Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
Deep
Chorąży
Chorąży

Re: Muzyka

Post autor: Deep »

Własnie skończyłem przesłuchiwanie Death Magnetic. Średnio mi podpadła. Potwierdza moją tezę, ze Metallica skończyła się na Czarnym Albumie. IMHO to nieudolna próba powrotu do korzeni. Niemniej jednak nie jest to płyta zła i na pewno zdarzy mi się ją jeszcze nieraz odsłuchać.
.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

1. Zna ktoś może więcej muzyki w stylu tego, co skomponował Jesper Kyd do Hitmana 2 i 4 oraz Assasin's Creed?
2. Zna ktoś więcej "instrumentali" w takim podniosłym, niezwykłym stylu? :P

Jakoś mnie nabrała chęć na coś takiego :)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Nie slyszalem tych sciezek, ale co do instrumentali w podnioslym stylu, to polecam Jeremy'ego Soula :)
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Metallica ? Płyta IMO nijaka, brzmi jak autoplagiat, singiel to tania podróba One z fatalnym teledyskiem, znowu pełno kaczkowanych solówek (Hammet na najlepszego gitarzystę na świecie ! ) - czyli ogólnie na nie. Od płyty trąci brakiem pomysłu.
Ulger - nowa płytka Amon Amarth i tak pewnie będzie lepsza :P
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
ulger
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Post autor: ulger »

Od płytki Testamentu? Ciekaw jestem pod jakim względem :lol: .
Obrazek
Craw
Bosman
Bosman

Ciezko mowic o najlepszej plytce w skali roku, gdy mamy dopiero koniec wrzesnia. Ale jesli mialbym obstawiac, to bylby to "Verses of Steel" Acidow w skali Polski. Miedzynarodowo, to nieco bardziej od Testamentu podoba mi sie "Killing Season" Death Angel.

Gaudat: juz samo stwierdzenie "autoplagiat" jest bez sensu. Zauwaz, ze fani tego wlasnie od nich chcieli, kompozycje sa na prawde fajne. Jedyne ich wady, to dlugosc, ktora jest czasami przesadzona, oraz nieco przekombinowane momenty. Metallica powinna wrocic do muzyki mniej kombinowanej, za to bardziej zywiolowej.

A tak w ogole, to brakuje Mecie osoby, ktora nadalaby temu zespolowi jakiegos charakteru. Malpiszon moze jest swietnym basista, ale osobowosci to on raczej nie posiada. Hetfield, od kiedy przestal pic, jest juz tylko starym dziadkiem, o Hammet'cie i Ulrichu wole sie nie wypowiadac. Taka osoba mogl byc producent, Rick Rubin, ale sie nie popisal niestety. I pomyslec, ze maczal palce w najwiekszych dokonaniach Slayera.
ulger
Majtek
Majtek

Wczoraj przesłuchałem sobie "Killing Season". W dalszym ciągu ze wszystkich wydawnictw z tego roku, których zdarzyło mi się słuchać najbardziej podoba mi się płyta Testamentu chciaż nie powiem, najnowszy album Death Angel też jest niczego sobie.
Obrazek
Craw
Bosman
Bosman

Możliwe, choć na moją opinię na pewno nie mały wpływ miał występ obu tych zespołów na Hunterfescie w tym roku, a tam DA był bezkonkurencyjny w kategorii całego festiwalu.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

http://pilsudczyk.wrzuta.pl/audio/k2B6w ... ska_szanta

Ostatnio doszedłem do wniosku że szanty też są zajebiste.

Wrzucałem juz. ;) Ale co tam - szanty i tak zasługują na masowe repostowanie. ^^ - dop. Phoven
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

gaudat pisze:Metallica ? Płyta IMO nijaka, brzmi jak autoplagiat, singiel to tania podróba One z fatalnym teledyskiem, znowu pełno kaczkowanych solówek (Hammet na najlepszego gitarzystę na świecie ! ) - czyli ogólnie na nie. Od płyty trąci brakiem pomysłu.
Death Magnetic to na pewno najlepsza płyta od czasu Czarnego Albumu. Ale to nie świadczy dobrze o Death Magnetic, to źle świadczy o Mecie. :?

