Alkohole

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Deep
Chorąży
Chorąży

Re: Alkohole

Post autor: Deep »

Sihamaah pisze:
Z kolei wczoraj skusiłem się na Dębowe Mocne. W sumie jak za tę cenę
(2,80zł) spodziewałem się czegoś dużo gorszego.
Albo mi pamięć szwankuje, albo ono było droższe. Stosunek jakość cena dobry. Tak czy inaczej, ostatnio większość ludu jedzie na Harnasiach :P Ach, 1,65 butelka 8)
Oooo, Harnasie są super. Najlepsze tanie piwo. Przy czym nawet jak jestem przy kasie lubię się czasem Harnasia napić :D
.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

No Name pisze: Dobre wino - dość względna rzecz. Może i w smaku najgorsze nie będzie, ale na etykietce wciąż będzie widniał napis: "zawiera siarczany", cokolwiek to oznacza.
Stary, powtórze jeszcze raz - dobre zagraniczne wino ze średniej półki kupisz za ok. 20 zł jeśli wiesz gdzie kupować. Jak nie wiesz - to cena będzie wachała się w okolicach 30 zł. Nie chodzi mi o winiacze które choć często całkiem smaczne, są - nie ukrywajmy - zwykłym syfem który można wypić ze znajomymi w lesie/działce/plaży/na ławce ale zdecydowanie nie nadaje się do postawienia na stole czy wypicia z dziewczyną.* Ja generalnie za winami nie przepadam ale z deka mnie irytuje ten taki stereotyp, że jak dobre wino to musi kosztować Bóg wie jakie pieniądze.

*lans na klimat ftw
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Polecam tiery - 5,10 z kaucją 70 groszy ;] smak 5/6 moc 5/6 efekty 4+/6(źle miesza się z mineralną ;])
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

OK, tegoroczny Woodstock minął mi pod patronatem piwa Argus Strong z Lidla, rakiety (spirytus z sokiem jabłkowym, rozrabiane dzień wcześniej) oraz (powoli tradycyjnie już) Amolu. Co tu zrobić, rock'n'roll pełną parą.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

A denaturatu nie piles? Cipa z ciebie.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

O, temat odkopali.

Chciałbym oficjalnie odradzić Pilsner Urquel. Miałbym za jego cenę 2,5 Goolmana albo 2,5 Harnasia, a tak to straciłem 5zł na piwo, które nie smakuje wiele lepiej od nich. W sumie szczerze mówiąc, to Harnaś już nieco lepiej smakuje, a Goolman jeszcze bardziej :)

Z piw to ostatnio spróbowałem Tatrę Ciemną. Dobra, ale jednak Goolmana (z tanich) i Dębowe Mocne (z "droższych", powiedzmy) wciąż najbardziej lubię.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Pilsner Urquel to bardzo dobre piwo, jedno z najlepszych na swiecie heh. Fakt, gorzkawy jest i dziwny jakis, i ja osobiscie daleki jestem od wielbienia go, ale osobe odradzajaca.... hmmm uznam za pupe. Piwa wybitne nalezy polecac ;)
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Odradzam go ze względu na cenę. Spodziewałem się czystej zajebistości kupując go, a otrzymałem po prostu niezłe piwo.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Hihihi, wiesz... ja od siebie do Krnowa, najblizszego miasta w Czechach mialem rzut beretem. Czeskie ceny nas raczej nie zrazaly ;)
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

Co do piw, strasznie żałuję że w Polsce królują piwa jasne. Wiekszośc piw to piwa jasne, które mnie się totalnie przepiły. Więc szukam nowych smaków, czegoś ciemnejszego i generalnie - brakuje tego w Polsce. Jest Koźlak, rubinowe bardzo smaczne piwko Ambera no i Heban, który niby jest ciemnym piwem, niby stoutem, ale jest nieco przezroczysty i rozwodniony. Następnie próbowałem jakiegoś ciemnego czeskiego piwa. Kolor był na miejscu, piwo czarne jak smoła, ale coś ze smakiem nie teges. Piłem jeszcze jakieś ciemne piwo w Niemcach, które nie było guinessem i smakowało bardzo dobrze. Ale tak szczerze - Guiness, jakkolwiek niebyłby wypromowaną nieco na siłe marką jest jedynym czarnym piwem które smakuje idealnie. A już w ogóle z dobrze zrobionym ciemnym mięsem.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Z ciemnych polskich piw, to Ci Heveliusa moge polecic z czystym sumieniem. Ogolnie portery sa spoko, ale juz nie pamietam jakie pijalem, wiec nie bede za duzo pierdzielil.
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

