Książki które lubię, książki które polecam...

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Moja mama jest wielką fanką 'Egipcjanina Sinuhe', namawia mnie na to od dobrych kilku lat, ale jakoś zawsze mam coś innego do czytania... Może kiedyś się skuszę :)
Co do 'Wywiadu z wampirem' i 'Imienia Róży', to się zgadzam w zupełności - książki świetne, warto przeczytać.
Ogólnie twórczość Ann Rice jest dosyć dobra, choć spotkałam się z opinią, że polskie tłumaczenia są beznadziejne (oczywiście żadne szczegóły ani przykłady nie padły). Niestety nie czytałam nic po angielsku, więc nie mam porównania. Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
Co do 'Wywiadu z wampirem' i 'Imienia Róży', to się zgadzam w zupełności - książki świetne, warto przeczytać.
Ogólnie twórczość Ann Rice jest dosyć dobra, choć spotkałam się z opinią, że polskie tłumaczenia są beznadziejne (oczywiście żadne szczegóły ani przykłady nie padły). Niestety nie czytałam nic po angielsku, więc nie mam porównania. Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Majtek
- Numer GG: 12017892

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0
Co do "Egipcjanina Sinuhe" to polecam, czytałem dwa razy z przerwą 10 lat
Autorzy których ja polecam (procenty oznaczają procent dobrych książęk):
J.R.R.Tolkien (95%)
Sapkowski (95%)
Fiodor Dostojewski (właściwie to tylko Zbrodnia i Kara)
Szekspir (90%)
Ann Rice (40%)
Stephen King (50%)
Strugaccy (95%)
Roger Zelazny (100%) - zwłaszcza cykl Amber
Na razie to tyle.

Autorzy których ja polecam (procenty oznaczają procent dobrych książęk):
J.R.R.Tolkien (95%)
Sapkowski (95%)
Fiodor Dostojewski (właściwie to tylko Zbrodnia i Kara)
Szekspir (90%)
Ann Rice (40%)
Stephen King (50%)
Strugaccy (95%)
Roger Zelazny (100%) - zwłaszcza cykl Amber
Na razie to tyle.

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
Czytałeś tylko Zbrodnię i Karę, czy reszta jest słaba?fds pisze: Fiodor Dostojewski (właściwie to tylko Zbrodnia i Kara)
Bo jak to pierwsze, to powinieneś dać 100% (wszystkie przeczytane książki Dostojewskiego Ci się podobały), a jak to drugie to jakieś 3.0303% ;)

-
Czytałem jego inne książki ale nie umywają się do Zbrodni i Kary. Przynajmniej według mnie. Żeby je przeczytać trzeba być w bardzo dziwnym nastroju. I mieć świeży umysł bo łatwo się pogubić.
Tak tylko informuję, że będę poprawiać orty. No offence ment, ja po prostu tego nie znoszę i spazmów tutaj dostaję... - dop. Falka
[No to jest nas dwoje ^^ - dop. MAd Phantom]
Tak tylko informuję, że będę poprawiać orty. No offence ment, ja po prostu tego nie znoszę i spazmów tutaj dostaję... - dop. Falka
[No to jest nas dwoje ^^ - dop. MAd Phantom]

-
Także prosiłbym o więcej informacji o Obibokach, bo też nie słyszałem o tej książce. A co do błędów ortograficznych, to przepraszam, ale zauważyłem ten jeden dopiero po wysłaniu posta. A tu nie mogę edytować. Nie mam nic przeciwko poprawianiu dowodów czasowego zaniku u mnie zdolności do poprawnego myślenia. 

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
Przeprowadziłam małe śledztwo w poszukiwaniu Obiboków (podkreślam 'małe' - w pracy jestem, nie wolno mi się za bardzo obijać;)) i wyniki są takie:
- na biblionetka.pl nie ma ani słowa o tej książce (swoją drogą polecam tę stronkę, bardzo przydatna)
- na google też nic nie znalazłam ciekawego (poza artykułem o tym, jak obijać się w pracy... no ale to mam już opanowne do perfekcji;))
- na biblionetka.pl nie ma ani słowa o tej książce (swoją drogą polecam tę stronkę, bardzo przydatna)
- na google też nic nie znalazłam ciekawego (poza artykułem o tym, jak obijać się w pracy... no ale to mam już opanowne do perfekcji;))

-
- Marynarz
- Kontakt:
Sapek!!!
Ja osobiście polecam książki Andrzeja Sapkowskiego, szczególnie spodobał mi się "Miecz przeznaczenia" bo od niego zacząłem przygody z książkami Sapka, oraz opowiadanie "W leju po bombie" z zbioru opowiadań "Coś się kończy, coś się zaczyna".

