, tak i ten ma służyć rozwijaniu się i przede wszystkim dobrej zabawie. Jakoś też nie zauważyłem, żeby ktoś dał wam uprawnienia do ostrej krytyki i cenzury (bowiem wy wprowadzacie cenzurę, mieszając z błotem, wszystko co wam się nie spodoba). Takie uprawnienia mają tu: Narmo, MAd Phantom i Falka.
Wilczyca w temacie Cisza pisze:Dlaczego niektórzy ludzie mają upośledzony pierwiastek samokrytyki?
To się bardziej tyczy was niż innych użytkowników tego forum. Trochę samokrytyki!

Żebyś znów nie napisał, że oskarżam Cię o analfabetyzm, bez przytoczenia dowodów, przytoczę jednego z twoich najtragiczniejszych postów.
Eglerest na sesji Tchnienia Magii pisze:Eglarest
Wyraźnie zadowolony że nastał nowy dzien wyciagnął sie i począł suszyć sie na w promieniach porannego słońca. Spojżał na to co robila reszta poczym nic niemówiąc pocżłą skrzetnie przeszukiwac pobojowiskow poszukiwaniu swoich rzeczy i rzeczy karla, musial się upożądkować i załądować. Podróz maiłą być jeszcze daleka a on miał ochote odjechać w drugą stronę już w zasadzie miał dosiaść Konia i pojechać gdzieś z dala od tego wszystkiego ale spojzał na Ituriela i cos mówiło mu ze neimoze tego zrobić a gdy spojżał an marine czuł ze jego łuk może się jeszcze przydać. Coraz mneij podobał mu sie sam Tares który jako jedyny był chyba najbardziej zagadkową postacią w tej "rodzinie" anwet bardziej niz jej nowy członek.
Pięcioletnie dziecko lepiej pisze niż ty. Nie dość, że masa błędów ortograficznych, w dodatku mnóstwo literówek. Zbyt rzadko używasz przecinków. Koszmar na resorach. Jesteś analfabetą.

Jak się teraz czujecie, gdy razem z Ouzaru, skrytykowaliśmy was w podobny sposób, jak wy krytykujecie innych? Jedyna różnica, że my się nad wami, po chamsku nie znęcamy. Ale skoro chcecie ...
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Ariadna
Pomywacz

Post autor: Ariadna »

Ach..to bedzie offtop, ale nie mogę się powstrzymać by się nie wypowiedzieć. Osobiście lubię, jak ktoś cos napisze po przeczytaniu mojego wiersza. Wrecz oczekuję tego. Nie ma wielkiego znaczenia, czy wiersz bedzie zmieszany z błotem, czy wychwalany pod niebiosa (choć to ostatnie jest bardzo przyjemne, nie przeczę). Ale jest sygnałem, że ktos kto go przeczytał - wziąl sobie do serca, że wywarł na nim jakies wrażenie (pozytywne, albo negatywne). A autor powinien miec na tyle dystansu do samego siebie (i swej twóczości) by odpowiednio przyjąć słowa krytyki.

Robaczki kochane - nie zjadajmy się ;)
Nie wytykajmy kto jest lepszym, a kto gorszym krytykiem. Który coś wnosi swoją krytyką, a który jedynie "bełkocze". Po to jest forum, by sie wypowiadać.
Robaczki kochane - nie zjadajmy się ;)
Ouzaru

A ja skwituje to tak...
Nie jestescie chamami, jestescie uposledzeni i ograniczeni. I z checia zaprosze tutaj zarowna Falkę jak i BAZYLa, ciekawe czy po przeczytaniu Waszych wypowiedzi dadza Was tylko na czarna czy tez od razu wywala z forum?
Musicie sobie zdawac sprawe z tego, ze nie sa czytane wszystkie teksty, ktore sie pojawiaja na calym forum.

Pozdrawiam i zdrowia zycze, zwlaszcza psychicznego.

Anna Barbara W.

PS: "Taka moja rada... Skoro az tak bardzo Was ku sobie ciagnie, zwlaszcza do kina i macie tak podobne maniery, prosze, zajmicie sie soba. Oszczedzi to nam Waszych nocnych postow do czytania :/ A moze po milych cielesnych doznaniach cos Wam sie i w duszy odmieni? Ujrzycie krzywde i bezpodstawne oczernianie tych, co sie osmielili cokolwiek w Polanie napisac? Szczerze mam nadzieje juz wiecej tu Waszych niegodziwych wypowiedzi nie przeczytac."
ODPOWIEDZ