milosz... knock, knock, knockin on heaven's door... cóż pozdro, jeden dzień sobie pobyłeś... musisz byc albo bardzo głupi albo bardzo odważny żeby podskakiwac moderatorom, zwłaszcza wtedy kiedy to nie jest potrzebne ... człowieku wyluzuj, bo bana dostaniesz! poza tym- co to za kłótnia? że krasnoludki nie były pierwsze?
[Nie kłotnia, tylko typowa rozmowa z E-Trollem... i nie o prymat krasnali, ale o treść Sillmarilionu... ale pozatym wszystko się zgadza - dop. MAd Phantom]
Seth
Mu! (ja przynajmniej działam pod przykrywką) http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
Co do poprawnosci interprtacji: potwierdzam jako student anglistyki
No i to chyba na tyle jesli chodzi o Silmarillion. Proponuje od tego momentu kasowac wszelakie klutnie na ten temat w tym topicu.
BLACKSouL pisze:W WFRP najstarszą rasą są oczywiście Dawni Slannowie.
Ze znanych ras - tak. Dawni Slannowie ponoć jednak sami byli jedynie dziełem niezidentyfikowanej rasy astralnych podróżników (być może chodzi tu o Eldarów z WH 40.000).
BLACKSouL pisze:W WFRP najstarszą rasą są oczywiście Dawni Slannowie.
Ze znanych ras - tak. Dawni Slannowie ponoć jednak sami byli jedynie dziełem niezidentyfikowanej rasy astralnych podróżników (być może chodzi tu o Eldarów z WH 40.000).
No dobra, ale ci astralni podróżnicy musieli być również przez coś stworzeni. Jeśli będziemy tak myśleć, możemy się kłócić w nieskończoność. Dawni Slannowie to najstarsza ZNANA rasa WFRP. O astralnych podróżnikach jest mało powiedziane, ale owszem, są starsi od Dawnych Slannów.
Nie no naprawdę nie chce mi się kłócić... Dzisiaj mam zły dzień (cały tydzień z resztą jest zły, chociaż same dobre rzeczy mi się w nim trafiają ). Ja uznaję Dawnych Slannów. Koniec kropka .
BLACK METAL WAR MACHINE!!!
"Można odejść od swoich bliskich, zaakceptować koniec istnienia, można pożegnać się z życiem, ale najciężej jest pożegnać się z muzyką."
(Chyba się jednak pokłócę) Bogowie nie są najstarszą rasą. Przecież w końcu coś lub ktoś musiał ich stworzyć . Tylko co ich stworzyło, to jest pytanie...
Równie możesz pytać: "Skąd się wziął wszechświat?" , "Jakim cudem to ewoluowało?" itp. itd. na które człowiek nie zna odpowiedzi... Po to powstają religie... by odpowiedzieć na pytania, których człowiek nie jest wstanie tego wyjaśnić, a religia daje temu jako takie wyjaśnienie... np. 2000 lat temu Jezus miał duże poparcie, a teraz gdy wiemy że były dinozaury i nie jest tak jak mówił "pasterz" (sory ale jestem niewierzący) to religia ta upada... Jest koszmarnie wiele niezgodności w tym wszystkim... no ale cóż...sory teraz offtopic zrobiłem. Wracajmy do tematu głównego.
Ja nie uważam bogów za rasę. Uważam ich za "ponadrasę", dlatego traktuje Dawnych Slannów jako najstarszych, ze względu na to, że o astralnych podróżnikach nie wiemy zbytnio wiele.