Jaki rodzaj broni wybieracie?

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Jaki typ broni preferujesz??

Miecze
85
42%
Topory
34
17%
Obuchowe
4
2%
Młoty
11
5%
Miotane
4
2%
Strzeleckie
43
21%
Inne (napisz jakie w wiadomości Lolu)
21
10%

Liczba głosów: 202
Villemo
Bombardier
Bombardier

Post autor: Villemo »

Ta, tyle, że jak masz włócznie, a przeciwnik łuk\kuszę to dalekonie zajdziesz... :D
Fie fye foe fum,
I smell the blood of the asylum.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Jak przeciwnik ma luk\kusze, to ogolnie daleko zajdziesz o ile nie masz taczy. A wtedy pozostaje tylko miecz jednoreczny+tarcza lub kusza+pawez (taktyka angielskich kusznikow :P) Ale wiesz, zawsze jest tak ze jakis rodzaj broni zwycieza inny. A to ze wlocznia bije wiele rodzajow oreza nie ulega dyskusji :) (no i pisalas tylko o mieczu :P)

Tak swoja droga, to kusza uznana zostala w sredniowieczu za bron niehonorowa i jako taka nie mogla byc wykozystywana przeciwko chrzescijanom.
Villemo
Bombardier
Bombardier

Craw pisze:Tak swoja droga, to kusza uznana zostala w sredniowieczu za bron niehonorowa i jako taka nie mogla byc wykozystywana przeciwko chrzescijanom.
Ale łuk już mógł być :D
Fie fye foe fum,
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Mogl byc. Ale musisz rozroznic 2 rzeczy

1. Jezeli mowimy o walce 1 na 1, to raczej walczyli bronia "bezposredniego kontaktu" :P Czyli zadnych kusz\luk\innego talatajstwa
2. Jesli mowimy teraz o taktyce wojennej, sprawa jest nieco inna. To czesto wygladalo tak, ze w pierwszym szeregu stali zolnierze z mieczami (a czasami bez nich :)) i tarczami, za nimi zas kolesie z wloczniami. Tak wiec mieli oni ochrone przed strzalami. Podobnie wygladala formacja przy uzyciu kolesi z mieczami czterorecznymi.
No i nie zapominajmy, ze kazda ze stron miala luki :)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Jak ma łuk lub kuszę, to rzuce w niego ognistą kulę. Jestem magiem tradycji ognia i nie muszę się bawić bronią dystansową, a włócznię wybrałem dlatego, że mam magiczną, a to rzadko się w wfrp zdarza. Poza tym w WFRP 2ed włócznia ma cechę szybki, co się szczególnie przydaje.
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Ja preferuje broń strzelecką - nie ma to jak zdjąć kogoś ze 150m karabinem snajperskim. Fajnie jest też wpakował komuś kulkę w plecy z 10cm. Ogółem broń strzelecka rządzi :lol:

Z Innych lubię miotacze ognia i dynamit. I zapach napalmu o poranku :lol:
Obrazek
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Tak, albo komuś strzelić z przyłorzenia w brzuch obrzynem :)
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

a po co sie rozdrabniac? najlepiej mk-19 (podrecznik do ns 1.0, str. 177) albo gmg (wlasciwie to samo) :D automatyczne granatniki na 20mm granaty :D
ale pistolety tez sa fajne (szczegolnie te z tlumikami).

a noze moim zdaniem sa tez bardzo dobra bronia (w walce wrecz, a takze w walce na nieduza odleglosc, tak do 15m)
Villemo
Bombardier
Bombardier

laRy pisze:a noze moim zdaniem sa tez bardzo dobra bronia (w walce wrecz, a takze w walce na nieduza odleglosc, tak do 15m)
Zgadzam się w zupełności. Nie ma to jak dobry nóż... :twisted:
Fie fye foe fum,
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Co do broni strzeleckiej w systemach typu NS i CP - wybieram zdecydowanie pistolety, ze względu na poręczność (bo z karabinem w CP po mieście nie będę biegał). Zazwyczaj mam także w bagażniku pojazdu karabin snajperski :D.
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Villemo pisze:
laRy pisze:a noze moim zdaniem sa tez bardzo dobra bronia (w walce wrecz, a takze w walce na nieduza odleglosc, tak do 15m)
Najfajniej jest jak jakiś Rambo skrada się z nożem i dostaję pociskiem w czaszkę nawet nie wiedząc co się stało.

Albo wpada na jakiegoś rewolwerowca :)
Obrazek
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

AC pisze:
Villemo pisze:
Najfajniej jest jak jakiś Rambo skrada się z nożem i dostaję pociskiem w czaszkę nawet nie wiedząc co się stało.

Albo wpada na jakiegoś rewolwerowca :)
Sam miałem parę takich akcji. Istny hardkor. Śmiechu warte. Nóż nie jest fajny. Wolę monokatanę w CP :D.
Gisher
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Gisher »

"Siekierą, motyką, młotkiem, mieczem" lubię wszystko czym można pożądnie przywalić, ale preferuję toporki :twisted: :twisted:

Edit: 9.09.2006
Mam na myśli topory, nie toporki do rzucania, jakby ktoś się pytał :)
Ostatnio zmieniony sobota, 9 września 2006, 13:20 przez Gisher, łącznie zmieniany 1 raz.
PrQ
Marynarz
Marynarz

Post autor: PrQ »

Widze że niektórzy to zwykli , krwiożerczy Barbarzyńcy(jakja :D )no ale według mnie towygląd się liczynajbardziej...
Prosiak (PrQ)
Durga
Majtek
Majtek

Post autor: Durga »

Według mnie najlepszym rodzajem broni są topory... Nie dziwcie się bo moją ulubioną Klasą i rasą jest Krasnoludzki wojownik dlatego upodobałem sobie ten rodzaj broni. Myślę też, że miecze są dobre ale mają za mała "siłę przebicia":D
"Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nieprzemyślanych działań. Gdy się nie wie, gdy ma się wątpliwości, warto jest zasięgnąć porady..."
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

PrQ pisze:Widze że niektórzy to zwykli , krwiożerczy Barbarzyńcy(jakja :D )no ale według mnie towygląd się liczynajbardziej...
Heh, ja na wygląd broni nie narzekam. Oręż mrocznych elfów wygląda bardzo ładnie :D.
Seto
Kok
Kok

Post autor: Seto »

Ale miecz jest lżejszy i można nim szybciej atakować niż toporem :P
W systemach fantasy najczęściej wybieram miecz i sztylet lub łuk i sztylet. A w Wampirach, Neuroshimach itp. to zazwyczaj mp5 :) nie jest trudno tą broń schować pod płaszczem i jest w miare poręczna i ma niezłą moc.
Obrazek
ODPOWIEDZ