Która rasa jest najstarsza?

Zablokowany

Jaka rasa była pierwsza?

Krasnoludy
44
26%
Elfy
59
35%
inna rasa (jaka?)
67
39%

Liczba głosów: 170
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Aha, niech jakiś mod poprawi, to są Erynie a nie Moiry ;P Sorry
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Nikt z was nie ma racji!
Bo na początku byli Siewcy. Oni wysiali bomby atomowe, które promieniowały i zrobiły się żywe stworzenia. A te żywe stworzenia to mutki i bestie, dlatego najlepiej je unieżywić! A ludzie to produkt uboczny, żeby zabijać mutasy. A tak w ogóle to pojawił się też Moloch - odpowiednik krasnoludów i neodżungla - odpowiednik elfów! A siewcy byli politykami, więc polityka to chaos, więc anarchia jest prawem, więc Punk wiecznie żywy! :wink:
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Jeszcze trochę i powstanie dochodzenie czy jajo czy kura. :lol: Pierwszy był wszechświat. Skąd wszechświat się wziął? Hehe... tego nikt nie wie. 8) Z ras w Warhammerze to pierwsi byli pradawni a nie krasnoludowie. 8)
wampir
Szczur Lądowy

Post autor: wampir »

Chronologicznie

1. Pan Bóg
2. Anioły
3. Diabły
4. Świat
5. Rośliny
6. Zwierzęta
7. Ludzie
8. Wampiry
9. Reszta motłochu
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

co do punktu 8 to troche ogolne. najpierw byl kain i lilth, potem 2. generacja, 3, itd. az do 12 (chociaz kilka wampirow 13 tez jest ale to cieniasy :D)
milosz500
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: milosz500 »

A ja się trzymam Tolkiena. W "silmarilion" jest bardzo ładnie opisane, że to właśnie elfy były "pierworodnymi" Eru i ja tak przyjmuję 8) ARDA ŻĄDZI :!: :!: :!: :!: :!: :D :D :D
Szukam gracza w WGW ze Środay Wlkp. proszę o kontakt
[email protected]
gg.6993567
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Co nie zmienia faktu, ze krasnoludy powstaly przed nimi ;)
Z tego powodu zostaly uspione na jakis czas.
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Zgadzam się z milosz500 w wielu powieściach jest napisane, że elfy były pierwsze, a co do rasy krasnoludów to zawsze bardziej lubiły przebywać w swoich kopalniach i może dlatego mniej na ten temat piszą?

Dark_Voyager
Gość

Post autor: Gość »

U tolkiena było tak, iż eru najpierw stworzył elfy, następnie jeden z valarów stworzył (nie mogąc się doczekać ludzi) swoją rasę : krasnoludy. Eru je zamknął w górze i uśpił, na czas , aż do stworzenia ludzi. I ja myślę, że taka jest prawda bo Tolkien to guru fantazy( jak dla mnie to on jest the beściak i on zawsze ma rację :P ) :P :P :P :P
milosz500
Pomywacz
Kontakt:

Craw pisze:Co nie zmienia faktu, ze krasnoludy powstaly przed nimi ;)
Z tego powodu zostaly uspione na jakis czas.
Niem masz racji. Czytaj post wyżej, gdyż ja go napisałem. Jeśli się będziesz upierał sięgnij po "silmarilion".
[email protected]
gg.6993567
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

A tak, tu sie pomylilem. Czytalem Silmarillion dosc dawno temu i mi sie nieco pomieszaly wybrane rasy :P:P:P Zwracam honor.
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

W Silmarillionie Elfy i Ludzie powstaja podczas pieśni Aiunarów, a potem Aule tworzy Krasnoludów, przed przebudzeniem się elfów... więc elfy (i ludzie) były stworzone wcześniej, a krasnoludowie wcześniej przebudzeni - choć tylko na chwilkę, bo potem Eru schował ich pod ziemią, a ich drugie przebudzenie nastapiło dopiro po przebudzeniu elfów...
Gość

Post autor: Gość »

Uhaha ale macie niewiedze :shock: :D Widać, że albo nie czytaliście, albo bardzo dawno temu. W pieśni Ajnórów był zamieszczony cały los Ardy, a ELFY były stworzone jako pierwsze, potem zostali stworzeni Krasnoludowie, których Eru chciał na początkó wszystkich zabić, lecz Aule go ubułagał, wię ich tylko uśpił w górze do czasu, aż stworzył ludzi. :? Jestem zażenowany waszą niewiedzą. :? :? :?
milosz500
Pomywacz
Kontakt:

To znowu pisałem ja i przepraszam, że jako gość, ale nie mam zwyczaju się logować, gdyż przyzwyczaiłem się, że forum podczas pisania postu automatycznie każe się logować, albo loguje, jeszcze raz przepraszam.
[email protected]
gg.6993567
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5438992
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Heh, wszystkowiedzący sie znalazł. Ciekawe, że ty sie nigdy nie mylisz :/
Obrazek
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Anonymous pisze: ELFY były stworzone jako pierwsze, potem zostali stworzeni Krasnoludowie, których Eru chciał na początkó wszystkich zabić, lecz Aule go ubułagał, wię ich tylko uśpił w górze do czasu, aż stworzył ludzi.
Aule był gotow zabić krasnoludow to Eru się zlitował widząc jak bardzo kocha swoje dzieło. Ludzie powstali troche po elfach ale było przewidziane że oni będą dość długo po elfach już dużo wcześniej. :P
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

milosz500:
Zażenowany to powinieneś być swoją ortografią.

Pozatym w pieśni nie był zawarty cały los Ardy, a jedynie jego ogólny zarys i tylko do pewnego punktu. To raz.

Dwa, że Eru nigdy nie chciał zabić krasnoludów - ba! przeciwnie! Ulepszył ich zanim jeszcze Aule skończył sie usprawiedliwiać (a podczas tych usprawiedliwień sam prawie ich zabił ;p). I wyraźnie było powiedziane, że ludzie i elfy po powstaniu krasnoludów się Przebudzili, a nie zostali stworzeni - bo ich stworzenie nastąpiło podczas pieśni Aiunarów. (a samo stworzenie krasnoludów było, wbrew temu co piszesz, przed przebudzeniem elfów - Aule po prostu nie mógł się doczekać :) )
Zablokowany