Stare Dobre Małżeństwo
-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146
Stare Dobre Małżeństwo
Eglarest wspomniał o tekstach Stachury z jego muzyką - wiadomo o kim mowa - SDM. Jaka jest Wasza opinia o tym zespole?
Osobiście przepadam za poezja Stavchury i odkad dostałem całą dyskografię SDM-u nie moge się oderwać od ich piosenek. Nie chodzi o same teksty, SDM kształtuje mój nastrój... Poza tym grają (a raczej jeden gra ) na harmonijce ;P którą to grę próbuje opanować ;]
Słuchając "Doliny w długich cieniach"...
Osobiście przepadam za poezja Stavchury i odkad dostałem całą dyskografię SDM-u nie moge się oderwać od ich piosenek. Nie chodzi o same teksty, SDM kształtuje mój nastrój... Poza tym grają (a raczej jeden gra ) na harmonijce ;P którą to grę próbuje opanować ;]
Słuchając "Doliny w długich cieniach"...
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?
(Sergiusz Jesienin, 1925)
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?
(Sergiusz Jesienin, 1925)
-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
Osobiście wolę płytę stachury gdzie pozgrywane sa jego gitarowe podśpiewki. całkiem inna i jak myślę orginalna Interpretacja tekstów.
np. Niebruklinski most jest zupełnie inny niż SDMu dlamnie o niebo lepszy. Płyta Edwarda Stachury jets poprostu kapitalna, owiele głębsza i bardziej refleksyjna. Bos tachura miał niepowtarzalny głos do śpiewania Poezji. Ale sam SDM też dobrze nadrabia coprawda nigdy nie dorówna mistrzowi ale beznich teksty Stachury utraciły by pewien urok. Chodź czasem mam pretensję że SDM interpretuje teksty pod obozowe ogniska- przynajmniej takie odnoszę wrazenie. ale generalnie można przy piosenkach tych odpłynać.
np. Niebruklinski most jest zupełnie inny niż SDMu dlamnie o niebo lepszy. Płyta Edwarda Stachury jets poprostu kapitalna, owiele głębsza i bardziej refleksyjna. Bos tachura miał niepowtarzalny głos do śpiewania Poezji. Ale sam SDM też dobrze nadrabia coprawda nigdy nie dorówna mistrzowi ale beznich teksty Stachury utraciły by pewien urok. Chodź czasem mam pretensję że SDM interpretuje teksty pod obozowe ogniska- przynajmniej takie odnoszę wrazenie. ale generalnie można przy piosenkach tych odpłynać.
-
- Marynarz
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
SDM jest dobre - bardzo lubię ich piosenki, i to właśnie dzięki temu zespołowi zainteresowałem sie poezją początkó XX wieku. Naprawdę warty polecenia zespół.
Szczególnie lubie ostatnią płytę - głównie za piosenkę "Wujek Kazek" (Pozdro dla Kazka) oraz wykonanie z chórkami "Makatki o trójkącie opatrzności".
Co do harcerskich klimatów to nigdy nie zapomne pionierki obozowej, gdy siedząc przy ognisku o 4 nad ranem - grupką niedobitków - wzieliśmy gitary i zaczeliśmy na całe gardła spiewać "Czarnego Bluesa..."
Szczególnie lubie ostatnią płytę - głównie za piosenkę "Wujek Kazek" (Pozdro dla Kazka) oraz wykonanie z chórkami "Makatki o trójkącie opatrzności".
Co do harcerskich klimatów to nigdy nie zapomne pionierki obozowej, gdy siedząc przy ognisku o 4 nad ranem - grupką niedobitków - wzieliśmy gitary i zaczeliśmy na całe gardła spiewać "Czarnego Bluesa..."
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Chorąży
- Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/
-
- Szczur Lądowy
- Kontakt:
-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
-
- Chorąży
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 0
Re: Stare Dobre Małżeństwo
SDM było fajne. Mieli tekst i pisali do niego muzykę, która coś poruszała. Jak zaczęli wchodzić w komerchę są nie do słuchania. Wegetują na przerabianiu starych kawałków i "podkręcaniu ich". Żenada i płacz po dobrym zespole i muzyce.
-
- Bombardier
- Kontakt:
A jakby tak wątek poszerzyć o inne rodzaje poezji śpiewanej?