Szelmon pisze:Z ciemnych polskich piw, to Ci Heveliusa moge polecic z czystym sumieniem. Ogolnie portery sa spoko, ale juz nie pamietam jakie pijalem, wiec nie bede za duzo pierdzielil.
Ale ja nie mowie o porterach. Porter tez zalezy jaki u nas portery to jakieś chore piwa bardzo mocne, których generalnie nie lubię. Mówię o zwyczajnych ciemnych piwach.
A co do heveliusa, to slowpoke.jpg , bo od kilku lat go nie produkują.

yy dobra coś mi sie obsrało. Portery tak portery masz racje.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Deep
Chorąży
Chorąży

Tygodniowy wypad nad morze był pod znakiem poznawania nowego. Z najlepszych trunków zaliczyłem Guinessa w jakiejś portowej knajpce. Co prawda w butelce a nie lany ale i tak był zajebiście dobry. Szkoda tylko ceny bo tam zapłaciłem 10 zł za małą butelkę. Niestety znając moje możliwości finansowe już nigdy nie będę tego powtarzał nawet jak będę miał okazję - nie stać mnie :P Aczkolwiek gdybym jakimś cudem wylądował w Irlandii to skoczę sobie do pubu na lanego.
Drugim fajnym trunkiem okazało się kaszubskie piwo Remus. Za 2,20zł dostajemy świetne piwo na plażę :) Poza tym z tego samego browaru wychodzi jeszcze piwo Harde, które nazwałbym mocniejszym odpowiednikiem Remusa, za podobną cenę.
W końcu napiłem się również Specjala, którego polecił mi kumpel. Trzeba przyznać, że faktycznie dobre piwo.
Później poszły mocniejsze trunki - znajomi zafundowali sobie wino Ziomal, 2,20 za 0,7l. Istna masakra, ale w sumie to nawet nie było takie złe jak na tę cenę :P
No i gwiazdą wyjazdu był Kapitan Morgan. Świetny rum, dobrze zagospodarowane 50 zł. Polecam na wieczory na plaży.
.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

No właśnie, podsumowanie końca wakacji.
Muszę przyznać, że klasyka wygrywa - Żubr i Żołądkowa Gorzka (ofc osobno) to absolutnie zwycięski duet tego lata. Tanio, smacznie i pozytywnie wpływająco. Szczególnie do gadek przy np. ognisku przebija cokolwiek innego.
Jak uda się jakoś dorwać to na sam szczyt wybija się jeszcze Kasztelan.
Do tego dochodzi jeszcze świetna Finlandia, Goldwasser, Jack Daniel's i Absolwent.
Ofc prócz tego przewineło się trochę Tyskaczów, Lechów, Calsbergów, Desperadosów, Heinekenów i całe mnóstwo tanich win ale to już bardziej pojedyncze przypadki.

A co do Specjala - to niby takie nasze regionalne piwo ale jakoś nigdy nie mogłem sie do niego przekonać - sam nie wiem dlaczego, smakują mi czasem niby tańsze i gorsze jakościowo marki a Specjal nadal mówiąc mało grzecznie mi 'wali szczochem'.
Deep
Chorąży
Chorąży

Jeśli chodzi o żołądkową gorzką to jest zajebista do rolmopsów :D

Generalnie rolmopsy + wódka to genialne połączenie :P
.
Tori
Bosman
Bosman
Numer GG: 7524209

Post autor: Tori »

Tydzień temu po raz pierwszy nie podszedł mi Żubr. Piłem bo musiałem, a nie bo mi smakował. Muszę urozmaicić dietę...

BTW, kuzyn przywiózł Ziomala do Gliwic i obalił w rodzinnym gronie. Potwierdza się opinia, że nie idzie tego tknąć.
Od dziś płacę Eurogąbkami.
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Deep pisze:
Później poszły mocniejsze trunki - znajomi zafundowali sobie wino Ziomal, 2,20 za 0,7l. Istna masakra, ale w

chyba 4,20 bo nie wierzę że taki dobry trunek taki tani był ;o
Tori pisze:
BTW, kuzyn przywiózł Ziomala do Gliwic i obalił w rodzinnym gronie. Potwierdza się opinia, że nie idzie tego tknąć.
WTF ziomale są zarypiste tyś chyba nie pił musu czekoladowego(tanie wino ;])

Ogólnie do naszego miasta sprowadzono lufy - 6 zł lepsze od beczki.
ODPOWIEDZ