Jak przyciągnąć nowych graczy do Magicka

Kącik poświęcony znanej i popularnej grze karcianej.
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Re: Jak przyciągnąć nowych graczy do Magicka

Post autor: Epyon »

Polacy bez sukcesów oczywiście.
Nie do końca. :) http://forums.mtgsalvation.com/showthread.php?t=107081 (tak, wiem że to było w zeszłym roku, ale wtedy jeszcze grałem w MtG i miałem jakieś rozeznanie na scenie).

Swoją drogą miałem się niedawno reaktywować przy okazji wejścia na rynek Magic 2010, ale zwątpiłem gdy przeczytałem o zmianach w zasadach. Psucie takich kart jak Fanatyk to po prostu groza.
Obrazek
bOdziO Wolf
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: bOdziO Wolf »

Co to oznacza: Jeśli kupię teraz Edycję 2010 to za kilka lat będę mógł kart z niej używać albo do grania w marginalnych Vintage, albo do grania ze znajomymi, ewentualnie będę mógł je sprzedać, podetrzeć się nimi czy cokolwiek innego mi tam do głowy wpadnie, ale nie będę mógł grać nimi w turniejach Constructed i Limited. Dla czego? Bo Wizards of the Coast (znane z pazerności) chce utrzymać na wysokim poziomie sprzedaż nowych edycji.
No cóż jest to niewątpliwie największa wada tej karcianki. Gra turniejowa jest niestety niesamowicie drogim hobby. Talia turniejowa Block constructed starczy Tobie na jakieś 3-4 miesiące a kosztuje 100-200zł, T2/Standard constructed teraz już tyko na rok (wcześniej na 2 lata starczyła) a trzeba wydać od 300 do nawet 1000zł (oczywiście są to koszty kupna całej talii na allegro, jak już trafisz jakieś drogie karty w boosterach to oczywiście wydajesz mniej).
Zauważyłem również że kiedyś łatwiej można było skompletować odpowiednie karty - teraz jednak mamy aż 4 rodzaje częstości występowania kart, no i oczywiście te najlepsze można znaleźć w co 8 boosterze...

Ja skończyłem grać wraz z wyrotowaniem Shards of Alara, bo już nie mogłem grać moją talią złożoną za kupę kasy a na następną nie chciało mi się sięgać po kolejne środki finansowe. Nawet jak sprzedasz swoje poprzednie karty to i tak jesteś stratny.

A DCI to organizacja WotC stworzona po to aby można było organizować turnieje.

Z doświadczenia wiem, że nowych graczy najlepiej przyciągnąć pokazując grę na żywo, no i potem trzeba wytłumaczyć wszystkie podstawowe zasady (warto zarezerwować 2 godziny). Tutaj albo ta gra kogoś odrzuci albo się w niej zakocha. Wszystkich kruczków i tricków oraz skutecznego budowania talii nauczyć się jednak można jedynie grając turniejowo. Tutaj z pomocą przychodzą sklepy organizując tzw. FNM-y, czyli małe turnieje za małe wpisowe (7zł chyba). Spotkać tam można pełen przekrój graczy - od początkujących po profesjonalistów. Naprawdę warto się rozejrzeć po swoim rodzinnym mieście i czegoś takiego poszukać.
BoneGhoul
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Post autor: BoneGhoul »

Halfdan pisze:Ale żeby ważne były tylko karty z najnowszych edycji? Wstyd i hańba. Znaczki pocztowe się kolekcjonuje, czy znaczki tracą ważność dla filatelisty? W szachy się gra, czy ktoś zabrania używać szachownic, które nie należą do ostatnio sprzedawanej edycji?
Wiadomo, podstawowy argument to wysoka sprzedaż nowości. Ale są też inne - w grach, gdzie nie ma rotacji (na przykład Duel Masters) jedyną w zasadzie drogą rozwoju jest wprowadzanie coraz silniejszych kart z coraz bardziej totalnymi zdolnościami. No i producenci podróbek też mają znacznie łatwiej.
Yawgmoth
Szczur Lądowy

Post autor: Yawgmoth »

Ostatnimi czasy bardzo popularne są portale społecznościowe.
:?: Czy to dobry sposób przyciągnięcia dodatkowych graczy?

Moim zdaniem to świetna okazja, gdyż popularność tych portali łamie barierę odległości i każdy z naszych przyjaciół może nas odnaleźć.

Druga sprawa to świetna okazja na promowanie RPG m.in. przez M:TG. Ciekawe czy to się poddaje synergii?
Każdy kto lubi RPG polubi M:TG? lub odwrotnie?
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Portale społecznościowe? Niby tak, ale dla mnie mija się to z celem. Jak to miałoby wyglądać? Ktoś sobie poogląda karty i zechce grać? Albo poczyta o pasjonujących pojedynkach i od razu weźmie się do grania? Niekoniecznie! A już pomysł zakładania czegoś takiego tylko dla MTG bądź MTG+RPG byłby dla mnie niedorzeczny.

Złapać bakcyla najłatwiej poprzez znajomych - tak jest zawsze i w ten sposób większość osób zaczyna przygodę nie tylko z MTG, ale z CCD w ogóle (wiadomo, jak ktoś grał w jedną karciankę, łatwiej zacząć mu inne, a i współgracze szybciej się znajdą).

Inna opcja na poznanie MTG to wszelkiego typu darmowe startery. Jaki taki zdobyłem kupując kiedyś nr ŚGK i choć nie zacząłem od razu grać, na pewno był to krok w tym kierunku.

No i jest jeszcze od niedawna (albo dopiero ma wyjść? dowiedziałem się o tym przypadkiem) komputerowy MTG, który może być świetnym narzędziem "rekrutacji".
ODPOWIEDZ