Kościół, Religia, Wiara...

-
- Tawerniana Smoczyca
- Kontakt:
Re: Kościół, Religia, Wiara...
A ja wybrałabym świat ateistów, bo ateista to człowiek, który nie czeka, aż jakaś boska siła załatwi za niego wszystkie sprawy świata 

I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com

-
- Marynarz
- Numer GG: 0
No dobra, ale nie jest to sprzeczne z tym co ja wcześniej napisałem. Jestem ateistą, który lubi czasem posłuchać moralizatorskich treści made in Kosciol.No c'mon, Dekalog powstał na długo przed Kościołem Katolickim i w ogóle przed Kościołem.

-
- Marynarz
A ja bym nie chciał żyć ani w jednym, ani w drugim.
Oba są zbyt skrajne. Nawet fakt, że opowiadam się za ateizmem mnie nie przekonuje.
Trzeba umieć znaleźć "Złoty Środek." Uważam, że pod względem religii i wiary tak jak jest teraz, tak jest dobrze.
Co prawda, zmieniłbym jedną, bądź dwie rzeczy, ale przecież ideały nie istnieją.
Oba są zbyt skrajne. Nawet fakt, że opowiadam się za ateizmem mnie nie przekonuje.
Trzeba umieć znaleźć "Złoty Środek." Uważam, że pod względem religii i wiary tak jak jest teraz, tak jest dobrze.
Co prawda, zmieniłbym jedną, bądź dwie rzeczy, ale przecież ideały nie istnieją.

-
- Tawerniana Smoczyca
- Kontakt:
Nie jest dobrze, gdyż organizacja wyznaniowa ma zbyt duży wpływ na życie państwa.
To nie jest "złoty środek" - tylko równowaga niebezpiecznie przechylona w stronę wyznań.
To nie jest "złoty środek" - tylko równowaga niebezpiecznie przechylona w stronę wyznań.
I'm not a bitch. I just have low bullshit tollerance.
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com
''Μῆνιν ἄειδε, θεά...''
www.smoczej.blogspot.com

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Złoty Środek ? Jak on twoim zdaniem wygląda? I niby czemu wiara i ateizm są twoim zdaniem skrajne ? Skrajny jest np. nazizm. Czasami po prostu zjawi się zatwardziały katolik albo palący kościoły ateista.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

-
- Marynarz
Powiedziałem, że zmieniłbym jedną albo dwie rzeczy.
Jedną z nich jest mieszanie się koscioła w sprawy państwa.
Druga to typowe zachowanie ateistów i katolików. Takie nawracanie na siłę.
Gdyby istniał swiat w którym byliby tylko ateisci, to pewnie tępili by katolików.
I na odwrót.
Teraz jest przynajmniej wolnosć wyznania.
Jedną z nich jest mieszanie się koscioła w sprawy państwa.
Druga to typowe zachowanie ateistów i katolików. Takie nawracanie na siłę.
Gdyby istniał swiat w którym byliby tylko ateisci, to pewnie tępili by katolików.
I na odwrót.
Teraz jest przynajmniej wolnosć wyznania.

-
- Marynarz
ke ? Gdyby byli sami ateiści, nie mieliby kogo tępić. I nadal nie rozumiem jednego - mówisz, że gdyby kościół nie mieszał się w sprawy państwa, a ateiści i katolicy nie nawracaliby się nawzajem - byś wierzył ? A teraz jesteś ateistą ? LOLGdyby istniał swiat w którym byliby tylko ateisci, to pewnie tępili by katolików.
Rozwala mnie twoje pokraczne rozumowanie.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."

-
- Mat
A wy o tępieniu, paleniu kościołów od razu. 
Wojujący ateizm to nie to, można zostać posądzonym o satanizm.

Wojujący ateizm to nie to, można zostać posądzonym o satanizm.

-
- Marynarz
Weź mi Gaudat wyjasnij, skąd Ty to wziąłes?gaudat pisze:I nadal nie rozumiem jednego - mówisz, że gdyby kościół nie mieszał się w sprawy państwa, a ateiści i katolicy nie nawracaliby się nawzajem - byś wierzył ?
Nie napisałem, że zacząłbym wierzyć, gdyby ateisci i katolicy byli zawsze w porządku wobec siebie.

-
- Marynarz

Trudno zaprzeczyć, iż świat na którym żyli by tylko i wyłącznie katolicy byłby lepszy. Nawet bardzo.
Nawet gdyby było (stosunkowo) źle to katolik i tak ma obowiązek być szczęśliwym*, więc z punktu widzenia człowieka było by lepiej.
Wszyscy byliby szczęśliwi.
* Nie tłumaczcie mi teraz, że nie ma takiego obowiązku. Bo jeśli się zastanowicie chsześcijanizm jest tak zbudowany, że każdy ma być szczęśliwy.

