Na jaką grę czekacie?
-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Re: Na jaką grę czekacie?
Skoro już mowa o wyeksploatowaniu typowego high fantasy to muszę się zgodzić z tym smutnym wnioskiem.
Chętnie zobaczyłbym coś cyberpunkowego (patrz mój poprzedni post) albo steampunkowego.
Chętnie zobaczyłbym coś cyberpunkowego (patrz mój poprzedni post) albo steampunkowego.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Majtek
Czekam na Fallouta 3, chyba tylko po to zeby sie ciezko rozczarowac... Czekam juz od kilku lat, doczekac sie nie moge, a tu prosze: podali ze do konca roku wyjdzie... Jesli w ciagu pierwszych 10 minut od zakonczenia instalacji nie bede sie dobrze bawil to klne sie w losia ze dam plyte psu do zabawy
Septimus Helmheid
Arcymag z Blackhill
Arcymag z Blackhill
-
- Bosman
Może pastisz to zbyt mocne słowo, ale SS ma rację - Wiedźmin to produkt łączący wiele nurtów literatury (nie tylko tej okołofantastycznej, choć ona ofc dominuje) idealnie sprowadzając ją do swojego, przyziemnego punktu widzenia. Oczywiście do tego można dodać niesamowicie lekki styl pisania, ciekawe postacie i osobliwe spojrzenie (jakże daleki od patetyczności większości posttolkienowskich fantasy) na kreowaną rzeczywistość. Zauważ jednak, że pierwsze opowiadania o Wiedźminie noszą bardzo wiele cech czarnej parodii (ot, taki neologizm ;P) przekładając baśnie na krzywe zwierciadło.Az pisze:CO!? Sapkowski wziął tylko rasy z pop-fantasy, ale za to wkroił w to niezwykłe i oryginalne postacie, przyprawił polskimi potworami, lub logiczniejszymi rozwiązaniami tych z FR, a na dodatek ugotował wszystko w świecie, gdzie wszystko jest szare, czyli najbardziej przypominającym ten nasz.
Niezmienia to faktu, że Sapek bazował na tzw. tradycyjnym fantasy (czyli posttolkienowskim) i robił to w pełni świadomie do cna wykorzystując nieodkryty wcześniej potencjał drzemiący w opowieściach o mieczu i magii. Tyle, że spojrzał na konwencje z zupełnie innej strony.
I teraz dochodzę do sedna - we współczesnej literaturze fantastycznej główną rolę nie odgrywa kolejna kalka Władcy Pierścieni w wersji dla ubogich tylko "w miarę" orginalne pomysły. Również w filmie mimo licznych "boskich adaptacji" próbujących naśladować Jacksona jak kolejne Opowieści z Narni czy Eragon (które natomiast są pop-papką tylko, że w wersji strasznie na serio przez co są IMO żenujace) są liczące się filmy w których elementy fantasy wbijają bardzo orginalnie, (pomijając zresztą całą rzeszę horrorów które z fantasy są często nierozerwalnie połączone) jak chociażby Labirynt Fauna który doskonale łączy surrealizm i autentyzmem.
I teraz kwestia gier - tu też nie ma takiej znowu wtórności. Mass Efect, Deus Ex, Fallouty, Final Fantasy, Morrowind - to nie jest większość, ale jakaś znowu malutka ociupinka też nie.
Co do Gothica - tu jest taka sytuacja, że większość fanów TES mierzi sam widok Gothica i odwrotnie. ;P Oczywiście istnieją tacy którzy przepadają za obydwoma tytułami ale ja do nich nie należę. Bethesda forever.
Problem "Wielkiego Złego" rzeczywiście istnieje niemal w każdym crpgu ale są przecież, (chlubne) może nie tyle wyjatki co perełki w których wątek główny (a co za tym idzie skopanie tyłka Złemu) schodzi na drugi plan - vide Morrek czy Fallouty. W tym przypadku chodzi o klimat, który dominuje fabularnie nawet nad "celem gry".SS pisze:Problem, że wyrażę go inaczej, polega na tym, że każda gra jest o tym samym: bohater (czasem zbiorowy) podróżuje po Krainie Smoków, Goblinów, Elfów, Krasnoludów, Czarodziejów itd. itp., aby pokonać Złego Boga / Czarnoksiężnika / Demona, który chce ten świat zniszczyć / podbić.
