Warhammer TofT ed.

Kącik poświęcony jednemu z popularniejszych systemów w Polsce. Zarówno edycji pierwszej, drugiej jak i autorskim modyfikacjom.
ODPOWIEDZ
Taryf
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Re: Warhammer TofT ed - It's no fantasy, ver 0.03

Post autor: Taryf »

Witam!
Przede wszystkim gratulacje solidnej roboty ;)

Ale mam małe pytanko. Na str 131 jest informacja o "Zakonie Pięści". Zalatuje mi to mnichem z D&D (bardzo fajnie zresztą), tylko że nie mogę nigdzie znaleść informacji o profesjach/umiejętnościach i schemacie rozwoju. Pojawi się to w kolejnej wersji, jest to jakieś przeoczenie, czy ja po prostu nie doczytałem się dokładnie?
TofT
Majtek
Majtek

Post autor: TofT »

Taryf pisze:Na str 131 jest informacja o "Zakonie Pięści". Zalatuje mi to mnichem z D&D (bardzo fajnie zresztą), tylko że nie mogę nigdzie znaleść informacji o profesjach/umiejętnościach i schemacie rozwoju. Pojawi się to w kolejnej wersji, jest to jakieś przeoczenie, czy ja po prostu nie doczytałem się dokładnie?
Zakon Pięści jest tajnym stowarzyszeniem działającym wewnątrz zakonu Templariuszy Sigmara. Członkowie zakonu kompletują takie same profesje jak pozostali templariusze, a za pozwoleniem lub z rozkazu przełożonych zostają szpiegami czy poznają tajniki magii. W skrócie Zakon Pięści to chłopcy od mokrej roboty, wykonujący w tajemnicy te zadania, które nie przystoją Świętym Rycerzom Sigmara.
Taryf
Szczur Lądowy

Post autor: Taryf »

Dzięki za wyjaśnienie.
Spotkał się ktoś może z mnichem rodem z D&D w Młotku? Kombinowałem z czymś takim, ale efekt był średni...

A z innej beczki, TofT czytałeś dodatek o Chaosie ;) Były tam fajnie opisane "ścieżki" rozwoju złych bohaterów (Wojownik Chaosu jako finał :P ).

BTW. Drobna sugestia. Może jako osobny plik/dodatek na końcu podręcznika zebrane wszystkie (lub co ważniejsze) tabelki? Ceny towarów, usług, tab. ciosów krytycznych itp. jak to jest w oficjalnych dodatkach. Byłoby coś w Pierwszej Pomocy MG.

EDIT: Brakuje mi w zasadzie 2 rzeczy. Umiejętności "Atak z Zaskoczenia" (wiadomo o co chodzi) i specjalnej profesji dla niziołków - Nożownik (tylko mi ta rasa i profesja w tajemniczy sposób wydają się idealnie pasować).

Na finał moich ględzeń... Czy w najblizszym czasie spodziewana jest aktualizacje? Nie wiem czy drukować, czy poczekać :lol:
TofT
Majtek
Majtek

Taryf pisze:A z innej beczki, TofT czytałeś dodatek o Chaosie ;) Były tam fajnie opisane "ścieżki" rozwoju złych bohaterów (Wojownik Chaosu jako finał :P ).
Niewolnicy Ciemności będą opisani w kolejnej wersji.
Taryf pisze:BTW. Drobna sugestia. Może jako osobny plik/dodatek na końcu podręcznika zebrane wszystkie (lub co ważniejsze) tabelki? Ceny towarów, usług, tab. ciosów krytycznych itp. jak to jest w oficjalnych dodatkach. Było by coś w Pierwszej Pomocy MG.
Kiedyś powstanie, podobnie jak Indeks.
Taryf pisze:EDIT: Brakuje mi w zasadzie 2 rzeczy. Umiejętności "Atak z Zaskoczenia" (wiadomo o co chodzi)
Nie trzeba posiadać umiejętności Atak z Zaskoczenia, aby atakować z zaskoczenia (więcej informacji znajduje się w Rozdziale III: Walka w paragrafie Zaskoczenie.
Taryf pisze:i specjalnej profesji dla niziołków - Nożownik (tylko mi ta rasa i profesja w tajemniczy sposób wydają się idealnie pasować).
Zgadzam się (tylko tobie ta rasa i profesja w tajemniczy sposób wydaje się idealnie pasować) ;)
Taryf pisze: Czy w najblizszym czasie spodziewana jest aktualizacje? Nie wiem czy drukować, czy poczekać :lol:
Kolejna wersja ukaże się w sierpniu*.
*Prawdopodobnie.
TofT
Majtek
Majtek

