Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Numer GG: 3686510
Kontakt:

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: olek »

W sumie, nie chcę się angażować w dyskusję... Ale wielu ateistów nie wie, że ma taką opcję i możliwość...

Zapraszam:

Obrazek
Are You TOLKIEN to me?
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

chujowa reklama jest chujowa.
Zaorać, bo było omówione.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Kontakt:

Zanim wkleiłem, skorzystałem z opcji "szukaj" ;)
I wcale nie... nie zostało omówione, tylko wspomniane i do tego pobieżnie i raczej zniechęcająco.
A ja zachęcam wszystkich ateistów, by dokonali apostazji :)
Are You TOLKIEN to me?
Brzoza
Bosman
Bosman

wymień plusy.
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Dziękuję, ale jakos mi nie pasuje ten pomysł ;)
Arch pisze:A póki co zadowól się cytatem z Arki Noego "Każdy święty chodzi uśmiechnięty"
Nie, żebym się czepiał, ale widzę w tym nic przekonującego. Arka Noego nie pojawia się w biblii.
Arch pisze:Serce wesołe rozwesela oblicze; w frasunku serca duch upada"
To już lepsze. Jak znajdziesz cos jeszcze, to krzycz. Jestem ciekaw.
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Kontakt:

Brzoza pisze:wymień plusy.
1. Postępujesz zgodnie ze swoimi przekonaniami. Nie należysz do kościoła katolickiego w Polsce, bo nie zgadzasz się z jego nauką.
2. Hierarchowie kościoła nie wypowiadają się w Twoim imieniu występując w debacie publicznej.
3. Nie zawyżasz sztucznie statystyk kościoła, co w przypadku większej liczby apostatów, może zmienić obraz społeczeństwa polskiego, uważanego w tym momencie za niemal całkowicie katolickie.
4. Ulga i satysfakcja związana z faktem, że nie jesteś katolikiem. To że się nim nie czujesz jako ateista, nie oznacza, że nim nie jesteś. Kościół nadal uważa Cię za katolika tylko i wyłącznie z racji faktu, że zostałeś ochrzczony.
Wiem, że tym aktem dorzucę swoje dwa grosze do tworzenia w pełni świeckiego kraju, że przyczynię się do ważnej rzeczy jaką jest wolność okazywania własnych poglądów. Będę dumny z tego, iż pewnego dnia powiem synkowi: "Dzisiaj mamy znacznie bardziej tolerancyjny kraj niż kiedyś i twój tatuś miał w tym swój mały udział".

Teraz wiem, że to ważna rzecz by nie bać się swoich poglądów i pomóc wyjść innym.
Are You TOLKIEN to me?
Arch
Marynarz
Marynarz

Post autor: Arch »

Olek wnioskuję, że sam nie należysz już do grona katolików.
Obchodzisz Boże Narodzenie/Wielkanoc?
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Kontakt:

Arch pisze:Olek wnioskuję, że sam nie należysz już do grona katolików.
Obchodzisz Boże Narodzenie/Wielkanoc?
Zdziwię Cię zapewne, bo chciałeś mieć jakiś mocny argument... Nie, nie obchodzę. Zazwyczaj wyjeżdżam w tym okresie, nie uciekając od świąt, tylko spędzając wolny czas w spokoju i z daleka od rozwrzeszczanych mediów ;)

Na wszystkich portalach społecznościowych, czy w awatarach na forach wstawiam sobie wtedy taki obrazek:

http://img48.imageshack.us/img48/6558/a00cee67d7.jpg :)
Are You TOLKIEN to me?
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Arch - przykro mi, ale Boże Narodzenie i Wielkanoc stały sie zwyczajem równie katolickim co świeckim. Mimo, że jestem ateistą bez wahania świętuję oba te święta, bo to taka sama tradycja co Tłusty Czwartek czy Andrzejki.
1. Postępujesz zgodnie ze swoimi przekonaniami. Nie należysz do kościoła katolickiego w Polsce, bo nie zgadzasz się z jego nauką.
2. Hierarchowie kościoła nie wypowiadają się w Twoim imieniu występując w debacie publicznej.
3. Nie zawyżasz sztucznie statystyk kościoła, co w przypadku większej liczby apostatów, może zmienić obraz społeczeństwa polskiego, uważanego w tym momencie za niemal całkowicie katolickie.
4. Ulga i satysfakcja związana z faktem, że nie jesteś katolikiem. To że się nim nie czujesz jako ateista, nie oznacza, że nim nie jesteś. Kościół nadal uważa Cię za katolika tylko i wyłącznie z racji faktu, że zostałeś ochrzczony.
Wyobraź sobie że ch** mnie to boli.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Arch
Marynarz
Marynarz

Pytałem bardziej z ciekawości niż z chęci wytknięcia Ci błędu.

Sam je obchodzę, raz bo mi się podobają, dwa bo rodzina.
No Name
Bombardier
Bombardier

Post autor: No Name »

Olek, przeciwko czemu miałby niby być ten mocny argument? Święta obchodzić może sobie każdy, a to czy robi to bo Jezus zmartwychwstał, czy by spróbować gulaszu babci to już jego sprawa.