No a więc na jakiego cRPG'a czekam?
Jako fan TESów na nowego TESa.
Jako fan Fallouta na kolejnego F.
Teraz chyba nie powinno nikogo dziwić dlaczego o F3 wzbudza u mnie tak pozytywne emocje. ^^
-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
A ja bym chciał nowego Gothica. IMHO Najlepsza seria RPGów wszechczasów (z wyjątkiem 3 oczywiście);) zobaczymy co nam przygotują twórcy ...
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
-
- Mat
- Numer GG: 10328396
Jeśli chodzi o steampunk to mogę polecić Arcanum. Gra swego czas bardzo odkrywcza, wnosząca coś nowego do gier.Np: Równocześnie mogłeś mieć w drużynie ogra z karabinem a obok stojącego niziołka z wielkim mieczem. Gra jest naprawdę godna polecenia często do niej wracam.
Dla mnie teraz wymarzoną grą która jeszcze nie została zapowiedziana, i wątpię żeby była w najbliższym czasie jest gra w świecie Warhammera 40,000 w widoku TPP, podobną do Gothica, chodzisz postacią z jakiejś rasy wykonujesz zadania.
Z zapowiedzianych gier czekam na Dawn Of War 2, Fallout 3, Disciples III,Gears Of War 2.
Dla mnie teraz wymarzoną grą która jeszcze nie została zapowiedziana, i wątpię żeby była w najbliższym czasie jest gra w świecie Warhammera 40,000 w widoku TPP, podobną do Gothica, chodzisz postacią z jakiejś rasy wykonujesz zadania.
Z zapowiedzianych gier czekam na Dawn Of War 2, Fallout 3, Disciples III,Gears Of War 2.
-
- Majtek
Oto lista gier na które oczekuję:
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Wiedźmin: Edycja Rozszerzona (właściwie to czekam na tego wielkiego patcha do Wieśka, bo samą grę kupiłem już w dniu premiery )
Diablo III
Fallout 3 (grę kupię tylko dlatego aby móc się pochwalić, ze mam wszystkie gry z serii oraz kupię ją po to aby na własnej skórze przekonać się czy będzie to "samodzielna gra" czy jedynie bardzo rozbudowany "mod" do Obliviona )
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Wiedźmin: Edycja Rozszerzona (właściwie to czekam na tego wielkiego patcha do Wieśka, bo samą grę kupiłem już w dniu premiery )
Diablo III
Fallout 3 (grę kupię tylko dlatego aby móc się pochwalić, ze mam wszystkie gry z serii oraz kupię ją po to aby na własnej skórze przekonać się czy będzie to "samodzielna gra" czy jedynie bardzo rozbudowany "mod" do Obliviona )
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
-
- Bosman
- Numer GG: 0
- Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...
Ma się ukazać w połowie września.Wiedźmin: Edycja Rozszerzona (właściwie to czekam na tego wielkiego patcha do Wieśka, bo samą grę kupiłem już w dniu premiery )
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
-
- Pomywacz
- Kontakt:
ja w szczególności czekam na SW KOTOR MMO i GTA IV na PC
....:::Walka człowieka przeciwko władzy, jest walką pamięci przeciw zapomnieniu:::....
-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
KoTOR MMO ? No patrz, ale jestem w tyle Nawet nie miałem pojęcia. Przyłączam sie do grupy oczekujących
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Szczęsciarz... Dostaniesz grę "The Elder Scroll V: Fallout 3" - takie dwa w jednymPhoven pisze:No a więc na jakiego cRPG'a czekam?
Jako fan TESów na nowego TESa.
Jako fan Fallouta na kolejnego F.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Bosman
Ależ ja zdaje sobie z tego sprawę - i nawet się z tego cieszę, BAZ. ;P Sorry, ale jeśli Bethesdzie udało by sie połaczyć dobre strony obu serii (dla przykładu rozwiazywanie misji - TES słynie z gigantycznej ilosci zadań i frakcji do któych możesz dołączyć, zaś Fallouty z tego, że większość zadań możesz rozwiązać na wiele sposóbów) to byłbym iście wniebowzięty. Oczywiście istnieje możliwość, że coś spieprzą (i to nawet nie spektakularnie ale na miarę np. Obliviona który do Morrka nie ma co podskakiwać mimo, że złą grą nie jest) i będzie gorzej - ale nie bądźmy takimi pesymistami.BAZYL pisze: Szczęsciarz... Dostaniesz grę "The Elder Scroll V: Fallout 3" - takie dwa w jednym
-
- Majtek
A kiedy ten KOTOR 3 wychodzi? Tez beda oplaty jak w World of Warcraft?
