Pierwszy cRPG

cRPG Corner
KraveN
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: KraveN »

BearClaw pisze:To ciekawe.. Temat został zdominowany przez Fallouta
Czyli Fallout został chyba "ojcem" cRPG-ów (oczywiscie dla tawerniaków).
Niech nam żyje Jasio kiep, ten typ co wymyślił Piwo, Piwo, Piwo !

Amrug- s 8 z 8 m 4 Hp: 100/100 U: Latanie, Targowanie się E: miecz krótki, 2x łuk krótki, 2x pszeszywanica D 250 L 0 Pn 5
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

chyba Diablo 2, a z prawdziwych RPGow to BG 2, wtedy bylem maniakiem Forgotten Realms i potem oczywiscie gralem we wszystko z FR (plus Torment, który byl zupelnie inny i zapamietalem go jako gre wyjatkowa). Za fallouta wziąłem sie dosc pozno, ciezko bylo przestawic umysl zainfekowany heroic fantasy na swiat post nuklearny, ale w koncu sie udalo.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
Buncur
Szczur Lądowy

Post autor: Buncur »

ehhh.... lata młodości stają przed oczami...
Dom kumpla, BGI na monitorze i gramy przez 6 godzin non stop....
potem było juz z górki ( i jak widze tradycyjnie) ---> BGII, Fallout, Fallout II... wszystko wspaniałe gry
tru dis fild of distrakszyn ju did not dezert mi maj brader in arms
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Ej! Heroes też był dobre parę razy wspominane!!! To jest najlepsza strategia turowa wszechczasów z dużo elementami cRPG. Jak skończyłem grać w Heroes 1 to rozpocząłem Heroes 3... i tak się rozpoczęła moja mania fantasy RPG'owa... W BG 1 grałem o wiele lat później. Zaś w follouta niegdy nie grałem.
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

PrQ pisze:
BearClaw pisze:To ciekawe.. Temat został zdominowany przez Fallouta:roll:
masz rację BearClaw ale też zawołano o baldur's geate co mnie cieszy widocznie dzięki magii falouta wielu koleśi zacęło lubić cRPG (tak było w moim przypadku) cyż to nie piękne :?: :wink:
Co do racji - zawsze i wszedzie :wink: Co do magi Fallouta - tak widocznie było 8) ,a jesli chodzi o jego ojcostwo, no coz.. Tak tez chyba sie rowniez stalo, bo znam wiele, naprawde wiele osob, ktore zaczely wlasnie od tego cRPGa :P . Wniosek? Fallout - matka i ojcem cRPGow! :twisted:
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Tak, to prawda. Fallout jakoby przywrocil cRPG do lask. To wlasnie po nim nastapil niejako wysyp tytulow, sytuacja ta zas trwa do dzis (w koncu co roku ukazuje sie kilka cRPGow)
Iskendarian
Pomywacz

Post autor: Iskendarian »

Heh, w cRPG gram od niedawna, więc nie mogę się pochwalić, że moim pierwszym był np. Fallout. Ale za to mogę się pochwalić, że pierwszym cRPG w jakiego zagrałem było demko Wizardry... 8 ;P W sumie gram w niego do dzisiaj(już w pełną wersję). To co, że fabuła jest średnia, że grafika jest słaba, ale ta grywalność, ten rozwój postaci... miodzio :D Szczerze mówiąc, do dzisiaj nie zagrałem w cRPG-a, który miałby większą grywalność od W8. Ale to pewnie dlatego, że od tej gry zacząłem moją przygodę z cRPG i mam do niej pewien sentyment. Chociaż szczerze mówiąc... jak siedziałem przed monitorem grając w tę grę nie zauważałem nawet jak szybko mija czas, czego nie moge powiedziec o innych cRPG(nie wliczam tu Morrowinda, bo do niego potrzeba mnóstwo wolnego czasu ;) )
"Bez przerwy pić też się nie da, więc się dokształcam"
timon
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: timon »

