Na jaką grę czekacie?

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Re: Na jaką grę czekacie?

Post autor: Blue Spirit »

W takim razie równie rewolucyjna jak Oblivion była łatka do Morrowinda. ...
łatka nigdy nie będzie tak dobrze poprawiająca błędy, a choć to paradoks, twórcom zwykle woli się robić kolejną grę poprawiającą błędy poprzedniczki niż wydawanie nowych łatek...

to zdecyduj się w końcu - Oblivion był rewolucyjny, czy był tylko poprawionym Morrowindem ?
Oblivion jest rewelacyjny, ale nie da się ukryć że największą część roboty odwalili twórcy tworząc Morrowinda. Po głębszym zastanowieniu - Tak, Oblivion to lepszy Morek. Niestety.
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Mam dzikie wrażenie, że jesteś odosobniony w swojej opinii. :>
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

Nie do końca.

Sam uważam, że duża część rozwiązań jest w Oblivionie lepsza niż w morrku. W końcu jakieś AI itd. Dużo rzeczy poprawiono. Inna sprawa że IMHO wiele (w sumie wszystkie) rzeczy które stanowiły o klasie morrka zostało w oblivionie kompletnie olane. No i wygląd broni. Wygląd broni jest okropny.

Tak więc, oblivion to w pewnym sensie ulepszony morrek, ale i tak fani morrka go nie kochają ;)
dawgot
Szczur Lądowy

Post autor: dawgot »

Ja czekam na Risena. Piranie nigdy mnie nie zawiodły więc projekt może się udać :P .
kesiek
Szczur Lądowy

Post autor: kesiek »

ja czekam na moje ukochane diablo III szkoda ze nie ma nigdzie dostepnego dema jeszcze bo z tego co sie zapowiada bedzie wypas a Diablo II wiele razy przeszedlem chodzi mi o battelnet
MarcusdeBlack
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 10004592

Post autor: MarcusdeBlack »

Jakąś dobrą tak dla odmiany :lol:
A tak serio, to na coś z klimatem (no RPG kurcze, a nie kolejne FPP), no te nowe to jakieś...sterylne się wydają. Tes IV? Co by nie offtopować to rzeknę, kto nie grał w Morrowinda, polubi go, ja nie.

A jeśli chodzi o konkretne tytuły to, Fallout nie "od Bethesdy" (Yeah, w snach), Discples nowy, na Deus'a z ciekawości. A także nowego Divinity (praktycznie już) i Mass Effecta (jeśli wyjdzie...)

Na zakończenie powiem filozoficznie, dzisiaj mamy ilość nie jakość ;). *Odpala Baldura*
"Prawdziwych przyjaciół trudno jest znaleźć, lecz stracić ich jest bardzo łatwo."

Marcus jest okay. Marcusdeblack się dziwnie odmienia jako całość ;P.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Przyznam się, że jedyną grą z kategorii szeroko pojętego cRPG, na którą czekam, to Diablo III. Ja po prostu zasadniczo nie lubię cRPG, gdyż mnie po prostu nudzi - za każdym razem gdy gram, porównuję z prawdziwą sesją i gra komputerowa wychodzi bardzo słabo. Nie jest to żadna ideologia, naprawdę staram się dobrze bawić, ale tak właśnie za niemal każdym razem reaguję - jedynymi wyjątkami jakie pamiętam były Torment, Morrowind i... ADOM.

Wracając do Diablo III: jestem pewien, że Blizzard tej gry nie spierdzieli (to chyba jedyna firma, o której coś takiego mogę powiedzieć - choć swego czasu Warcraft III mnie odrzucił). Mam też nadzieję, że klimatem wrócą do jedynki, która była znacznie mniej do dwójki złożona i znacznie mniejsza, ale klimatem, terenem, stworami itp. kryła następczynię czapką. Kto nie grał w jedynkę, polecam - to jest gra, przy której kiedyś naprawdę się bałem i wczuwałem (w odróżnieniu od dwójki, która bazuje na schemacie run run run -> kill kill kill -> run run run).
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

Tak, jedynka rządziła w swoich czasach questami, i za każdym razem były losowane z puli 2, 3 na etap. Tak więc gra mimo że liniowa to opowiadała nieco inną historię za każdym razem. No i te bossy, rzeczywiście walka z nimi to było wtedy coś szalenie ekscytującego. Blizz będzie musiał baaardzo się postarać, żeby zrobić podobny klimat co w jedynce... pomimo faktu, że to raczej zręcznościówka będzie z odrobiną strategii i rpg. Sam bashiok już przyznał, że multi to będzie najsilniejsza strona trójeczki. :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lipca 2009, 12:35 przez Thurs, łącznie zmieniany 1 raz.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Nie ma szans na Diablo 3 na poziomie 1. Raz, że w Blizzard nie pracuje już tamten team, dwa że przeciez ta gra wygląda jak jakiś śmieszy mod do W3/WoWa, który powala kolorami. Do tego gra odwołuje się częściej do Diablo 2 niż 1 (choćby barabrzyńca) i coś czuję, że sukces i wysokie oceny będą dziełem marki i nacisku fanatyków, a nie aktualną jakością gry. Przykre.