-
- Bosman
Może w chrześcijaniżmie tak, ale w chrześcijaństwie istnieje czas zadumy, pokuty i umarwiania się.Arch pisze:Gdyby istniał swiat w którym byliby tylko ateisci, to pewnie tępili by katolików.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Trudno zaprzeczyć, iż świat na którym żyli by tylko i wyłącznie katolicy byłby lepszy. Nawet bardzo.
Nawet gdyby było (stosunkowo) źle to katolik i tak ma obowiązek być szczęśliwym*, więc z punktu widzenia człowieka było by lepiej.
Wszyscy byliby szczęśliwi.
* Nie tłumaczcie mi teraz, że nie ma takiego obowiązku. Bo jeśli się zastanowicie chsześcijanizm jest tak zbudowany, że każdy ma być szczęśliwy.
BTW. Arch,

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Prawda. Dlatego najlepsze jest państwo, które ma jak najmniejszy wpływ na życie obywateli. Wtedy żadni wspaniali katolicy typu Bractwo św. Piusa XII* ani wspaniali ateiści typu Stalin nie będą się wtrącać w życie obywateli. Także nie geje, gorsi często niż homofoby. Także nie feministki, którym nie chce się pracować a jak przyjdzie co do czego żądają stawek jak u ciężko pracującego faceta. Ani bez muzułmanów, skłonnych ukamienować Twoją dziewczynę za odsłoniętą twarz, bo "Allach tak chce, a on wie co dla ludzi lepsze!".Danai pisze:Nie jest dobrze, gdyż organizacja wyznaniowa ma zbyt duży wpływ na życie państwa.
Ja bym wybrał świat, gdzie jeden nie wchodzi w paradę drugiemu, jeśli ten drugi mu nie grozi, jest najlepszym ze światów. Bez zachowań "racjonalizujących" ze strony ateistów czy zachowań "nawracających" od katolików.A ja wybrałabym świat ateistów, bo ateista to człowiek, który nie czeka, aż jakaś boska siła załatwi za niego wszystkie sprawy świata
*link
EDIT: Arch, nie kompromituj się.

-
- Marynarz
Ja pitole w chrześcijaństwie jest czas zadumy, pokuty i umarwiania się? Wow i co to znaczy, że dobry chsześcijanin nie jest szczęśliwy? Point for you! Masz ich już 50 i dostaniesz sie do każdej szkoły "logikujących inaczej".
Dobry chsześcijanin postępuje dobrze. Brzmi prosto a jednak czegoś w ciąż nie pojmujesz. Ludzie nie krzywdzili by siebie nawzajem, pomagali by sobie itp. A nawet gdyby! Jakiś chsześcijanin został przez dzikie słonie przypięty do drzewa i torturowany nie zrobiło by mu to większej różnicy bo w Bibili jest napisane, że (mowa zależna) "Im większy krzyż będziesz nosił za życia tym lżej Ci będzie w życiu wiecznym".
Dobry chsześcijanin postępuje dobrze. Brzmi prosto a jednak czegoś w ciąż nie pojmujesz. Ludzie nie krzywdzili by siebie nawzajem, pomagali by sobie itp. A nawet gdyby! Jakiś chsześcijanin został przez dzikie słonie przypięty do drzewa i torturowany nie zrobiło by mu to większej różnicy bo w Bibili jest napisane, że (mowa zależna) "Im większy krzyż będziesz nosił za życia tym lżej Ci będzie w życiu wiecznym".

-
- Marynarz
Nhunter- brawo, nawet własnych postów nie rozumiesz.
Arch -
Arch -
Kopulujesz.* Nie tłumaczcie mi teraz, że nie ma takiego obowiązku. Bo jeśli się zastanowicie chsześcijanizm jest tak zbudowany, że każdy ma być szczęśliwy.

-
- Marynarz
Ta jasne, raz w tygodniu.Kopulujesz.

-
- Bosman
Zaraz pokaż mi w katechiźmie KK albo w biblii że trzeba być radosnym i wesolym.

-
- Marynarz
Chyba nie muszę tłumaczyć jak trudno jest znaleść w Bibli konkretne zdanie, ale akuratnie mam czas. Poszukam.
A póki co zadowól się cytatem z Arki Noego
"Każdy święty chodzi uśmiechnięty"
Edit: Dopiero zaczynam i znalazłem coś takiego:
"Serce wesołe rozwesela oblicze; w frasunku serca duch upada" Szukam czegoś lepszego
A póki co zadowól się cytatem z Arki Noego

Edit: Dopiero zaczynam i znalazłem coś takiego:
"Serce wesołe rozwesela oblicze; w frasunku serca duch upada" Szukam czegoś lepszego