Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Re: Manga i Anime

Post autor: Brzoza »

Widziałem i serial i End of Evangelion. I tak ten film niezbyt wiele tłumaczy. Ale coś tam tłumaczy.
Ale no racja, pomyliłem się przy Moonphase. Bo widziałem jeszcze Ouran Host i Evangeliona, prócz tego mam kilka pierwszych zeszytów NGE z jpfu, które jako pierwsze czytałem i przyciagneły mnie jakoś klimatem. A potem oglądam anime i okazuje się że ma diametralnie inny klimat.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sileas
Pomywacz
Numer GG: 716679
Kontakt:

Post autor: Sileas »

Jeśli Ouran się komuś spodobał, to z gatunku jeszcze mamy całkiem popularny Fruits Basket, choć później robi się nieco poważniejszy. Przynajmniej jeśli chodzi o anime, bo mangi obu tytułów trzymają się jakiegoś tam poziomu humoru przez całą serię, przeplatając z poważniejszymi nieco wątkami. Przynajmniej FB, bo Ouran jeszcze nie został dokończony.

Z ciekawszych ostatnio mang shoujo, warto zwrócić uwagę na NANA. Nie wiem jak anime (nie oglądałam w całości), ale manga straszliwie mnie wciągnęła i teraz pozostaje mi niecierpliwie czekać na kontynuację, bo również nie jest ukończona. Jeśli ktoś lubi dramaty, oczywiście.

Po całkiem długim okresie stagnacji chyba znów jestem w miarę na bieżąco, jeśli chodzi o mangi. Dla wszystkich zainteresowanych mogę polecić serwis, który jest po prostu na czasie z nowościami i aktualizacjami - http://www.onemanga.com/ Jeśli oczywiście ktoś już o nim wcześniej nie wspominał, nie miałam okazji przeczytać całego tematu ;)
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Postanowiłem jednak czytać Naruto (manga nie jest taka zła) i zobaczyłem coś... coś co tłumaczy, dlaczego Sasuke nie chciał Sakury, a Naruto jeszcze jej nie poderwał:
Obrazek
Pedały!
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Azrael - w środowisku fanów Naruto twoje odkrycie już od dawna jest powszechnie akceptowanym faktem. Podobnie jak to, że tytuł nieoficjalnie zmienił się na "Sasuke" :P. A co do załączonego obrazka, pół biedy jakby chodziło tylko o treść mangi, to jest reklama tychże wisiorków. Wyobrażasz sobie nosić coś takiego dumnie na szyi? Dziękuję postoję...
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

To chyba zamierzone działanie twórców... już w pierwszym odcinku się całują, pewnie właśnie wtedy zaiskrzyło. Zresztą w 2 czy 3 Naruto nachodzi Sasuke w domu i związuje... niestety nie pokazano co potem się tam działo.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Letrivil
Szczur Lądowy

Post autor: Letrivil »

Cholera. Pomyśleć, że między Raito a "L" z Death Note'a były również takowe sprośne insynuacje. Ale była by afera, gdyby jakieś dzieciaki zaczęły naśladować bohaterów mangi/anime (o ile już nie było), a nie okłamujmy się dzisiaj jest to możliwe :smile: Również oglądam anime, z mangi jedynie Berserka czytam, Eden "próbuje" skończyć, oraz przeczytałem 666 SATAN, i nagle zaczynam się zastanawiać czy ze mną wszystko w porządku ;)
"Leve fit, quod bene fertur onus"
Ciężar staje się lekki, gdy niesiony jest z ochotą.

"Oderint, dum metuant"
Niech nienawidzą, byleby się bali.
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

To już jest koniec, nie ma już nic...

Dobra, dramatyzuję, ale fakt, że Code Geass się skończył definitywnie i ostatecznie pozbawiając mnie anime, na które warto przez cały tydzień czekać. Na szczęście październik to czas premier i nowych sezonów, więc może znajdę coś co mnie zainteresuje.

A teraz przejdźmy do rzeczy. Zakończenie mniej więcej takie jakiego się spodziewałem. Innymi słowy zabrakło mi tego czynnika opadania szczęki na podłogę, jaki charakteryzował końcówki ponad połowy odcinków. Fakt, wszystkie ważne wątki elegancko zamknięto i podsumowano ale... No właśnie, ale. Czegoś mi tu brakuje i koniec.
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Perzyn pisze:To już jest koniec, nie ma już nic...
Czekaj, czekaj... w następnym roku nowy sezon a po nim następny a potem Code Geass: Shippuuden.

