Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Re: Manga i Anime

Post autor: kaziu »

Perzyn pisze:Inuyasha nie jest taki najgorszy, ale po pewnym czasie robi się strasznie monotonny, bo schematy się powtarzają i kolejne historie zdają się podobne do siebie jak dwie krople wody. W każdym razie takie odnoszę wrażenie na podstawie mangi.
Każdy tasiemiec staje się nudny z czasem...
Perzyn pisze: Jako relaks to wolę pozycję pokroju Lucky Star i Azumanga Daioh lub Cromartie Highschool czyli szkolne komedie.
Lucky star ownuje, szczególnie konata jak gra xD
Perzyn pisze: A kolei z shonenów akcji (do jakich to zalicza się Inuyasha) to ostatnio tylko Claymore na mnie dobre wrażenie wywarł, a reszta pozycji, zwłaszcza najpopularniejsze One-Piece, Naruto, Bleach czy Shaman King mnie męczą. Hmmm. W zasadzie ten gatunek już mi się zwyczajnie przejadł.
Ja Naruto, Bleach'a oglądam z przyzwyczajenia.
Azrael666 pisze:http://www.popcorner.pl/popcorner/1,815 ... skich.html

Mam mieszane uczucia... niby fajnie, ale mogą wszystko spartaczyć - jak zwykle w takich przypadkach.
Kto nie ma. Tylko Gits może być dobry z tej całej plejady ;p (kiedyś był jeden film in real dragon balla i z_deka kaszana była xD)
To bynajmniej pasowało tutaj jak baletki dla drwala. Czy to nie Tobie zwracałem kiedyś uwagę, na jego znaczenie?
Oso
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

samuraii 7
samuraii champloo
afro samuraii
bleach
hunter x hunter
gantz
gurren lagaan
gungrave
fullmetal alchemist
trigun

Oto moja lista anime do obejrzenia, jakieś sugestie odnośnie wyboru, o wielcy?
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Bleach
Hunter x Hunter

Te 3 pozycje możesz sobie odpuścić z czystym sumieniem. Bleach i HxH to tasiemce,w których fabuły jest mniej niż naparzania (ewentualnie Bleach'a można obejrzeć do końca SS arc czyli bodaj 5X odcinka). Na dodatek obie w stosunku do mangowego pierwowzoru są przegadane i przeciągane. Na dodatek Hunter x Hunter jest niedokończone i nieprędko będzie bo obecnie nawet nie wychodzą nowe odcinki, zresztą ma ono 3 kolejne serie (1 TV i 2 OAV)

Avatar to nie jest rdzenne anime a produkcja amerykańska (uwaga: nie dyskryminuje produkcji innych niż japońskie, tu chodzi mi raczej o wykazanie nieprzynależności do wykazu) stylizowana na anime. I też niczym specjalnym sie nie wydaje.

Z pozostałych tytułów szczególnie godne polecenia wydają mi się Samurai Champloo i Trigun. Następne w kolejności Fullmetal Alchemist i Samurai 7. Pewne nadzieje wydaje się rokować Gantz, choć w tej kwestii nie będę się definitywnie wypowiadał bo nie widziałem anime a nie wiem jak ma się ono do mangi, która jest według mnie dobra.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Afro Samuraja zacząłem oglądać... i wytrzymałem 10 minut pierwszego odcinka. Sorki, ale bóg wojowników rozpłatujący szablą setki wrogów, którzy nic nie mogą zrobić swoją bronią palną, nie podnieca mnie szczególnie. NUDY!!!
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

ewentualnie Bleach'a można obejrzeć do końca SS arc czyli bodaj 5X odcinka
Mi sie pierwsze 5 odcinków spodobało bardzo... problem w tym, że zmusiły mnie one do obejrzenia fatalnego odcinka 13.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

@Force

Gungrave, FMA, Samurai Champloo, Trigun - z tej listy IMO najbardziej wartościowe anime do obejrzenia. Co prawda, ani Bleach, ani HxH nie oglądałem jako całości, ale tasiemce mnie dość szybko odrzucają...

