Strategia w MtG
-
- Tawerniak
- Numer GG: 5438992
- Kontakt:
Strategia w MtG
Dobry sposób grania wydaje się być najważniejszy. Ale czy na pewno? Przecież w taliach typu sligh liczy się tylko wystawianie kritów i atakowanie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Jakiej strategii używacie? Jaka jest najlepsza? Którą najbardziej lubicie?
Ja osobiście gram najcześciej dwoma mono deckami (black i red), oba mają podobną taktykę - przejęcie przewagi na stole poprzez dużą ilość kritów i czarów niszczących stwory przeciwnika (oczywiście inne typy też są - np. do wyrzucania kart z ręki). Te talie maja to do siebie, że mało kto potrafi z nimi grać za kilkoma pierwszymi razami. A ja mam na odwrót. Nie ukrywam że swego czasu sporo siedziałem w deckach turniejowych i popularnych (Affinity, Tooth itd. itp.) rozgryzajac je i starając się wsadzać do deckow karty, które sobie z nimi poradzą. No i teraz to wychodzi. Ostatnio grałem pożyczonymi WR winiaczami z kumplem i wygrałem
Ja osobiście gram najcześciej dwoma mono deckami (black i red), oba mają podobną taktykę - przejęcie przewagi na stole poprzez dużą ilość kritów i czarów niszczących stwory przeciwnika (oczywiście inne typy też są - np. do wyrzucania kart z ręki). Te talie maja to do siebie, że mało kto potrafi z nimi grać za kilkoma pierwszymi razami. A ja mam na odwrót. Nie ukrywam że swego czasu sporo siedziałem w deckach turniejowych i popularnych (Affinity, Tooth itd. itp.) rozgryzajac je i starając się wsadzać do deckow karty, które sobie z nimi poradzą. No i teraz to wychodzi. Ostatnio grałem pożyczonymi WR winiaczami z kumplem i wygrałem
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 listopada 2006, 06:48 przez Epyon, łącznie zmieniany 1 raz.
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Ja używam swojego Goblin Biddinga. Zazwyczaj próbuję zrzucać jak najwięcej goblinów do grobu i najpierw wystrzelać się z Sharpshooter'ów, np. poprzez sacrifice jakiegoś goblina, dodanie +1/+1 Sharpshooter'owi poprzez Goblin Sledder'a i odtapowanie Sharpshooter'a (ponieważ potworek schodzi do gry). Strzelam zazwyczaj w gracza albo słabsze kreaturki.
Po wykorzystaniu Patriarch's Bidding atakuje wszystkim czym się da, co zazwyczaj kończy się śmiercią przeciwnika. Jeśli jakiś goblin schodzi do cmentarza, od razu robię sacrifice za pomocą Sledder'a, dopakowując żywe goblinki. Jeśli nie mam szans w otwartej walce (co mało kiedy się zdarza), atakuje za pomocą Sharpshooter'ów (zwykle 3 na stole i pełno goblinków do poświęcania w gracza. Nie walę tylko z Sharpshooter'ów. Używam także Siege Gang'ów. Przeciw potężniejszym stworkom Dark Banish albo Visara (taak dla niej też znalazło się miejsce ). Nie używam kart zadających obrażenia. Siege i Sharpy z dodatkiem Banish'ów mi wystarczają.
By dopakować manę, używam Skirk Prospector'ów. Co do landów, nie używam Bloodstained Mire, mam 3 swampy, 12 mountainów i 3 City of Brass. To mi w zupełności wystarcza. Kiedyś grałem na Urborg Volcano i grało się całkiem dobrze. NIGDY nie mam problemów z dociągnięciem landów. Z City of Brass jest trochę trudniej, bo najpier trzeba opanować tą kartę, by później się przypadkiem nie zabić. Mój kolega pożyczył ode mnie decka i zabił siebie samego używając Sparksmith'ów i City .
Po wykorzystaniu Patriarch's Bidding atakuje wszystkim czym się da, co zazwyczaj kończy się śmiercią przeciwnika. Jeśli jakiś goblin schodzi do cmentarza, od razu robię sacrifice za pomocą Sledder'a, dopakowując żywe goblinki. Jeśli nie mam szans w otwartej walce (co mało kiedy się zdarza), atakuje za pomocą Sharpshooter'ów (zwykle 3 na stole i pełno goblinków do poświęcania w gracza. Nie walę tylko z Sharpshooter'ów. Używam także Siege Gang'ów. Przeciw potężniejszym stworkom Dark Banish albo Visara (taak dla niej też znalazło się miejsce ). Nie używam kart zadających obrażenia. Siege i Sharpy z dodatkiem Banish'ów mi wystarczają.
By dopakować manę, używam Skirk Prospector'ów. Co do landów, nie używam Bloodstained Mire, mam 3 swampy, 12 mountainów i 3 City of Brass. To mi w zupełności wystarcza. Kiedyś grałem na Urborg Volcano i grało się całkiem dobrze. NIGDY nie mam problemów z dociągnięciem landów. Z City of Brass jest trochę trudniej, bo najpier trzeba opanować tą kartę, by później się przypadkiem nie zabić. Mój kolega pożyczył ode mnie decka i zabił siebie samego używając Sparksmith'ów i City .
-
- Tawerniak
- Kontakt:
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Nie używam tego typu rzeczy w deckach. Kiedyś używałem, ale zbytnio mi nie podchodziły . Najpierw zaczynałem od zwykłych goblinów bez Bidding'a, bawiłem się różnymi kartami (fajny jest taki insekt, co za poświęcenie goblinka dostaje +2/+2 i Trample'a), później zapoznałem się z Clamp Bidding'iem (bardzo dobra talia, ale Skullclamp niestety zbanowano). Na końcu powstał mój udziwniony Bidding . Pamiętam, że każda z tych odmian goblinów była dobra, ale na początku kiepsko mi szło grając goblinkami bez żadnego wsparcia.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
-
- Tawerniak
- Kontakt:
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
A ja miałem szczęście. Kolega powiedział, że chce kupić boostera z Mirrodina, ale akurat nie było Mirrodina, a innych nie chciał. Pożyczyłem od niego 15zł, kupiłem boostera z Onslaughta. On twierdził, że żadnych dobrych kart w nim nie dostanę. I co było? Visara. Po paru miesiącach w ręcę mi wpadł foliowany Khalim, też z boostera. To jest dopiero szczęście .
Widziałem dziwne affinity, oparte na spellbombach. Jak można na tym grać? Kompletnie nie rozumiem tej talii.
Widziałem dziwne affinity, oparte na spellbombach. Jak można na tym grać? Kompletnie nie rozumiem tej talii.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
Czemu... Może być ciekawie. Dociągasz karty i wystawiasz coraz więcej artefaktów. Chyba na tym to ma polegać. ^^ Ale sam pomysł nie jest taki dobry w obecnym meta - po pierwsze nie ma już bloku Mirrodin-Darksteel-Fifth Dawn, a po drugie: mnóstwo niszczarek artefaktów jest (Dla przykładu Demolish z 9Ed.)
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Talia była raczej średnia. Nie miałem okazji z nią zagrać w pojedynkę - była towarzyska rozgrywka 2 na 2: mój Goblin Bidding z tym Spellbomb Affinity przeciw talii opartej na Sliverach i niebieskim controlu, dziwna gra naprawdę, cztery Sharpshooter'y na stole strącały każdego slivera, a gracz grający tym deckiem był całkowicie bezradny i jego tura kończyła się na dociągnięciu karty i wrzuceniu jakiegoś slivera (niszczonego przez moje Sharpy). Wg mnie taka talia na turniejach by nie przeżyła. Ciężko by się nią grało. Pamiętam, że w talii był wykorzystywany Juggernaut.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
Aha, rozumiem.
A jeśli chodzi o dziwne talie, z którymi ja się spotkałem to są to na pewno preconstructed ninje z Betrayersów. Jak ja pierwszy raz ten deck zobaczyłem to mi sie słabo zrobiło. Tak słabej talii jeszcze nie widziałem chyba. TAmte karty działają tylko miezy sobą. Jak na mój gust to niedopuszczalne.
A z dobrych decków to polecam Sligha i Winiacze. Nie ukrywam, że to jedne z moich ulubionych typów. Mam zamiar sobie zrobić nawet WR Weenie z Ravnicy ^^ Lightning Helix, Guildmage'owie ^^ Wymiot bedzie ^^
A jeśli chodzi o dziwne talie, z którymi ja się spotkałem to są to na pewno preconstructed ninje z Betrayersów. Jak ja pierwszy raz ten deck zobaczyłem to mi sie słabo zrobiło. Tak słabej talii jeszcze nie widziałem chyba. TAmte karty działają tylko miezy sobą. Jak na mój gust to niedopuszczalne.
A z dobrych decków to polecam Sligha i Winiacze. Nie ukrywam, że to jedne z moich ulubionych typów. Mam zamiar sobie zrobić nawet WR Weenie z Ravnicy ^^ Lightning Helix, Guildmage'owie ^^ Wymiot bedzie ^^
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Preconstued Ninja to naprawdę dziwna talia! Mój kolega to kupił! Nie wiem jak on wygrywa z innymi używając tej talii (z początkującymi ofkoz). Głupia talia to także taka czerwono-czarna preconstrued na ograch i demonach.
Moją ulubioną są oczywiście gobliny. Kiedyś grałem na Mono-White Control za ponad 500zł (oj dużo tam było cennych kart ), ale sprzedałem i kupiłem goblinki.
Moją ulubioną są oczywiście gobliny. Kiedyś grałem na Mono-White Control za ponad 500zł (oj dużo tam było cennych kart ), ale sprzedałem i kupiłem goblinki.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
Nie widziałeś Mono White Control? Dam ci spojler tej talii:
4 Secluded Steppe
4 Silver Knight
4 Eternal Dragon
3 Weathered Wayfarer
4 Decree of Justice
3 Pulse of Fields
3 Wing shards
3 Oblivion Stone
3 Akroma' Vengeance
3 Mindslaver
4 Wrath of God
4 Urza's Mine
4 Urza's Powerplant
4 Urza's Tower
10 Plains
Tak wyglądała moja talia.
4 Secluded Steppe
4 Silver Knight
4 Eternal Dragon
3 Weathered Wayfarer
4 Decree of Justice
3 Pulse of Fields
3 Wing shards
3 Oblivion Stone
3 Akroma' Vengeance
3 Mindslaver
4 Wrath of God
4 Urza's Mine
4 Urza's Powerplant
4 Urza's Tower
10 Plains
Tak wyglądała moja talia.
-
- Tawerniak
- Kontakt:
- BLACKs
- Tawerniany Cygan
-
- Tawerniak
- Kontakt:
Mono Black
Lądy:
21x Swamp
Krity:
1x Will-o'-the-Wisp
1x Ghost-Lit Stalker
1x Festering Goblin
2x Hand of Cruelty
2x Drudhe Skeletons
1x Nezumi Graverobber / Nighteyes the Desecrator
2x Mindslicer
1x Abyssal Specter
1x Soul Collector
2x Nightmare
1x Mephidross Vampire
1x Ink-Eyes Servant of Oni
Instanty:
3x Lose Hope
3x Dark Banishing
1x Rend Flesh
Sorcery:
2x Raise Dead
1x Blackmail
3x Coercion
1x Struggle for Sanity
1x Corrupt
1x Consume Spirit
Enchantmenty:
3x Unholy Strenght
1x Underworld Dreams
1x Honden of Night's Reach
1x Larceny
Artefakty:
1x Bonesplitter
Mono Red
Lądy:
22x Mountain
Krity:
2x Godo's Irregulars
1x Raging Goblin
1x Mogg Sentry
1x Steel Wall
4x Ronin Houndmaster
1x Magnivore
1x Skizzik
1x Jiwari, the Earth Aflame
2x Savage Firecat
1x Shard Phoenix
Instanty:
3x Shock
1x Flames of the Blood Hand
1x Lightning Blast
1x Seraing Wind
Sorcery:
4x Volcanic Hammer
4x Demolish
1x Thughts of Ruin
1x Wildfire
2x Blaze
Artefakty:
4x Shuko
1x Banshee's Blade
Chciałeś to masz. Przypominam tylko, że to są talie do gry towarzyskiej
A jeśli chodzi o MWC to sobie poczytałem o tym decku i wydaje się bardzo dobry, nie wiem jak w grze, bo się nie spotkałem
Lądy:
21x Swamp
Krity:
1x Will-o'-the-Wisp
1x Ghost-Lit Stalker
1x Festering Goblin
2x Hand of Cruelty
2x Drudhe Skeletons
1x Nezumi Graverobber / Nighteyes the Desecrator
2x Mindslicer
1x Abyssal Specter
1x Soul Collector
2x Nightmare
1x Mephidross Vampire
1x Ink-Eyes Servant of Oni
Instanty:
3x Lose Hope
3x Dark Banishing
1x Rend Flesh
Sorcery:
2x Raise Dead
1x Blackmail
3x Coercion
1x Struggle for Sanity
1x Corrupt
1x Consume Spirit
Enchantmenty:
3x Unholy Strenght
1x Underworld Dreams
1x Honden of Night's Reach
1x Larceny
Artefakty:
1x Bonesplitter
Mono Red
Lądy:
22x Mountain
Krity:
2x Godo's Irregulars
1x Raging Goblin
1x Mogg Sentry
1x Steel Wall
4x Ronin Houndmaster
1x Magnivore
1x Skizzik
1x Jiwari, the Earth Aflame
2x Savage Firecat
1x Shard Phoenix
Instanty:
3x Shock
1x Flames of the Blood Hand
1x Lightning Blast
1x Seraing Wind
Sorcery:
4x Volcanic Hammer
4x Demolish
1x Thughts of Ruin
1x Wildfire
2x Blaze
Artefakty:
4x Shuko
1x Banshee's Blade
Chciałeś to masz. Przypominam tylko, że to są talie do gry towarzyskiej
A jeśli chodzi o MWC to sobie poczytałem o tym decku i wydaje się bardzo dobry, nie wiem jak w grze, bo się nie spotkałem