Ja tam ubolewam nad końcem ZnT, tzn. sezonu nr3, który całkiem fajny był, ale do sezonu 2 dużo brakuje, zobaczymy co będzie w s4 ;]

edit: UWAGA UWAGA nowa seria Rosario To vampire wypuszczona ;]
http://www.ifyouwas.com/linkz/forex_veo ... 94sYynQWc2
Link, zarypisty ending ;].
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Skończył się Code Geass i poza cofnięciem się do klasyki jedyne wyjście jakie miałem to znaleźć coś ciekawego wśród tegorocznych jesiennych premier. Parę serii odpadło w przedbiegach ponieważ nie pasował mi klimat. Z trzech, które rozważałem jedna odpadła po połowie pierwszego odcinka i na placu boju zostały dwie. Tales of Abyss i Chaos:HEAd. Ciężko się wypowiadać po raptem 2-3 odcinkach, ale pierwszymi wrażeniami się podzielę.

Tales of Abyss - Przyznam się bez bicia, miałem wobec tej serii wysokie nadzieje, wbrew temu co podpowiadał rozsądek. Jak na razie najlepszym elementem jest... opening. Postaci niestety nie umywają się do poprzedniej serii studia Sunrise jaką oglądałem (fakt, poprzeczka jest zawieszona w Code Geass dosyć wysoko) a co gorsza zdają się do bólu stereotypowe. Świat jest całkiem ciekawy, ale intryga nie zapowiada się specjalnie. Do tego zachowania postaci sprawiają, że można zwątpić. Książę, od dziecka szkolony w szermierce i jak można zakładać szykowany do rządzenia. Zachowuje się jak mała panienka a jak kogoś zabił to niemal oszalał. Przepraszam, ale w świecie noszącym typowe znamiona fantasy, w którym stosunkowo niedawno skończyła się wojna to raczej zabijanie powinno być czymś do czego szykuje się władców bo inaczej się nie da. Zwłaszcza jak jest "albo ja albo on". A co zrobili bohaterowie po tym jak pokonali dowódców "złych" którzy porwali ich krzyżówkę czołgu z niszczycielem? Nie, nie zabili ich. Zamknęli ich w środku rzeczonego pojazdu i uciekli. Na piechotę. Hurrra! Mimo to można poświęcić 20 minut raz w tygodniu i bez bólu obejrzeć. Choć nie wróżę tej serii przyszłości lepszej niż "przeciętniak".

Chaos;HEAd - Umarł król niech żyje król. Świetnie zapowiadająca się seria. Zacznijmy od tego, że nie do końca wiadomo o co chodzi. Intryga rozwija się powoli, podrzucając więcej pytań niż odpowiedzi. Seria dziwnych morderstw i związek głównego bohatera z nią. Zresztą sam główny bohater jest ciekawy bo jest... chory psychicznie. Ot, choćby jego "życiowa partnerka". Nie byłoby z nią nic nie tak gdyby nie fakt, że jest omamem - postaci z anime, którego główny bohater jest fanem. A i inne postaci zdają się kryć swoje. Klimat jest gęsty a sponsorują go literki P jak paranoja, S jak Schizofrenia i A jak "Ale o co chodzi?". Czekam na dalsze odcinki i mam nadzieję, że po smakowitym początku nie nastąpi załamanie.
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Perzyn pisze:Skończył się Code Geass i poza cofnięciem się do klasyki jedyne wyjście jakie miałem to znaleźć coś ciekawego wśród tegorocznych jesiennych premier.

Polecam "Kuroshitsuji" - kozackie anime przepełnione czarnym humorem, a po zakończeniu serii będziesz na dźwięk imienia "Sebastian" uśmiechał się szyderczo :}
Brzoza
Bosman
Bosman

Zabrałem się za Ghost Hunt - ogolem ciezko mi scharakteryzowac co to ale bym powiedział że to horror detektywistyczny albo anime detektywistyczno-ezoteryczne. Postacie są spoko, główna bohaterka po kilku odcinkach przestaje odgrywać rolę licealistki, a staje się zwykłą dziewczyną (co jest niezywkłym atutem!)
Fajnie napisane zostały scenariusze, choć przy niektórych historiach latwo się domyslić o co chodzi, a no i to nie_wiem czyja wina czy animatora, reżysera czy scenarzysty czy co że po_prostu postacie czasem mówią rzeczy oczywiste tak jakby odkryli amerykę, które reżyser nam ukazał obrazkowo, lub było to powiedziane i jest znów powtórzone. Ale z horroru to ma może kilka wkrętów, kilka scen, bo ogolem to nie ma się czego bać.
Jakimś_tam minusem, który jednak przestał irytowac to to że ksiądz z zachodu, amerykanin, słabo mówiący po japońsku, o imieniu John (lol jakby innych imion nie było) ma siedemnaście lat i jest na dodatek egzorcystą. Czyli standard - Wschód nie wie co to zachód i na tym przykładzie (DOPIERO) wpadłem że tak jest vice versa. Zwykły polski katolik chuja wie o buddyźmie a zwykły japoniec buddysta chuja wie o katolicyźmie. Motyw z księdzem usprawiedliwia fakt że nie jest powiedziane jaki to ksiądz.

Krzyżyk na drogę i dobranoc.
Destynka
Pomywacz
Numer GG: 1672556
Kontakt:

Post autor: Destynka »

Perzyn pisze: Tales of Abyss
A wiesz że to anime zostało zrobione na podstawie całkiem dobrego jRPG z PlayStation2? Na razie fabuła mocno trzyma się tego co było w grze, ale podobno mają być jakieś zmiany (żeby było "ciekawiej") i jakieś nowe postacie. Hmmm.
Brzoza
Bosman
Bosman

A ja własnie obejrzałem H2O. I żeby nie spojlować co jest genialne, powiem ZAJEBISTE, prawie pod każdym względem.

I z kolei po tym anime wpadłem czemu japońska animacja jest lepsza od europejskiej, amerykańskiej. Prosta sprawa, u nas nie wychodzi tyle seriali animowanych o tak różnej tematyce i różnych grupach odbiorców.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Ma ktoś jakieś sprawdzone, z dobrych źródeł inf. o tym, że robią trzecią serię Black Lagoon? O ile wiem, jest ona robiona na podstawie mangi - czy wyszło już tyle numerów mangi, żeby znów można było zrobić 12 odcinkową serię?

Ogólnie to ekstra jest ta seria, na początku niezbyt mi się podobało, np.
Spoiler: Zaznacz cały
jak się pojawił motyw z tymi nazi to jakoś mnie znudziło. Nie lubię jak ktoś tyka tego tematu, bo zazwyczaj kończy się na głupim umoralnianiu - a na szczęście tutaj nie...
Generalnie super sprawa.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Black Lagoon - totalnie debilna seria, i to na wielu poziomach. swietnie rysowana, ale głupia. A jednak ją czasem oglądam... Po prostu można się przy tym wyluzować, jak to przy głupawych filmach akcji.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

To chyba jasne, nie? ;) W końcu Black Lagoon to ma być kino akcji! Co nie zmienia faktu, że jednak psychologiczne zagadnienia także się tu pojawiają, tylko że to w masakrycznie (dobre słowo) małych proporcjach. Nie jest to do końca takie płytkie, szczególnie dalej - choćby początek drugiej serii. I ostatnie odcinki tejże także. A że kreska świetna - prawda, cud i miód. Tak jak muzyka. No i postacie są świetne, choćby Revi ;) Przyznam, że pewnie gdyby jej spodnie były dłuższe, seria nie byłaby tak lubiana, ale i bez tego jest ciekawą osobą.

To tyle ode mnie, zna ktoś w końcu jakieś dobre źródło z inf. o trzeciej serii Black Lagoon? Na oficjalnej stronie nic nie ma, a tak to generalnie tylko krążą legendy między fanami...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Revy jest w sumie fajna (nawet jej postawa emo mi nie przeszkadza), ale przepakowana. Możliwości innych postaci serialu do jej poziomu ma się nijak, co sprawia, że oglądanie jej wyczynów jest zwyczajnie nudne - po prostu zabija wszystkich jak niemowlęta.

Wkurza mnie też, że wszyscy wrogowie to debile. Fakt, że inaczej ekipa nie przeżyłaby nawet jednego odcinka...
ODPOWIEDZ