Co do niektórych aspektów tej całej apostazji mogę się zgodzić, jednak twój "świąteczny" awatar imo jest naprawdę niemiły. Nie chcesz to nie składaj, ale co złego jest w tym, że ktoś kto te święta obchodzi dobrze ci życzy i chce wyrazić sympatię?
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
olek
Tawerniany Emeryt
Tawerniany Emeryt
Kontakt:

No Name pisze:Olek, przeciwko czemu miałby niby być ten mocny argument? Święta obchodzić może sobie każdy, a to czy robi to bo Jezus zmartwychwstał, czy by spróbować gulaszu babci to już jego sprawa.

Co do niektórych aspektów tej całej apostazji mogę się zgodzić, jednak twój "świąteczny" awatar imo jest naprawdę niemiły. Nie chcesz to nie składaj, ale co złego jest w tym, że ktoś kto te święta obchodzi dobrze ci życzy i chce wyrazić sympatię?
Wiesz, dla katolików obchodzenie świąt jest bardzo ważne... I nie szkodzi, że ich data czy obrzędy z nimi związane nie mają w zasadzie nic wspólnego z chrześcijaństwem. Po prostu są ważne i dla nich, fakt, że jestem ateistą, apostatą i obchodzę święta katolickie, może być hipokryzją :)

Jeśli chodzi o życzenia świąteczne - co w tym obrazku jest niemiłego. Grzeczna prośba, nic więcej :) Lubię życzenia. Ale tylko wtedy jeśli są szczere i przemyślane. Kiczowate łańcuszki i wierszyki o tym jak renifery zapierdalają z uwalonym mikołajem, mnie nie bawią, dlatego wolę uniknąć jakichkolwiek życzeń, niż przebierać w tych naprawdę szczerych :) Jeśli korzystasz z naszej-klasy, facebooka czy innych portali społecznościowych, z pewnością wiesz o czym mówię. Dodatkowo, jeśli ktoś składa Ci życzenia, nawet w dobrej wierze, ale z okazji świąt których nie obchodzisz, stają się one po prostu niewygodne.

Postaw się w sytuacji, gdy ktoś będzie życzył Ci udanej Chanuki. Szana Towa! Obyśmy wszyscy zostali zapisani w Księdze Życia, a przyszły rok wypełniony był micwami jak jabłko granatu pestkami... a teraz wyobraź sobie 100 i więcej takich życzeń w swojej skrzynce odbiorczej :)
guadat pisze:Wyobraź sobie że ch** mnie to boli.
Cóż, w takim wypadku nie podejmuj dyskusji :)
Are You TOLKIEN to me?
Arch
Marynarz
Marynarz

Znalazłem!

"Radujcie się i weselcie się; albowiem zapłata wasza obfita jest w niebiosach;"

A zaraz przed tym przeczytałem od Huga "Błogosławieni ci, którzy..." i właściwie każdy sie wlicza do jednej z wymienionych tam grup.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Jest też sporo fragmentów o tym, że ci, którzy cierpią i smucą się dziś, otrzymają zapłatę po śmierci ;) Nie liczy się Arch.

@olek: ja nad apostazję przekładam po prostu nie wychowywanie dziecka w duchu katolicyzmu i nie chrzczenie go.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Brzoza
Bosman
Bosman

"Radujcie się i weselcie się; albowiem zapłata wasza obfita jest w niebiosach;" wyrwane z kontekstu - tak robią jechowi. kilka wersów albo źródło.
Arch
Marynarz
Marynarz

"Radujcie się i weselcie się; albowiem zapłata wasza obfita jest w niebiosach;"
NIe mam tego tekstu z Bibli tysiąclecia , a z książki z cytatami Biblijnymi ;/. W każdym razie powiedział to św. Piotr
Jest też sporo fragmentów o tym, że ci, którzy cierpią i smucą się dziś, otrzymają zapłatę po śmierci Nie liczy się Arch.
Ale dlaczego? Zastanówcie się z jakiego powodu mieliby rozpaczać ludzie, gdyby wszyscy byli wspaniałymi katolikami.

Edit: Mam część dalszą "Radujcie się i weselcie się; albowiem zapłata wasza obfita jest w niebiosach; bo tak prześladowali proroków, którzy przed wami byli. 13 Wy jesteście sól ziemi. A jeśli sól zwietrzeje, czym solona będzie? Na nic się więcej nie przyda, jedno aby była precz wyrzucona i poeptana od ludzi. 14. Wy jesteście światłość świata. Nie może się miasto zakryć na górze osadzone"
Właśnie tak jest napisane w tej książce co to ją sięgnąłem by znaleść dla ciebie cytat Brzozo.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 kwietnia 2009, 00:43 przez Arch, łącznie zmieniany 1 raz.
Brzoza
Bosman
Bosman

z powodu śmierci chrystusa przynajmiej. Jakkolwiek brzmi to w dzisiejszym relatywistycznym świecie dosyć zabawnie, ale właśnie do tego przygotowuje nas wielki post. Potem jezus umiera i zmartwychwstaje w niedziele i katolicy powinni sie radować. masz niby trochę racji ale nie do końca.
ODPOWIEDZ