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:
Właśnie jestem w trakcie czytania książki Dana Browna pod tytułem: " Zwodniczy Punkt" - i muszę przyznać, iż książka jest bardzo dobrze napisana, fabuła jest ciekawa i wciąga, a autor z wiadomym sobie talentem do pisania trillerow sensacyjnych, plecie cała intrygę powoli jak pająk sieć
.

Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...

Witam, nie bylabym soba, gdybym nie dodala kilku slow zachwytu odnoscie ksiazek pewnej niezwykle utalentowanej pisarki. Sa tacy, co mowia, iz jest nowym J.R.R.T... jednak ja uwazam, ze nikt nigdy mu nie dorowna chociazby rozmachem i wyobraznia 
Mowa o Robin Hobb, tworczyni Trylogii "Skrytobójca"
Od razu zaznaczam, ze w tej ksiazce fabula jest raczej skoncentrowana na intrygach i historii glownego bohatera, niźli na zabojstwach. Sa to opisane losy bękarta nastepcy tronu oraz jego proba adaptacji do rzeczywistosci, ktora go otacza. Chlopak wolalby spedzic swe zycie spokojnie i na uboczu, nie mieszajac sie w sprawy wladcow, jednak jego przeznaczenie i pochodzenie decyduja inaczej...
Jest to fantasy, gdzie wspaniale zostalo opisane codzienne zycie na zamku, zarowno od strony bycia wielmoznym panem, jak i (w nastepnej trylogii) sluga. Niezwykle ciekawa lektura dla kazdego gracza i MG, a takze wszystkich fanow dobrej ksiazki. Jednak ostrzegam! Jest to powiesc ino na kilka wieczorow, tak szybko sie ja czyta
P.S. Barwna galeria bohaterow wyroznia moja ukochana postac, Błazen
Jesli ktos przeczyta, niech sie wypowie, co sadzi o tym niekwestionowanym krolu ksiazki 

Mowa o Robin Hobb, tworczyni Trylogii "Skrytobójca"

Jest to fantasy, gdzie wspaniale zostalo opisane codzienne zycie na zamku, zarowno od strony bycia wielmoznym panem, jak i (w nastepnej trylogii) sluga. Niezwykle ciekawa lektura dla kazdego gracza i MG, a takze wszystkich fanow dobrej ksiazki. Jednak ostrzegam! Jest to powiesc ino na kilka wieczorow, tak szybko sie ja czyta