Ostatnio zacząłem oglądać Bokura no, oraz Spice and Wolf. Pierwsze jest mocne, ale na początku przynudza, drugie ciekawe i ma bardzo dobrą kreskę. Jak na razie polecam obydwa.
Without compassion...
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

Tutaj kilka moich i Arasa wpisów na temat mangi i anime oraz PRZEDE wszystkim komiksu. Dobrego komiksu :)

Tutaj recenzja mojego ulubionego komiksu :

The Crow - http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-321

recenzja 300

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-280

zapowiedź animowanego Batmana

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-226

tekst o Samurai Champloo

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-205

tekst o anime

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... kulturowa/

tekst o dobrej animowej grze ;):

http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-193

Nie przepadam za agresywnym marketingiem i najchętniej bym to wywalił. Więc taka mała prośba do bywalców tego tematu: dajcie mi znać na PW, czy tego typu wpisy Wam nie przeszkadzają.
Oso
Har Har Har
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

zapowiedź animowanego Batmana
http://peacegrenade.wordpress.com/2008/ ... /#more-226
Czego to już nie wymyślą producenci komiksów, żeby wyciągnąć z zajebiście dobrze zarabiającej marki jeszce więcej kasy. Jak dla mnie manga w ogóle nie pasi do historii o superherosach i nie powinno się tego tykać. Jak Batman, to Batman TAS i tyle.

A ostatnio obaczaiłem na niesamowicie nubkowskim portalu Neon Genesis Evangelion i choc nie dzierżę mangi i anime zazwyczaj, to akurat ten tyłuł to chyba jedyny tytuł z mangi/anime który czytałem z zapartym tchem i który mi się nie znudził zarazem. No i oglądam. Wydaje mi się że w porównaniu z mangą akcja o wiele bardziej się ciągnie (jak to w anime bywa że kopiuje się sceny, albo przy długim ujęciu postacie w ogóle sie nie ruszają, nie licząc ust, argh) głównie przez watki ktorych nie zauwazyłem w komiksie. Albo pierwsze dwanaście numerów mam konkretnie nie pełnych a nie tak jak myslałem że tylko trochę niepełnych (bo mi brakuje tylko dwóch zeszytów bodajże).
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Jedynym anime, jakie mi się dotychczas na serio podobało, było Death Note, podkreślę to jeszcze raz. Zna ktoś inne anime w tym stylu, hm?

BTW. Mam pytanko do znawców: wie ktoś skąd pochodzi motyw "łez nienawiści"? To były takie kamienie w kształcie łez właśnie, pochodziły z jakiejś mangi lub anime. Pamiętam, że czytałem o tym kiedyś. Efekt działania owych był piorunujący, poza tym był wg mnie bardzo ciekawy ze względów psychologicznych - dawał wielką moc w zamian za wielką cenę. Niby standard, ale to świetne było. Więc powtarzam pytanko: skąd to? Wiecie?

PS. Znajoma mi poleciła Mushini:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/650 ... hi/rec/658
Co o tym sądzicie?
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
arthil
Majtek
Majtek
Numer GG: 6026651

Post autor: arthil »

Wczoraj skończyłem oglądać właśnie Death Note, i jeśli mimo rad Perzyna nie próbowałeś oglądnij Code Geass. Podobno Monster także ma ten klimat, ale nie biorę za to odpowiedzialności bo jeszcze nie miałem okazji dorwać się do tego.
Maybe Not
Szczur Lądowy
Numer GG: 6166027

Post autor: Maybe Not »

A ja naprawdę nie mogę zrozumieć czego wy od tego Bleach'a chcecie. Obejrzałem do trzydziestego któregoś odcinka i jak na razie podoba mi się bardzo. Death note'a nie oglądałem, za to czytam i uważam, że jest to świetna manga choćby z powodu wprowadzenia postaci L'a, Bo o ile w postaciach z Samurai Champloo nie było tyle oryginalności, o tyle L jest postacią (przynajmniej z mojego punktu widzenia) wybitnie niepowtarzalną. Jest to jednak jedynie moje zdanie, a ja za wielu mang i anime nie znam.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

To nieco od tylca się za to wezmę.

