Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: Sihamaah »

Zabrzmiało mi to jak argumenty świadków Jehowy. Kiedyś takowi mnie odwiedzili i rzeczywiście, dlaczego tak jest nie dowiedziałem się od nich i w dalszym ciągu nie wiem [niezbadane są wyroki Boskie?]
No właśnie, to chyba jedyne wyjaśnienie. Ale dla mnie władca z takim sposobem wyrokowania to zwykły skurwysyn nie ktoś z "niezbadanymi wyrokami" (co to kurna znaczy?!) Czyli mój powyższy post nadal jest w mocy czy ktoś da radę go obalić?
Księga Hioba.
No właśnie niespecjalnie rozumiem przesłanie tej księgi. Dałbyś radę jakoś przystępnie wytłumaczyć albo chociaż dać link z WYJAŚNIENIEM? To co jest na wiki na przykład to żadne wyjaśnienie.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Sihamaah pisze: BTW. Deep jak wyjaśnisz miłosierdzie Boga i to, że umierają w ogromnym bólu nic nie winne, jednoroczne dzieci? :> Jeśli to sprawka Szatana, czemu Bóg nie interweniuje? Chce nas doświadczyć? Po co mu to - dla sadystycznej przyjemności podłego władcy? Czy dobry władca nie zareagowałby?
A właśnie tak Ci to wytłumaczę - nie nam osądzać czy Bóg postępuje słusznie czy nie. Jest niepojęty w swej istocie i nam - małym, biednym ludziom nie uda się go zrozumieć i koniec kropka. Dużo próbowało - nikomu nie wyszło.

A co do Księgi Hioba - no cóż, po prostu mały zakładzik z Szatanem i okazało się, że Bóg ma prawdziwych wyznawców ;)
Jakie przesłanie? Chociażby takie - mimo iż wszystko stracisz Bóg dalej Cię kocha i wynagrodzi Ci Twoją miłość do Niego.

edit: Trochę fanatycznie zabrzmiało to pierwsze ale nie wiem jak inaczej to napisać. Uprzedzam - nie, nie jestem fanatykiem religijnym. Wierzący owszem ale nie jestem fanatykiem ;)
.
Arch
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0

Post autor: Arch »

bóg nie posyła dale mozliwość wyboru ludzie sami tam nie są posyłani tylko przez złe uczynki trafiją tam.
Co z "dzikusami", którzy takowego wyboru nie dostali?

To z tym posyłaniem do piekła to wcale mi sie w pale nie mieści. Weźmy największego skurwysyna jakiego ta ziemia nosiła hm... Hitler?

Czy gdybyście mieli taką możliwość, skazalibyście go na 1000 lat okropnych tortur? (w piekle człowiek odtczuwa ból gorszy niż my jesteśmy w stanie sobie wyobrazić!) No dobra, a na milion? Są wśród was tacy? Ja jak 99,99999% polaków mam chociażby wrodzoną nienawiść do niego, ale przy miliardzie poważnie bym się zastanowił czy może by mu nie darować.

Otóż wedle Bibli nie wypuszczą go przez 23851986438967481173689047168907490817649876981738967431906789471689473891939137689371689473189678941736897438967493867 lat i jeeeeeeeeeeeszcze dużo dłużej

W tym momencie nasuwa mi się pytanie... kurde, skoro nawet Hitler nie zasłużył na coś takiego, to albo w piekle jest bardzo pusto, albo Bóg serio jest dość okrutny.

Po drugie - tyle się mówi o tej ochronie życia poczętego. Tyle się mówi, że Bóg nie kara ludzi za życia, że jest sprawiedliwy itp.
Bóg (żałuję że nie pamiętam teraz imion tych typów) wedle BIBLI zabił jednemu gościowi nienarodzonego syna za karę iż (ten ojciec) posłał męża matki jego syna na śmierć. Ta, poplątane i mało szczegółowe, ale jest taki motyw. Dziwne raz że ukarał dziecko za grzechy ojca, dwa że Bóg uśmiercił bezpośrednio własną dłonią ludzką istotę.

Gdyby Bóg kochał wsz. jednakowo to nie pomógł by Dawidowi wygrać z Goliatem.

Takie przykłady można mnożyć, wiem że post napisany byle jak, niektóre określenia wypadałoby poprawić, ale mi sie nie chce.
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Arch pisze: Czy gdybyście mieli taką możliwość, skazalibyście go na 1000 lat okropnych tortur? (w piekle człowiek odtczuwa ból gorszy niż my jesteśmy w stanie sobie wyobrazić!) No dobra, a na milion? Są wśród was tacy? Ja jak 99,99999% polaków mam chociażby wrodzoną nienawiść do niego, ale przy miliardzie poważnie bym się zastanowił czy może by mu nie darować.
Gówno. W piekle Chodzi o to że człowiek jest z dala od boga.
Arch pisze: Po drugie - tyle się mówi o tej ochronie życia poczętego. Tyle się mówi, że Bóg nie kara ludzi za życia, że jest sprawiedliwy itp.
Bóg (żałuję że nie pamiętam teraz imion tych typów) wedle BIBLI zabił jednemu gościowi nienarodzonego syna za karę iż (ten ojciec) posłał męża matki jego syna na śmierć. Ta, poplątane i mało szczegółowe, ale jest taki motyw. Dziwne raz że ukarał dziecko za grzechy ojca, dwa że Bóg uśmiercił bezpośrednio własną dłonią ludzką istotę.
To na 99% ze starego testamentu. W nowym bóg jest całkiem inny.
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

Tak więc szatan to ciota.
Nie mów, że nie wiedziałeś że szatan jest homoseksualistą... ;)

Sorrki, nie mogłem się powstrzymać.
Deep
Chorąży
Chorąży

jokemaster pisze:
Arch pisze: Po drugie - tyle się mówi o tej ochronie życia poczętego. Tyle się mówi, że Bóg nie kara ludzi za życia, że jest sprawiedliwy itp.
Dokładnie. Stary Testament to jest na kilkaset lat przed Chrystusem. Wtedy była całkiem inna mentalność.