Septimus Helmheid
Arcymag z Blackhill
Arcymag z Blackhill
-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Właśnie, za sprawą filmu na stronie CD-Action, przypomniała mi się druga obok Deus Ex 3 konkretna, nie będąca ogólną wizją, pozycja z planu wydawniczego, na którą czekam.
Chodzi o Rise of the Argounauts. W sumie niewiele wiadomo, ale sądząc po tym co zapowiadają twórcy (nie można co prawda wierzyć we wszystko co mówią, ale na zawieszenie niewiary jestem do pewnego stopnia gotów) zapowiada się ciekawie. W końcu mitologia grecka daje wielkie pole do popisu jeśli chodzi o scenariusze.
Chodzi o Rise of the Argounauts. W sumie niewiele wiadomo, ale sądząc po tym co zapowiadają twórcy (nie można co prawda wierzyć we wszystko co mówią, ale na zawieszenie niewiary jestem do pewnego stopnia gotów) zapowiada się ciekawie. W końcu mitologia grecka daje wielkie pole do popisu jeśli chodzi o scenariusze.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Majtek
- Numer GG: 323029
Na pewno będzie płatny, teraz MMORPG wydaje się teraz dla ciągłego zarobku, nie będzie czegoś takiego jak GW.A kiedy ten KOTOR 3 wychodzi? Tez beda oplaty jak w World of Warcraft?
Ja czekam na Dragon Age, żeby zobaczyć czy choć w połowie dorówna BG.
Hi I'm Starcu, I like you, I like RPG.
<--- RPG we wszelakim słowa znaczeniu.
(NIE JESTEM TERRORYSTĄ!!!)
<--- RPG we wszelakim słowa znaczeniu.
(NIE JESTEM TERRORYSTĄ!!!)
-
- Majtek
Do swojej listy dołączam dzisiaj:
GTA IV na PC - posiadam wszystkie GTA jakie wyszły na PeCety, dlaczego mam więc nie mieć i IV??
Divinity II - mam nadzieję, że dwójka okaże się co najmniej tak dobra jak "Divine Divinity" albo przynajmniej tak zabawna jak ona
GTA IV na PC - posiadam wszystkie GTA jakie wyszły na PeCety, dlaczego mam więc nie mieć i IV??
Divinity II - mam nadzieję, że dwójka okaże się co najmniej tak dobra jak "Divine Divinity" albo przynajmniej tak zabawna jak ona
Oto widzę ojca swego.
-
- Marynarz
Ja przede wszystkim czekam na WH40k: Dawn od War 2. Jedynka wraz z dwoma pierwszymi dodatkami była świetna. Jak czytałem zapowiedź dwójki to aż się za głowę złapałem, na wieśc o niektórych patentach zastosowanych w grze (chocby brak konieczności jakiegokolwiek zarządzania bazą), ale wierzę w geniusz panów z Relica ;]
Chciałbym zagrac też w Guild Wars 2 - następca świetnej MMO, w dodatku bez abonamentu.
Poza tym raczej standardowo - Diablo 3, Fallout 3 (chociaż jako fan F1 i F2 mam duuuże obiekcje), fajnie byłoby pograc w jakieś nowe Wormsy.
Chciałbym zagrac też w Guild Wars 2 - następca świetnej MMO, w dodatku bez abonamentu.
Poza tym raczej standardowo - Diablo 3, Fallout 3 (chociaż jako fan F1 i F2 mam duuuże obiekcje), fajnie byłoby pograc w jakieś nowe Wormsy.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg][/url]
-
- Pomywacz
- Numer GG: 0
Ja czekam na Fable 2. Kiedy będzie? Bo słyszałam, że na jakiś rodzaj konsoli wyjdzie już w październiku.
Jeżeli w puszczy padnie chociaż jedno drzewo, zabiję łajdaka, który to sprawi.