Ale bez przesady, są na DM dobre kawałki. Takie "My Apocalypse" czy "The Judas Kiss" są całkiem niezłe.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz

Moim zdaniem co najwyżej przeciętne, choć zaznaczam że fanem Mety nie jestem, co najwyżej raz na jakiś czas zapuszczę sobie coś z ich starych dokonań.
Craw - niby czemu stwierdzenie "autoplagiat" jest bezsensu ? fani tego chcieli ? chyba tylko ci mało wybredni wierni fani, którzy mieli nadzieję na to, że ich ukochany zespół nagra w końcu coś na średnim choć poziomie. Poza tym chyba dla każdego, kto patrzy na to z większym dystansem płyta jest co najwyżej przeciętna. A co do długości w pełni sie zgadzam. Kawałki ciągną się jak krówka ciągutka w czasie przymrozku.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
ulger
Majtek
Majtek

Stwierdzenie autoplagiat jest bez sensu ponieważ ściągać można tylko od innych a nie od siebie (wyjątkiem od tej reguły jest działalność naukowa gdzie można mówić o czymś takim jak autoplagiat gdy autor w publikacji, celem ilościowego powiększenia swojego dorobku, przytacza obszerne fragmenty poprzednich prac).
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 października 2008, 21:57 przez ulger, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Powrót do trip-hopu :D Czyli swoisty misz-masz. Od legendarnego (dla niektórych :P) DJ Shadow'a, poprzez świetnych rockowo-triphopowych UNKLE, do nieklasyfikowalnego Portishead. Czasem także płyta "No More Sweet Music" Hoovephonic. Normalnie odlot.

A tutaj "ciuchciowy" kawałek WUJKÓW, czyli Hold My Hand:
http://pl.youtube.com/watch?v=Nmq-BkruPrU

EDIT - Aha, jeszcze The Good The Bad And The Queen i takie pewien producent RJD2. Historia zatacza koło, bo dokładnie tego słuchałem rok temu...
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz

ulger - wiesz dobrze, że mówiąc autoplagiat mam na myśli to, że ich nowe piosenki są podobne do starych, tyle że gorsze. Bazują na tych samych schematach, lecz brak im ikry. Czepiacie się tego " autoplagiatu" jakby akurat to było kwestią tematu.
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Dobry autoplagiat nie jest zły. Np. w Iron Maiden do czasów Fear of the Dark nic się nie zmieniło :P
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 października 2008, 17:11 przez Adamir, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
ulger
Majtek
Majtek

Nie tylko Ironi - to samo można powiedzieć o panach ze Slayera (mimo szacunku jakim darzę ten zespół, nie ulega wątpliwości, że od jakiegoś czasu się nie rozwija).

@ gaudat

Co do braku ikry na Death Magnetic to już kwestia gustu. Jest na tej płycie kilka numerów których chętnie słucham. Jeśli idzie o sam zespół to nie ma co ukrywać, że problem jest i nie zanosi się na to by w najbliższy czasie miał zostać rozwiązany. Moim zdaniem główną przyczyną tego stanu jest fakt, że w Mecie tak naprawdę tylko dwie osoby mają coś do powiedzenia - Hetfield i Ulrich. Ci panowie "wypsztykali" się już jakiś czas temu i dopóki oni będą decydować w jakim kierunku idzie cały zespół dopóty sytuacja się nie zmieni.
Obrazek
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Sihamaah pisze: EDIT - Aha, jeszcze The Good The Bad And The Queen i takie pewien producent RJD2. Historia zatacza koło, bo dokładnie tego słuchałem rok temu...
Heh, o tym pierwszym miałem właśnie pisać :D Ale to niesamowita płyta... Wracam do niej co jakiś czas, co zresztą widać po moim profilu na last.fm ^^ Ucieszyłbym się bardzo, jakby w tym składzie coś jeszcze nagrali, bo Albarn czego by nie dotknął, to zamienia w złoto ;p Oprócz tego w ilościach hurtowych Pink Floyd, tym razem z naciskiem na "Dark Side of the Moon". I mógłbym polecić jeszcze Modest Mouse, ciekawy zespół indie rockowy, na który trafiłem w sumie przypadkiem... Ale podoba mi się ;]
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
ODPOWIEDZ