U mnie nietypowo. Najpierw BG 2, a potem BG i Opowieści Z Wybrzeża Mieczy, potem Tron Bhaala, wreszcie Neverwinter i dodatki :) co do fallouta to jakoś nie mogę się na ten postapokaliptyczny wiat przestawić...
Pozdrawiam
Timon
---------
Kosci zostały rzucone, jak głosi stare powiedzonko nekromantów
Goth
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 20804960
Kontakt:

Post autor: Goth »

seria eye of the beholder, pozniej dungenon master I i II =]
narazie brak
delur
Marynarz
Marynarz

Post autor: delur »

BG II, - ID1, - ID2, - Dungeon siege, NWN, itd. a teraz gram w .... BG1 :P (i nie moge dojsc do Sarevoka[juz koncze gre])
Obrazek
Obrazek
Delur słucha:
Obrazek
Obrazek
DENVER
Szczur Lądowy

Post autor: DENVER »

pierwszy cRPG w jakiego gralem nazywal sie... Menzoberranzan!!!
gierka bardzo przypominala zwykla sesje rpg, malo grafy, duzo tekstu, gierka jest z roku ok. 1980 :D :D
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
Kontakt:

Post autor: eRyahXa0S/Darth Wojtex »

Pewny jestes, ze to Menzoberranzan? Byla taka gra z 1994 jesli dobrze pamietam, i tam byl widok z oczu postaci, a wybieralo si ena poczatku dwie postaci, a w trakice gry dolaczal sie drizzt do druzyny ;].. ogolnei gra nie byla taka zla, jak pamietam. Z lat 80, to dopiero pod koniec powstal Pool of Radiance, i jesli dobrze pamietam, to byla pierwsza gra taka oficjalna ze swiata FR. Wczesniej byly jakies tam mikrogierki tworcy Ultimy ;]
Seth
Tawerniak
Tawerniak

Post autor: Seth »

Moim pierwszym cRPG był Planescape: Torment i to od niego zaraziłem się tą chorobą jaką są gry RPG :) Od tamtej pory wszystkie gry tego gatunku porównuje właśnie do Tormenta. Ta gra należy do rodzaju takich gier w które trzeba zagrac, jak ktoś nazywa się maniakiem RPG a nie grał w P:T to... nim nie jest(no co miało nie byc brzydkich słów :wink: )
Seth
Mu! :P (ja przynajmniej działam pod przykrywką)
http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Moim pierwszym cRPG w jakiego grałem była gra (tytułu niestety nie pamiętam) na Commodore 64 , ale jak dobrze sobie przypominam fajnie mi się w nią grało :D

A co do kultowych cRPG to pierwszym był Ice Wind Dale I

Dark_Voyager
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
Kontakt:

Post autor: eRyahXa0S/Darth Wojtex »

C-64? Pool of Radiance? Ultima?
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Niestety, to nie była żadna z wyżej wymienionych gier, które wymieniłeś eRyahXa0S/Darth Wojtex, ale znam te tutuły.

Dark_Voyager
DENVER
Szczur Lądowy

Post autor: DENVER »

eRyahXa0S/Darth Wojtex pisze:Pewny jestes, ze to Menzoberranzan? Byla taka gra z 1994 jesli dobrze pamietam, i tam byl widok z oczu postaci, a wybieralo si ena poczatku dwie postaci, a w trakice gry dolaczal sie drizzt do druzyny ;].. ogolnei gra nie byla taka zla, jak pamietam. Z lat 80, to dopiero pod koniec powstal Pool of Radiance, i jesli dobrze pamietam, to byla pierwsza gra taka oficjalna ze swiata FR. Wczesniej byly jakies tam mikrogierki tworcy Ultimy ;]

Byc moze sie myle, byc moze ta gierka o ktorej mowie nazywala sie jakos innaczej. nie mniej pamietam ze byla taka gra i byla dosyc stara, chociaz przyznaje sie bez bicia jak se teraz o niej pomysle to byla raczej z 1990 lub cos kolo tego. W sumie to i tak nie robi wielkiej roznicy. Nie mam pojecia czy to byl rpg ze FR bo wtedy nie wiedzialem co to w ogole jest :(
ODPOWIEDZ