Bo to, wbrew pozorom, nie tylko pięęęęęęknyyy SDM i równie pięęęęęknaaaaa Wolna Grupa Bukowina.
Polecam zespół Wiosny Luduff. Chłopaki na rockową modłę robią teksty Wojaczka. Efekty są boskie
http://wiosnyluduff.mp3.wp.pl
Można pobrać kilka utworów z tekstami Wojaczka i jeden z wierszem Borowskiego, imo średnim, ale to i tak perełka, bo już większość ludzi pewnie zapomniała, ze on nie tylko opowiadania pisał.
Bo to, wbrew pozorom, nie tylko pięęęęęęknyyy SDM i równie pięęęęęknaaaaa Wolna Grupa Bukowina.
Polecam zespół Wiosny Luduff. Chłopaki na rockową modłę robią teksty Wojaczka. Efekty są boskie
http://wiosnyluduff.mp3.wp.pl
Można pobrać kilka utworów z tekstami Wojaczka i jeden z wierszem Borowskiego, imo średnim, ale to i tak perełka, bo już większość ludzi pewnie zapomniała, ze on nie tylko opowiadania pisał.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Naprawde smakowite... sczególnie dla mnie ktory pisałem o tym prace maturalną, ksiazke na zaliczenie I semestru studiów i w ogóle sie pasjonuje.
Naprawdę, piękny smaczek...
Co do Borowskiego to jego wiersze w ogóle były sabawe. Opowiadania obozowe to było szokujące dzieło, ale później pisane dla zysku peany opiewajace 300% normy wydobycia i Nową Hutę były o kant dupy rozbic, że sie wyrażę...
Naprawdę, piękny smaczek...
Co do Borowskiego to jego wiersze w ogóle były sabawe. Opowiadania obozowe to było szokujące dzieło, ale później pisane dla zysku peany opiewajace 300% normy wydobycia i Nową Hutę były o kant dupy rozbic, że sie wyrażę...
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
http://www.wiosnyluduff.pl/
Oficjalna strona. Można pobrać utwory...
A ich teksty mnie zabiły. Cóż, znaczy teksty Wojaczka Szczególnie "Odjazd". I teraz absolutnie nie dziwię się, że był uznawany za poetę wyklętego
Oficjalna strona. Można pobrać utwory...
A ich teksty mnie zabiły. Cóż, znaczy teksty Wojaczka Szczególnie "Odjazd". I teraz absolutnie nie dziwię się, że był uznawany za poetę wyklętego
-
- Marynarz
- Numer GG: 0
Nie tylko SDM - em człowiek żyje. Ja tam słucham ogólnie muzyki turystyczno/harcerskiej, i naprawdę trafiają się tam kapitalne teksty
PS.Wiem, jestem antyk i odmieniec
PS.Wiem, jestem antyk i odmieniec
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Dodaj szanty jeszcze.
Ogolnie lubie muzykę harcerską i turystyczna ale w górach, przy ognichu czy w schronisku.
Przy kompie raczej bym nie zdzierżył
A co do poezji śpiewanej... zacząłem mie ostatnio nieco inne spojrzenie na temat. O ile hip-hop'u nie lubię, to stara śląska szkoła zaczęła powoli do mnie przemawiac. I pewnie Bursa to nie jest, ale to co niektrzy panowie potrafią ze sowem i językiem zrobic... niesamowite
Zresztą teksty mówią same za siebie. Paktofonika i starszy kaliber. Wiem, że oklepane, ale dla mnie (raczkującego w gatunku) to naprawdę fenomen.
Ogolnie lubie muzykę harcerską i turystyczna ale w górach, przy ognichu czy w schronisku.
Przy kompie raczej bym nie zdzierżył
A co do poezji śpiewanej... zacząłem mie ostatnio nieco inne spojrzenie na temat. O ile hip-hop'u nie lubię, to stara śląska szkoła zaczęła powoli do mnie przemawiac. I pewnie Bursa to nie jest, ale to co niektrzy panowie potrafią ze sowem i językiem zrobic... niesamowite
Zresztą teksty mówią same za siebie. Paktofonika i starszy kaliber. Wiem, że oklepane, ale dla mnie (raczkującego w gatunku) to naprawdę fenomen.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów