Witam Panie i Panow.
Jako ze jest to moj pierwszy post no to wszystkim mowie czesc

Mam nadzieje ze w gaszczu roznych innych tematow, moje pytania nie znika a to ze odswiezam kotleta (ostatni post tutaj jest z listopada 09) nie wplynie na brak odpowiedzi
Zaczynamy.
Na poczatku chcialbym sie pochwalic ze wlasnie przyszedl do mnie swiezutki, pachnacy nowoscia podrecznik do WFRP ed II, a co

Najgorsze jest to ze zamawialem go w czwartek wieczorem i musialem az do dzisiaj czekac, caly weekend.. Koszmar

Poza tym, mam pospane po nocce, bo gdy kladlem sie do lozka na mala drzemke, zadzwonil kurier no i wiadomo.. Test na SW nie wyszedl i wstalem by zanurzyc sie w swiecie fantasy..po raz kolejny. Swoja przygode z wszelkiej masci ksiazkami i ogolnie swiatem fantasy zaczalem jakies 13 lat temu wiec costam w glowie zostalo.. Aha..pytania..
Jako ze biore sie za Mistrzowanie pelna geba, chcialbym pomoc sobie w jakis sposob, przynajmniej na poczatku.
1. Jak radzicie sobie z uplywajacym czasem? Zmierzch zapada u was po jakiejs akcji, po dluzszym czasie czy moze nagle? Tzn niezaleznie od tego co sie dzieje? Bylem BG i natrafialem na rozne opcje, niektorzy dzielili sobie dobe na kilka czesci i np. co xx/xxx min informowali ze powoli zaczyna sie sciemniac. Tak by gracze mogli np. znalezc schronienie na noc. Inni zas wrzucali noc chaotycznie, kiedy im sie przypomnialo, kiedy mieli ochote. Zdaje sobie sprawe ze jako poczatujacy MG nie powinienem przejmowac sie takimi klimatycznymi drobiazgami (dla niektorych, jak dla mnie - to calkiem wazny drobiazg) a skupic sie bardziej na tym by dobrze prowadzic i wkrecic sie w mechanike gry. W moim przypadku noc nie bedzie tylko nocowaniem w lesie, krzakami i czerwonymi oczami spogladajacymi na BG (autentyk z sesji ktory powtarzal sie niemal co noc

), dlatego to dla mnie takie wazne.
2. Co powinienem miec przy sobie by co chwile nie zagladac do podrecznika. Moze jakies programiki na laptopie pod reka? Bede prowadzil chwilowo online wiec klimatu nie zepsuje

Jakies tabelki gdzie bede sobie zaznaczal np. porzadek podczas walki, rundy, kiedy konczy sie dzialanie czaru itd. Wiem ze kazdy MG sobie wezmie co uwaza za potrzebne, jeden bedzie mial notesik i olowek, drugi segregator z gotowymi postaciami, imionami, zdarzeniami i innymi smaczkami by w razie pustki w glowie szybko cos podrzucic. Pytam bo moze sa jakies "pozycje obowiazkowe" ktore znacznie ulatwia gre kazdemu.
3. Taka drobnostka techniczna. Czy jak zaczne opowiadac, przykladowo BG wychyla glowe z krzaczorow i chce przyjrzec sie czemus blizej. Mam poinformowac go "rzuc na sposta" , "wykonaj test spostrzegawczosci" ?
Uu..mialem pelno pytan a tylko tyle na poczekaniu wymyslilem. Jak sobie cos przypomne moge pytac dalej? ;]
Pozdrawiam.