P.S. Barwna galeria bohaterow wyroznia moja ukochana postac, Błazen

-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:
książki, książeczki
Hmm... zastanawiam się tylko czemu tutaj nie znalazła się do tej pory Narnia C.S. Lewisa. Tym bardziej, że lada dzień bedzie u nas w kinach ekranizacja; niezależnie od tego doskonała seria, pamiętam do tej pory jak pierwszy raz z wypiekami na puciach przeczytałem fragment bodajże Siostrzeńca Czarodzieja (czy jak to tam sie zwało) w Małej Fantastyce - tak, tak, było kiedyś takie wydawnictwo ;o)
Poza tym z wielkich to oczywiście JRR, Ursula LeGuin z Ziemiomorzem i niektorymi opowiadaniami (właśnie z Narni i Ziemiomorza Rowling bezlitośnie zerżnęła pomysły na Pottera, ale to już inna historia); Poza tym oczywiście Zelazny, ze szczególnym uwzględnieniem Jack the Shadow (widmowy jack chyba polski tytul, ale nie pamietam), książek o Dilvishu, Amberu, Wyspy Umarłych i stworów swiatła i ciemności dla wielbicieli mitologii.
No i Kuttner, za opowiadania o Gallagherze i inne, np Tubylerjczykom spejły fale (z pamieci pisze, dawno czytałem, ale jak ktoś trafi na tytuł to na pewno bedzie wiedział).
Z bardziej mainstreamowej litreratury, polecam miłośnikom fantastyki:
- literature południowo-amerykańską (Borges! Gra w klasy i inne Cortazary! Ze o Marquezie nie wspomne!)
- Orwella (który już się przewijał w postach)
- Salman Rushdie i Szatańskie Wersety - doskonała książka, choć na pewno nie dla osób które czytają tylko fantasy, swietnie przedstawiony cały ten młyn hindusko-islamski... a przy tym co za fraza!
- Tokarczuk, np Dom dzienny, dom nocny albo opowiadanka.
No i pare setek innych książek pewnie też by sie znalazło -tzn takich god
ps. dla Falki:
http://wysylkowa.pl/ks281998.html - to te Obi-boki, mnie się udało całkiem łatwo wygooglać jak dodałem 'wydawca' ;o]
Poza tym z wielkich to oczywiście JRR, Ursula LeGuin z Ziemiomorzem i niektorymi opowiadaniami (właśnie z Narni i Ziemiomorza Rowling bezlitośnie zerżnęła pomysły na Pottera, ale to już inna historia); Poza tym oczywiście Zelazny, ze szczególnym uwzględnieniem Jack the Shadow (widmowy jack chyba polski tytul, ale nie pamietam), książek o Dilvishu, Amberu, Wyspy Umarłych i stworów swiatła i ciemności dla wielbicieli mitologii.
No i Kuttner, za opowiadania o Gallagherze i inne, np Tubylerjczykom spejły fale (z pamieci pisze, dawno czytałem, ale jak ktoś trafi na tytuł to na pewno bedzie wiedział).
Z bardziej mainstreamowej litreratury, polecam miłośnikom fantastyki:
- literature południowo-amerykańską (Borges! Gra w klasy i inne Cortazary! Ze o Marquezie nie wspomne!)
- Orwella (który już się przewijał w postach)
- Salman Rushdie i Szatańskie Wersety - doskonała książka, choć na pewno nie dla osób które czytają tylko fantasy, swietnie przedstawiony cały ten młyn hindusko-islamski... a przy tym co za fraza!
- Tokarczuk, np Dom dzienny, dom nocny albo opowiadanka.
No i pare setek innych książek pewnie też by sie znalazło -tzn takich god
ps. dla Falki:
http://wysylkowa.pl/ks281998.html - to te Obi-boki, mnie się udało całkiem łatwo wygooglać jak dodałem 'wydawca' ;o]

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Kontakt:
Re: książki, książeczki
Hmm... Mój gógiel jakiś lewy jest... wpisałam "obi-boki wydawca" i dalej nie ma... Znalazło dopiero, jak wpisałam 'Kraina Obi-boków' :)krucaFuks pisze:ps. dla Falki:
No ale dzięki za linka, ciekawie toto wygląda. A i ta księgarnia wysyłkowa za granicę wysyła, więc jeszcze większe thx, bo będę sobie mogła książki polskie kupiować :D
Co do Narni natomiast... Nikt nie pisał o niej przez te 13 stron tematu? Dziwne. Wydawało mi się, że kiedyś o niej wspominałam. To była pierwsza książka fantasy, jaką przeczytałam w swoim życiu ('Sceny z życia smoków' się nie liczą;)) i pamiętam, że klepałam o tym na jakimś forum... Hmm... Widocznie mi się fora pomieszały ;)
Za Ursulę LeGuin mam zamiar zabrać się w niedalekiej przyszłości - dostałam od znajomego audiobooki ^_^
Tylko jakoś nie uśmiecha mi się 'słuchanie' książek, nieco dziwne to jest...
Pierwszy tom leży i czeka, aż przyjdzie jego kolej...Ouzaru pisze:Mowa o Robin Hobb, tworczyni Trylogii "Skrytobójca"
Bardzo dobrze, że to się czyta szybko, bo mam wydanie w formacie 1/2 A4 (nie znam się na formatach, to jakieś B5 będzie czy coś... whatever) i w twardej oprawie, więc nie śpieszy mi się do dźwigania takiego cosia w torbie. Duże, grube i ciężkie. Ale skoro skończę czytać szybko, to chyba się wreszcie zdecyduję ^_^

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575