Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

W Polsce wydali to jako Łososia Zwątpienia, ale tak, o to mi chodziło. I jakość jakością, ale to jet też częsć cyklu.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Polecam książki:

:arrow: "Kamienie elfów" Terry Brooks
:arrow: "Eragon" Christopher Paolini
:arrow: "Pierścień Tęsknoty" Christopher Kubasik

Wszystkie tytuły, które wyżej wymieniłem przyjemnie się czytało naprawdę polecam :D

Dark_Voyager
Rochatyniec
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Rochatyniec »

widzialem w temacie ze ktos poleca ERAGONA wlasnie zapoznalem sie z tym tytulem i powiem krodko
gniot jak ich malo a do tego wrecz klujacy po oczach plagiat koles cala sawa ksiazke oparl na takich tytulach jak Wladca Pierscieni Jeźdżcy Smoków- Anne McCaffrey i kilku pomniejszych powiesciach
nie wspomne juz o opisach lokacji ktore sa wrecz zenujace a fabula jest prostolinijna do bolu
tyle
nie polecam
"...Jestem okruchem ostatnim, zagubionym w powrzechnej eutropii, tak niewielkim i tak bolesnym ziarnem..."
Delirium w Tharsys
Wiktor Żwikiewicz
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Może "Eragon" do najlepszych nie należy, ale pamiętaj, że autor tej książki kiedy ją wydawał nie ukończył 18 lat! Jeżeli chodzi o mnie to wyrażam wielki podziw w kierunku tego młodego pisarza, a co do książki to czyta się ją szybko ( przeczytałem ją w tydzień ), nie jest nudna, posiada prosty język i wymaga od czytelnika użycia wyobraźni gdyż nie wszystkie akcje są szczegółowo opisane ( to jedyna wada jakiej się dopatrzyłem, ale to jescze nie jest "gniot" ). Czytając ją jakoś nie zwracałem uwagi na zaczerpnięte pomysły z innych powieści fantasy, ponieważ nie jest ich aż tak wiele.
Polecam ją szczególnie czytelnikom, którzy zapoznawają się z kręgami fantasy, ale wyjadacze powieści fantasy też mogą ją spokojnie przeczytać, chociażby żeby poznać życie smoczego jeźdźca :D

Dark_Voyager
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Wprawdzie nie doczytalam jeszcze tej ksiazki do konca (zostalo jakies 100 stron, calosc liczy ok. 700), to juz z calego serca polecam Amerykanskich bogow Neila Gaimana.

Ksiazka wciagajaca, swietnie napisana, od ktorej nie sposob sie oderwac. Powoduje u mnie rumience na twarzy - zarowno z ciekawosci, co sie zaraz stanie, jak i przerazenia, jak to sie skonczy, czy tez zwyklego zawstydzenia, jak czytam opisy scen lozkowych ;)

Od kiedy przeczytalam pierwszy rozdzial, nie moge przestac sie nia zachwycac. A im dalej, tym lepiej. Jest tak ciekawa, ze nie chce jej konczyc, ze chce jej wiecej i wiecej. No i boje sie, ze sie skonczy nie tak, jakbym chciala. A Gaiman jest na tyle przewrotny, ze wlasnie tak moze sie skonczyc...

Jak juz o nim mowa, to polecam takze inne jego ksiazki, ktore do tej pory przeczytalam:
Nigdziebadz - o krainie spod Londynu, gdzie stacje metra naprawde bywaja tym, czym sa w nazwie ;)
Dym i lustra - zbior opowiadan, momentami mrocznych i niepokojacych, a takze zabawnych i inteligentnych.
Dobry Omen - napisane do spolki z Pratchettem. Zbliza sie apokalipsa, Antychryst sie narodzil i obecnie ma 10 lat ;)
Koralina - guziki nigdy nie beda takie same... ;)

Po przeczytaniu tych ksiazek stalam sie duza fanka Gaimana. Powoli zaczynam go przedkladac nad Pratchetta. A do tego, jak na moj gust, jest przystojny ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Trixtian
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Trixtian »

Chciałbym polecić parę książek:
Trylogię Stephena Lawheada "Pieśń Albinu"
:arrow: I Wojna o Raj
:arrow: II Srebrno ręki
:arrow: III Węzeł bez końca

Naprawdę polecam :!: :!:
I nadszedł, a razem z nim ciemności.
A potem zrozumieli że już nic nie będzie takie same.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Chyba "Norweskiego dziennika" nie muszę polecać? Każdą wolną chwilę wykorzystywałem na czytanie... Nie mogę sie doczekać drugiej części.
Szykuje się na "Perfekcyjną niedoskonałość" teraz...
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Przeczytałam dzisiaj 'Dziedziczki' i nie polecam.
Książka o wszystkim (kilka wątków), a tak faktycznie o niczym. Niby tu Stasia coś robi, tam Kasia coś szuka, Monika ma cośtam (nie chcę spoilerować), Sędziwój robi swoje, tak samo jak telepata i Laszlo. Wszyscy coś robią, ale z tego nic nie wynika, wątki się nie łączą. Książka wygląda na niedokończoną i jestem strasznie rozczarowana.
A sam wątek z telepatą to zupełne nieporozumienie, bo nijak się ma do reszty. Wygląda jakby sobie Pilipiuk robił podkład do części następnej.

