Jako, że jest to mój pierwszy post serdecznie wszystkich witam.
Mam na imię Kuba, mam 21 lat i jestem przyszłym poszukiwaczem przygód.
A teraz do rzeczy. Otóż chcąc odciągnąć mnie i moją małą grupę towarzyszy od ekranów monitora, wpadłem na myśl, by przystawką do lolka były porywające przygody podczas sesji rpg zamiast niekończącego się młócenia w gry online.
Problem w tym, że w kwestii "Gier fabularnych" jestem kompletnym laikiem. A co za tym idzie mam kilka pytań:
Poza moimi kompanami i dobrymi humorami co potrzebne jest mi do rozgrywki ?
Czy warto szarpnąć się na książkę Warhammera, czy moglibyśmy zacząć z czymś darmowym, dostępnym w sieci ? Ewentualne propozycje mile widziane.
Czy scenariusz znajdziemy w podręczniku czy ta kwestia należy do nas ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Początek z RPG
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 6003504
-
- Kok
- Numer GG: 28552833
Re: Początek z RPG
1. Podręcznik, kostki, kartki papieru, długopisy. To chyba tyle. Najważniejsze są oczywiście dobre chęci
2. Można zacząć z darmowym podręcznikiem. Zależy po prostu co przypadnie ci do gustu: najpopularniejsze systemy fantasty do D&D i Warhammer. W sumie warhammer jest lepszym wyborem. Postapo to Neuroshima. Generalnie jeśli powiedziałbyś jakie klimaty cię interesują to mogę ci doradzić co do podręcznika.
3. Zwykle podręczniki podstawowe zawierają przykładową przygodę, ale i tak radzę od zaczęcia przeczytania podręcznika, zapisania własnych pomysłów i napisaniu przygody. Jeśli nie dasz sobie od razu rady z poprowadzeniem własnej przygody w internecie jest ich od cholery i jeszcze trochę.
To w sumie tyle.
PS. Witam na forum
2. Można zacząć z darmowym podręcznikiem. Zależy po prostu co przypadnie ci do gustu: najpopularniejsze systemy fantasty do D&D i Warhammer. W sumie warhammer jest lepszym wyborem. Postapo to Neuroshima. Generalnie jeśli powiedziałbyś jakie klimaty cię interesują to mogę ci doradzić co do podręcznika.
3. Zwykle podręczniki podstawowe zawierają przykładową przygodę, ale i tak radzę od zaczęcia przeczytania podręcznika, zapisania własnych pomysłów i napisaniu przygody. Jeśli nie dasz sobie od razu rady z poprowadzeniem własnej przygody w internecie jest ich od cholery i jeszcze trochę.
To w sumie tyle.
PS. Witam na forum
00088888000
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Wut? Lepiej rozwiń ideę "darmowości" D&D i WFRP, bo początkującego łatwo wprowadzić w błąd.Alien pisze:Można zacząć z darmowym podręcznikiem. (...) najpopularniejsze systemy fantasty do D&D i Warhammer
Dla jasności: te systemy w żadnej postaci nie są darmowe. Aczkolwiek są takowe na rynku, np. FUDGE.
-
- Bombardier
- Numer GG: 0
Darmowe podręczniki na rynku? W otchłani internetu chyba.
Przypomnę to co zawsze:
Olej, graj bez podręcznika! Nie dość, że drogo będzie kosztował, to na początku może tylko przeszkadzać. Przeglądnij dział z PBF to zorientujesz się jak to powinno wyglądać.
Przypomnę to co zawsze:
Olej, graj bez podręcznika! Nie dość, że drogo będzie kosztował, to na początku może tylko przeszkadzać. Przeglądnij dział z PBF to zorientujesz się jak to powinno wyglądać.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"
May the Phone be with you!
May the Phone be with you!
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 6003504
Po przeczytaniu powyższego tematu zdecydowałem się na początek wypróbować "Oko Yrrhedesa" Andrzeja Sapkowskiego. Był całkiem niedrogi i jestem bardzo zadowolony. Wkręciłem się i nie mogę doczekać się najbliższej sesji Na razie staram się opanować całą TEORIĘ. Zostało mi jeszcze kilkadziesiąt stron istotnych informacji z podręcznika mistrza, ale zadziałała ciekawość i zacząłem wczytywać się w scenariusz. Wyobrażając sobie prowadzenie gry, mam drobne wątpliwości czy dobrze interpretuje przekazaną mi wiedzę. Jak tylko przeczytam całe "Oko Yrrhedesa" i wszystko "posegreguje" to wrócę tu ze swoim pomysłem na przeprowadzenie gry a wy powiecie mi czy jest ok Dzięki.
-
- Kok
- Numer GG: 28552833
No trochę nielogicznie wyszło faktSolarius Scorch pisze:Wut? Lepiej rozwiń ideę "darmowości" D&D i WFRP, bo początkującego łatwo wprowadzić w błąd.Alien pisze:Można zacząć z darmowym podręcznikiem. (...) najpopularniejsze systemy fantasty do D&D i Warhammer
Dla jasności: te systemy w żadnej postaci nie są darmowe. Aczkolwiek są takowe na rynku, np. FUDGE.
00088888000
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Świetny wybór!qba1500 pisze:Po przeczytaniu powyższego tematu zdecydowałem się na początek wypróbować "Oko Yrrhedesa" Andrzeja Sapkowskiego. Był całkiem niedrogi i jestem bardzo zadowolony.
Znakomity scenariusz. Ten pierwszy, czyli Oko Yrrhedesa. Yarra, czyli drugi scenariusz, zawsze wydawał mi się kiepski - nigdy go nie prowadziłem.qba1500 pisze:ale zadziałała ciekawość i zacząłem wczytywać się w scenariusz.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...