Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
Deep
Chorąży
Chorąży

Re: Muzyka

Post autor: Deep »

bOdziO Wolf pisze:
gaudat pisze: Power metal to IMO ogólnie kicha :D
Gadasz xD. Dobry to gatunek! Zepsuty jedynie najnowszymi dokonaniami popowego już chyba teraz zespołu Dragonforce (do posłuchania polecam jedynie debiutowy album "Valley of the Damned")

Co do dobrego power to macie: At Vance, Rhapsody (of Fire), Sonata Arctica (pierwsze 3 albumy, czwarty bardziej mi pasuje od heavy xD) i Yngwie Malmsteen.
Nie, power to kicha. Z zespołów które wymieniłeś znam Rhpasody i Sonatę i obia są kupowe. Yngwie to już chyba znowu nie taki power ale i tak za nim nie przepadam.
.
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Z zespołów które wymieniłeś znam Rhpasody i Sonatę i obia są kupowe. Yngwie to już chyba znowu nie taki power ale i tak za nim nie przepadam.
Bo to słaby power metal jest. Posłuchaj Blind Guardiana (ale lepiej tylko dwie pierwsze płyty), Helloween, Hammerfall (tu z kolei głos wokalisty trochę odstrasza), Primal Fear.

Co do Sabatonu - lubię ten zespół, bo podchodzi mi tematyka ich utworów. A niezbyt typowy dla power metalu głos wokalisty + chór daje ciekawe efekty.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Deep
Chorąży
Chorąży

Blind Guardiana znam. Puszczę sobie ze dwa razy na rok Mirror Mirror :P.
Helloween od biedy może być natomiast HammerFall jest okropny o.O. A w Sabatonie zbyt słitaśne organki mnie denerwują.
.
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

Nesquel pisze:
Brzoza pisze:
Ilenear pisze:Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;)
O jezu, dziwne że nie zauwazyłem takiego kwiatka. Weź idź być głupim gdzies indziej.
:roll:
Ja tam widzę krasnali przy bluesie. Ci to czują bluesa :P
lol. Ja widzę ich grajacych szkocką muzę, na dudach i jakimis prostymi gęslami i piszczałkami. W koncu krasnoludy tworzą się w KLANY
lind Guardiana (ale lepiej tylko dwie pierwsze płyty), Helloween
O ile Power to taki crap jakich malo to Blind i prekursor Helloween maja naprawde dobre pierwsze plyty.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Enrike
Pomywacz
Numer GG: 8487833

Post autor: Enrike »

lol. Ja widzę ich grajacych szkocką muzę, na dudach i jakimis prostymi gęslami i piszczałkami. W koncu krasnoludy tworzą się w KLANY
Może Nesquel pisał o czarnych krasnoludach.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Enrike pisze:
Może Nesquel pisał o czarnych krasnoludach.
takich co zamiast zbierac złoto zbierają bawełne.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
bOdziO Wolf
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: bOdziO Wolf »

Nesquel pisze:
Brzoza pisze:
Ilenear pisze:Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;)
O jezu, dziwne że nie zauwazyłem takiego kwiatka. Weź idź być głupim gdzies indziej.
:roll:
Ja tam widzę krasnali przy bluesie. Ci to czują bluesa :P
Zwłaszcza po dziewiątym piwie! Lekkie kołysanie i już przysadzisty pan improwizuje a reszta śpiewa mu chórem opowieści o złocie, herosach, złocie, przygodach, złocie, pięknych kobietach, złocie... no i o złocie... xD

Z Blind Guardiana to chyba podobało mi się tylko z drugiej płyty parę utworków, reszta jakaś bez wyrazu w sumie. Helloween - to już zależy jaki wokalista śpiewa na jakim albumie, bo jak słyszę Hansena to biegnę od razu wyłączyć głośnik... (tortury miał jakieś czy co?)
Deep
Chorąży
Chorąży