A co do ST to Adamir nawet czasami taki opis na gg ma: "Kto interpretuje Biblię dosłownie, głupcem jest" ;)
.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

238519864389674811736890471689(...)438967493867
Zbanujcie go.
A co do Księgi Hioba - no cóż, po prostu mały zakładzik z Szatanem i okazało się, że Bóg ma prawdziwych wyznawców ;)
Jakie przesłanie? Chociażby takie - mimo iż wszystko stracisz Bóg dalej Cię kocha i wynagrodzi Ci Twoją miłość do Niego.
Ktoś, kto dla zakładu tak postępuje z niewinnym człowiekiem... Taki ktoś nie zasługuje na miłość. Nie obchodzi mnie, że tego nie rozumiem - nie zasługuje.
No właśnie - nowy Bóg, hurra! Zupełnie zmieniło mu się podejście do ludzi. To który jest prawdziwy - nowy czy stary bóg? Czy ich jest dwóch?
Gówno. W piekle Chodzi o to że człowiek jest z dala od boga.
Teraz tak się twierdzi, ale taki Loyola chociażby pisał o siarce etc. jaką doznamy w piekle.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

Sihamaah pisze:
No właśnie - nowy Bóg, hurra! Zupełnie zmieniło mu się podejście do ludzi. To który jest prawdziwy - nowy czy stary bóg? Czy ich jest dwóch?
dokładnie. Ilu ich jest? Myślałem że Bóg ze Starego i z Nowego to ten sam...

[
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Postaram się, choć nie jestem teologiem. Ja rozumiem ta księgę w następujący sposób:
Jest to forma rozprawy sądowej, gdzie Hiob jest poszkodowanym, a jego przyjaciele są obrońcami, Bóg natomiast sędzią [a także jak uznaje Hiob jego Przyjacielem].

Hiob nie wyrzekł się wiary choć stracił wszystko, prócz życia. Zaczął przeklinać dzień, w którym się narodził ,stał się nieszczęśliwy [cierpiał], a co istotne:
Człowiek swej drogi jest nieświadomy, Bóg sam ją przed nim zamyka. 3.23
[tylko Bóg zna przyszłość ludzką]
Jego przyjaciele mówili, że to przez grzech cierpi. W dalszej części użala się nad sobą, przyjaciele mówią mu jak ma się zachowywać, Hiob uznał, że bóg jest wrogo nastawiony do niego, lecz najmłodszy [Elihu] uświadamia mu, że Bóg jest jego przyjacielem.

Reasumując człowiek [w tym przypadku Hiob] nie jest w stanie pojąć zamysłu Boga, jego mądrości, tylko z Jemu wiadomych przyczyn ludzie cierpią.
Kto przesłania zamiar nierozumnie?
O rzeczach wzniosłych mówiłem.
To zbyt cudowne. Ja nie rozumiem. 42.3
Stąd "niezbadane są wyroki Pana" [jego osąd i cierpienie człowieka].
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Sihamaah pisze:
Ba pójdę jeszcze dalej - Bóg to TRZY osoby w jednym.
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Deep
Chorąży
Chorąży

mone0 pisze:Postaram się, choć nie jestem teologiem.
Właściwie do odczytywania Biblii nie trzeba być teologiem. Można się do tego zabrać jak do normalnego, literackiego tekstu (którym Biblia JEST)
.
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

Deep pisze:Właściwie do odczytywania Biblii nie trzeba być teologiem. Można się do tego zabrać jak do normalnego, literackiego tekstu (którym Biblia JEST)
Tak interpretacja niektórych ksiąg była w liceum za moich czasów ;p
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

mone0 pisze:
Deep pisze:Właściwie do odczytywania Biblii nie trzeba być teologiem. Można się do tego zabrać jak do normalnego, literackiego tekstu (którym Biblia JEST)
Tak interpretacja niektórych ksiąg była w liceum za moich czasów ;p
hiob i to z zebami jak barany, gdzie kurwa widac że to jest japierdolę konwersacja kochanków a mi ta jebana suka od polskiego wyjebała że to tekst o miłości człowieka do omfg boga(pieśń nad piesniami, rpzypomnialo mi się :roll: )
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Deep
Chorąży
Chorąży

Eee... Brzoza... Może nie wchodź tutaj po imprezach :P
Księga Hioba =/= Pieśń nad Pieśniami
(ale oba to dramaty)
.
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

dokładnie. Ilu ich jest? Myślałem że Bóg ze Starego i z Nowego to ten sam...
Nie ma jak wypowiedź, która nie wnosi nic do tematu. Railgun się w kieszeni otwiera.
O RLY?

To się trochę kłóci, bo Bóg w ST każe zabijac za zło, a Jezus nakazuje nadstawiac drugi policzek.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

No ale nie jestem po imprezie(cały dzieńw domciu) tylko mówię że Pieśń nad pieśniami (tam jest o zebach jak barany) i Hioba mieliśmy w liceum. A to dalej to frustracja spowodowana kluczem.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Deep
Chorąży
Chorąży

Adamir pisze:
O RLY?

To się trochę kłóci, bo Bóg w ST każe zabijac za zło, a Jezus nakazuje nadstawiac drugi policzek.
Ale w NT trochę zmienia nastawienie.
.
ODPOWIEDZ