Za to warta polecenia jest 'Valhalla' Toma Holta - comic fantasy. Jeszcze nie skończyłam (pewnie jutro to zrobię), ale podoba mi się bardzo. Przewrotny humor i fabuła. Naprawdę polecam.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Polecam Trylogię Mrocznego Elfa R.A. Salvatore'a. Uzależnia jak narkotyk. Polecam także tetralogię Stephena Kinga pt. "Dark Tower" (nie znam polskiej nazwy, chyba Mroczna Wieża albo Ciemna Wieża).
trittion
Pomywacz

Post autor: trittion »

Jesli komuś podobał sie Władca, to polecam Pierścień Mroku, nową trylogie napisaną przez Nika Pierumowa, która dzieje sie 300 lat po Władcy. Miło odwiedzic znajome miejsca "po latach" i zobaczyc co sie stało gdy swiat stracił zło. Może klimat nie jest już taki tolkienowski (brakuje tu troche sielankowości) ale mimo to szczerze polecam.
MisticDrone
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: MisticDrone »

O co do WP to "ostatni władca pierscienia" pokazuje sprawe z innej strony i jest hmm dość ciekawy imo :]
Obrazek
Trixtian
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Trixtian »

Polecam zaje fajną książkę pt. "Mroczny Księżyc"
I nadszedł, a razem z nim ciemności.
A potem zrozumieli że już nic nie będzie takie same.
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Polecam "Ostatniego bohatera" T. Pratchetta, książka jest co prawda dość krótka (około 175 stron) ale oferuje piękne grafiki i ciekawą opowieść.
De gustibus non est disputandum, no nie?
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Dla fanów 'Ostatniego bohatera', a zwłaszcza ilustracji Kidby'ego polecam 'Sztukę Świata Dysku' - cudo i tyle :)

Co do książek natomiast, przecztyłam ostatnio 'Norweski dziennik' Pilipiuka. Całkiem ciekawe i o wiele lepsze niż 'Dziedziczki'. Wprawdzie dialogi mnie irytowały (wydawały się takie sztuczne momentami), ale ogólnie książka wywarła na mnie pozytywne wrażenie. W sumie warto przeczytać, bo fabuła interesująca i wraz z kolejnymi stronami zaczyna wciągać coraz bardziej.

Zaczęłam ostatnio także czytać 'Gwiezdny pył' Gaimana i muszę powiedzieć (napisać), że mi się podoba. Przeczytałam jakieś 3 rozdziały dopiero, ale już jestem oczarowana. Trudno mi powiedzieć, czy to wina samej książki, czy autora, którego wprost uwielbiam. Oczywiście odezwę się, jak już to przeczytam ;)
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Właśnie skończyłem czytać "Egipcjanina Sinuhe" Mika Waltari i przyznaję, że książka jest świetnie napisana i wciąga niczym ruchome piaski, a do tego oferuje pewną dozę nauki o histori starożytnego egiptu(większość miejsc i zdarzeń oraz część bochaterów istniała w rzeczywistości).
De gustibus non est disputandum, no nie?
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Ja właśnie czytam "Imie róży" Umberto Eco. Książka jest naprawdę wciągająca i ciekawie napisana. Kto oglądał film wie o co chodzi :) Polecam ją wszystkim
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Seth
Tawerniak
Tawerniak

Post autor: Seth »

Ostatnio dorwałem ,,Wywiad z Wampirem'' Anny Rice. Książka jest świetna! Ma bardzo szczegółowe opisy wewnętrznych rozterek głównego bohatera, pragnącego zachowac ludzkie odruchy pomimo przemiany w wampira... Właśnie, wampiryzm... W tej książce został on przedstawiony w sposób bardzo ciekawy, odkrywając swoje tajemnice powoli, lecz na tyle szybko by bez przerwy przykuwac uwagę. Jeśli ktoś jest MG lub Narratorem i planuje do swojej przygody wprowadzic krwiopijców, ,,Wywiad z Wampirem'' to pozycja obowiązkowa :wink: .
Seth
Mu! :P (ja przynajmniej działam pod przykrywką)
http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
ODPOWIEDZ