.
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Jak chcę posłuchać czego melodyjnego to odpalam sobie Insomnium bądź Most Principium Est. Tam przynajmniej nie odstrasza fatalny wokal ( nie trawię power metalowego wycia :? ).
Chimaira i nie ma pigmeja we wsi 8) ( Swoją drogą ciekawy teledysk, warto obejrzeć do końca :twisted: )
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Ou, zepsułem ładnego, wypieszczonego posta w Muzyce Filmowej to trochę tutaj pospamuje.
Ostatnio mam poważną faze na Faithless - to taki maksymalnie energetyczny i nastrojowy house* który znaja chyba wszyscy "ze słyszenia". Mimo, że w domowym zaciszu słucham raczej mało wszelkiej elektroniki** to Faithless tak maksymalnie mnie wymiotło, że wszystko inne od kilki dni poszło w odstawkę. :P

*Dobra, pewnie jakiś trve znawca nazwałby to mieszanką brytyjskiego electronica trip-hopu z domieszka progresywnego house ale kurna - raz, ze się na tym nie znam. A dwa - wszystkie szczegółowe nazwy gatunków muzycznych (tak - black viking metal też) są produkowane pod kolesi z twarzą pełniącą role środka antykoncepcyjnego.
**Prócz chilloutu i paru innych kawałków to w zasadzie w ogóle. :P
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

Słucha ktoś z was Jacka Kaczmarskiego, Gintrowskiego albo Łapińskiego? Bo ja tak. Moja matka mnie zaraziła, i teraz szczeznę jeśli raz dziennie nie odsłucham "obławy", "murów" albo "źródła"
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Ilenear
Pomywacz

Post autor: Ilenear »

Ja jak sobie podśpiewywałem kiedyś mury to samo mi się cisnęło na usta "a runy murą, murą runy..." ;) Długo musiałem walczyć, żeby śpiewać na odwrót
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://quakenet/tawerna-rpg]KLIK![/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Ja jakoś tak nie przepadam. Odrzuca mnie ten cały medialny szum - "Bard Solidarności" i takie tam bzdety.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

ale on wcale nie chciał być uważany za jakiegoś tam barda solidarności. On pisał dla polski i o Polsce, a dzięki jego piosenkom ludzie zaczynali gotować się do walki o wolność. To nie był żaden showman, to był wspaniały facet, który zmarł na najgorszą dla śpiewającego chorobę: raka krtani. Był nawet koncert na którym małe dzieci śpiewały jego piosenki, on był na widowni... już nie mógł nawet mówić. Dwa dni potem zmarł.
Ja go straszliwie szanuję, a jego piosenki i jego samego wspominać będę jeszcze bardzo długo
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Deep
Chorąży
Chorąży

Lubię Kaczmarskiego ale chyba wolę Jarka Nohavicę. A w ogóle to z poezji śpiewanej najbardziej lubię Stare Dobre Małżeństwo i Wolną Grupę Bukowinę.
.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Deep pisze:Lubię Kaczmarskiego ale chyba wolę Jarka Nohavicę. A w ogóle to z poezji śpiewanej najbardziej lubię Stare Dobre Małżeństwo i Wolną Grupę Bukowinę.
SDM i WGB to jedyne słuszne polskie zespoły ]:-> I ewentualnie Szpal, ale ten "wczesny". I to by była większość polskiej muzyki, której słucham :P No dobra, w porywach jeszcze Turnau i Grechuta, a wielu ciekawych wykonawców po prostu jeszcze nie widziałem. Bardziej realizuję zamiłowanie do brytyjskiej muzyki, męcząc ostatnio głównie Blur, Franz Ferdinand i The Police. "Synchronicity" i "Ghost in the Machine" nie dają mi spokoju :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Blur ostatnio miałem okazję przesłuchiwać i nie powaliło mnie. Zaledwie kilka kawałków mi się podoba. Podobną muzykę, aczkolwiek moim zdaniem ciekawszą gra też brytyjski zespół Oasis. Więc jak coś to polecam, bo jest niezły ;)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