a czekam na wiele dobrych cRPGów ;) narazie remake Persony na PSP i wersję zachodnią nDemon's Soul, który zapowiada się na typowo "europejskie" klimatem objawienie dla branży ostatnich 5 lat.
Har Har Har
N_ovarek
Szczur Lądowy
Numer GG: 13637013

Post autor: N_ovarek »

Według tego co widziałem na screenach, obszernym gameplayu, i wielu zapowiedziach nowe Diablo mnie już nie interesuje. Najbardziej zdołowała mnie grafika D2 nawet mimo niskiej rozdzielczości w mojej opini nie można nazwać grą brzydką. A trójka? Też nie jest brzydka ale to zupełnie inny świat! Nie ma co porównywać gotyckich zbroi z 2 do cukierkowatych w 3 (wg. mnie wyglądają jak żywcem wyjęte z WoW-a). Podobno Blizzard przyjął taki styl by przyciągnąć więcej graczy takich jak niektórzy "Każuale". Dla nich też wstawił różne ułatwienia typu kul które regenerują zdrowie postaci po walce.
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Shin megami tensei ds - EPICKIE ZWYCIĘSTWO, gra która może przebić twewy.
Battlefield Heros - fps po necie - googlnijcie ;]
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

N_ovarek pisze:Nie ma co porównywać gotyckich zbroi z 2 do cukierkowatych w 3
Nie chcę się powtarzać, ale moim zdaniem to w 2 grafika była cukierkowa (i średnia), a w 1 - gotycka (i śliczna). :)
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Dokładnie. Trzeba wiedzieć czego się oczekuje; jeśli chcesz najlepszą siepankę to bierzesz diablo 2, jeśli chcesz grę przy której możesz zejść na zawał to bierzesz diablo 1 (ciemno, strasznie, muzyka, otwierasz drzwi i nagle jesteś trupem bo dostałeś 20 razy lightingiem). Diablo 1 miało klimat, diablo 2 ma genialną grywalność bez klimatu a diablo 3 zapowiada się jak diablo II^2.

Gadanie o tym że są jakieś ułatwienia celem przyciągnięcia "każuali" jest w sumie śmieszne bo lwią część graczy w diablo stanowią pro maniacy i nie sądzę by to się zmieniło w diablo 3 ;)
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Sir_herrbatka pisze:Dokładnie. Trzeba wiedzieć czego się oczekuje; jeśli chcesz najlepszą siepankę to bierzesz diablo 2, jeśli chcesz grę przy której możesz zejść na zawał to bierzesz diablo 1 (ciemno, strasznie, muzyka, otwierasz drzwi i nagle jesteś trupem bo dostałeś 20 razy lightingiem). Diablo 1 miało klimat, diablo 2 ma genialną grywalność bez klimatu a diablo 3 zapowiada się jak diablo II^2.
Fakt, choć młodzież należy doinformować, że Diablo I nie było jakąś orką na ugorze - opisane sytuacje się zdarzały, ale rzadko. Klimat niepokoju i zepsucia budowany był przede wszystkim poprzez muzykę, grę cieni, kolorystykę. Przy tym była to w sumie całkiem zwyczajna, porządna naparzanka - nie było to jakieś obłędne wędrowanie po strasznych korytarzach bez żywej duszy, wrogów było sporo i dużo się działo.
Sir_herrbatka pisze:Gadanie o tym że są jakieś ułatwienia celem przyciągnięcia "każuali" jest w sumie śmieszne bo lwią część graczy w diablo stanowią pro maniacy i nie sądzę by to się zmieniło w diablo 3 ;)
A za czasów Diablo I maniaków właściwie nie było, bo HnS raczkowało, nie było czasu na ich wykształcenie - w tę grę grali zwyczajni ludzie... Za czasów Diablo II gatunek był już nieźle wykształcony i słowa "maniak" można użyć znacznie bardziej swobodnie.

Poza tym jeszcze raz powiem, że potwory i postacie (w tym zbroje) w jedynce były dziełkami sztuki; w dwójce w porównaniu to były jakieś kolorowe plamy.
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

a ja nie grałem w diablo... Zwłaszcza dlatego iż dzisiaj II kosztuje 69.99, co oznacza że musi się wciąż sprzedawać. Poza tym nie lubię hack'n'slashów z jednym wyjątkiem - DangeonSiege jedynka
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Nesquel pisze:a ja nie grałem w diablo... Zwłaszcza dlatego iż dzisiaj II kosztuje 69.99, co oznacza że musi się wciąż sprzedawać. Poza tym nie lubię hack'n'slashów z jednym wyjątkiem - DangeonSiege jedynka
A ja nie grałem w GTA, czym się nie chwalę na lewo i prawo - nikogo to przecież nie obchodzi, kto w co nie grał.

Co do HnS, to przyznam że oprócz serii Diablo podobał mi się tylko Champions of Norrath - może nawet bardziej. Titan Quest też niby dawał radę, ale to już nie to...

A że Diablo II się sprzedaje - jasne! Na Wyspach zresztą za znacznie więcej, niż 69.99 zł (co nie jest typowe dla tak starej gry). Gdy tylko jednak wyjdzie trójka, ceny pewnie zlecą na łeb, na szyję... Chyba że nowa część będzie kompletną klapą (ja tam w nią wierzę).
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Wszystko co powiedział solar jest prawdziwą prawdą ;)
ODPOWIEDZ