sir_cośtam pisze:shimacośtam
Ech... Ja rozumiem, że ciężko i w ogóle ale spójrzże na mój opis
BAZYL pisze:Program nauczania wymyślają ludzie mądrzejsi od Ciebie.
Hm, bardziej oczytani na pewno. I pewnie dojrzalsi. Dobra, ale to na pewno nie znaczy, że to, co oni chcą, żebym zrobił/przeczytał, jest w moim interesie, czy może ich / ich zleceniodawców? Chyba to drugie. Post herrbatki wyjaśnia wiele
Gloria Victis to też tekst mający młodym ludziom wyprać mózg. Nie widzisz tego? Wspaniali, wyidealizowani bohaterowie; cierpiętnicy! Ach ich dowódca. Wie, że prowadzi ich na bezsensowną rzeź, żałuje, ale nie chce zmienić zdania. Ach, jaki on biedny, acz szlachetny, heroiczny, bohaterski, mądry, piękny i pachnący. Zresztą, jak wszyscy powstańcy. <- to Twoim zdaniem nie jest propagandowy chłam? Nakłanianie młodych ludzi do oddania życia nawet, jeśli nie ma to oddanie sensu? To widać zupełnie inaczej rozumiemy godność jednostki, bo mówienie czegoś takiego niedoświadczonym, młodym ludziom to sku***syństwo. Bynajmniej o tym, że są takie opinie w szkole się nie mówi. Mówi się tylko, jacy to wspaniali nie byli bohaterowie... Choć nic nie wskórali, a w zasadzie szkodzili. Owszem, komunistyczne hasło "bohaterszczyzna" to dobre słowo.
Lektury mają za zadanie pokazać jak się pisało, co się pisało i jakie wartości/postawy kształtowała tamta epoka.
No. Tylko, że to, co niezgodne z indoktrynacją narodową się pomija albo omawia po łebkach. Kształcenie zresztą powinno mówić też nieco o estetyce, ale jak to jest, że się modernizm omawia bez "Ulisessa" i takiego strumienia świadomości... Za to jest wiele innych dzieł o wątpliwej, co najmniej, wartości artystycznej.
Pewnie nawet nie potrafisz ich (epok) wymienić
Nie obrażaj mnie.
Zaproponuj mi tutaj po dwie lektury - Twoim zdaniem - przekazujące "bardziej uniwersalistyczne wartosci" i "zdrowsze postawy". Po dwie dla każdej epoki.
Dobry manewr. Wiesz, że z moim doświadczeniem nie jestem w stanie zrobić takiej listy. Co oczywiście oznacza, że ja się mylę, a obecny system lektur i ich interpretacji jest okej, zaś post herrbatki to też post nieuka jakiegoś.