Owszem, L jest świetną i oryginalną postacią, ma charyzmę. Za to nijak nie rozumiem porównania do postaci z Champloo, które należą do zupełnie innej kategorii i na swój sposób także mają wiele wyrazu i nomen omen osobowości (choć i tak do bohaterów wcześniejszego wielkiego anime tych samych twórców - Cowboy Bebop, i tak im daleko).

Co do Bleach'a - nie wiem jak inni, ale mnie irytuje:
- tasiemcowatość (tetrycy tacy jak ja najbardziej lubią serie 13-26 odcinków, max 52)
- w anime fillery
- Deus Ex Machina co i rusz
- Postaci równie papierowe i stereotypowe co w Naruto
- bezsensownie dobrany "power level" postaci
- Główny zły, który pokazał ułamek możliwości a i tak starczy by nie szło go w zasadzie pokonać

Więcej mi tak od ręki nie przychodzi do głowy, ale ogółem to co każdy inny tasiemiec shounen.
Suigetsu
Pomywacz
Numer GG: 13716537
Kontakt:

Post autor: Suigetsu »

Przepraszam że przerwę dyskusje :D , ale mi z anime i mang najbardziej podobały mi się:
1.Dragon ball z
2.Full metal Alchemist
3.Rycerze Zodiaku (oglądałem chyba w wieku 6 latek :D )
4.Love Hina
5.Death Note
6.Naruto
7.Green Green :D
8.Helsing
i to chyba tyle :idea:
"Jako żeś spadł z nieba Lucyferze, któryś rano wschodził'
Brandergen
http://img141.imageshack.us/img141/3324 ... luedt8.jpg
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Jak ktoś szuka ciekawego anime, to polecam Elfen Lied. Dobrze zrobiona fabuła, ciekawe postacie... Zaznaczam, że film co i rusz jest raz to cukierkowy, raz dramatem a raz bardzo brutalnym filmem akcji... W każdym razie podobało mi się, bo mimo, że nie stetryczałem zupełnie tak jak Perzyn nie lubię tasiemców... :) EL może Death Note nie dorównuje, ale jednak ma poziom.

Obecnie oglądam Nanę... To jakieś obyczajowe romansidło o dwójce dziewczyn, które zamieszkały w jednym miekszaniu w Tokio. Obie mają po dwadzieścia lat i na imię Nana. Jedna to nieśmiała i dość zahukana dziewczyna ze wsi, druga to stylowa wokalista zespołu punkowego. Gatunkowo to zwyczajny romans obyczajowy :P Ale mi się bardzo podoba :D
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

No i to masakryczne pomieszanie i naiwnosc odrzucily mnie od Elfen Lied do tego stopnia, ze po dwu odcinach dalem sobie spokoj.

Ja polecam OAVki Armitage III. Kawal dobrego CP, choc potem sie nieco rozkleja.
Juugo
Szczur Lądowy

Post autor: Juugo »

Ja tam oglądałem wiele anime i raczej większość mi się podobała a szczególnie Helsing i Dragon Ball Z dla mnie to klasyka xD . A z tych nowszych to lubię Naruto, bardzo fajne i pewnie wiele osób o tym anime słyszało...
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Elfen Lied jest fajne, aczkolwiek trochę kończy się tak... Czegoś tam brakuje, bo generalnie nie wiadomo co z tym kolesiem wobec jego "kuzynki".

Afrosamuraj jest spoko. 5 odcinków dobrej naparzaniny i dobrych tekstów. Krótkie więc myślę że każdy może to ze spokojem obejrzeć ;)

A i Devil May Cry mi się nawet podobał... Aczkolwiek ostatni odcinek ma kilka motywów które raczej mi się nie podobają.
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