Dobra, będzie krótko zwięźle i na temat.
Dostałem ostatnio w łapy Dwarfs: Stone & Steel i w związku z tym szukam chętnych do tłumaczenia. Jeśli ktoś zna w miarę angielski i dysponuje wolnym czasem (wiem, że teraz z czasem ciężko wiosna/matury/sesja (egzaminacyjna ;) ) i inne obowiązki) niech zgłosi się emailowo. W bardzo optymistycznym wariancie udało by się zamieścić informacje (lub ich część) z dodatku w następnej wersji podręcznika.
Niech Chaos będzie z wami :twisted:
Wilhelm
Szczur Lądowy

Post autor: Wilhelm »

Ech... Brawa po prostu... Serdecznie gratuluje takiego podręcznika i dziękuję za możliwość ujrzenia go na własne oczy! CUDO! Jak tylko znajdę dość ambitną drużynę zacznę używać - jeszcze raz dziękuję! Na dodatek pięknie zebrane Jesienne Gawędy... W imieniu całej rzeszy młodych graczy w WFRP dziękuję za zachowanie go dla potomnych... Jestem pod wielkim wrażeniem i zaraz zadziękuję się pewnie na śmierć :)

Ps. Mam tylko drobne pytanie... Czy to wszystkie Jesienne Gawędy, jakie się ukazały czy mogę gdzieś jeszcze jakieś zdobyć? Po prostu tratują i powalają, warte są wszystkiego co o nich słyszałem... Ech... Liczę, że to nie koniec :)

Ps2. Jeszcze jedno... Po pierwszym przeczytaniu rzuciło mi się to w oczy... czemu kolczuga tak wspaniale chroni przed ranami kłutymi? Kolczy pancerz przede wszystkim zabezpiecza przed cięciami, ale dosyć łatwo go przebić - na treningach bractwa rycerskiego zdarza się nam często, że ktoś wbije brodę topora w czepiec i rozpruje cały w drobny mak... Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... :) Ok, mam nadzieję, że to chochlik... :) (tak nawiasem mówiąc w jej opisie kłute zapisane jest przez ó - prosiłeś o zgłaszanie byczków...)

Jeszcze raz gratulacje i pozdrowienia!
Kirlov
Szczur Lądowy
Numer GG: 6294446

Post autor: Kirlov »

Witam!

To mój pierwszy post na forum. Jak dla mnie odwaliłeś kawał bardzo dobrej roboty. Nigdy nie spotkalem się z podrecznikiem takich rozmiarów a tym_bardziej, że powstał on z inicjatywy fanowskiej i jest dostępny dla wszystkich bez ograniczeń. A co do twojej prośby to może mógłbym pomóc, studiuje już rok w Angli i myślę że dałbym rade co_nieco rozszyfrować z mowy Anglosasów ;). Ale jeszcze raz gratulacje! Oby tak dalej!
TofT
Majtek
Majtek

Wilhelm pisze:Ech... Brawa po prostu... Serdecznie gratuluje takiego podręcznika i dziękuję za możliwość ujrzenia go na własne oczy! CUDO! Jak tylko znajdę dość ambitną drużynę zacznę używać - jeszcze raz dziękuję! Na dodatek pięknie zebrane Jesienne Gawędy... W imieniu całej rzeszy młodych graczy w WFRP dziękuję za zachowanie go dla potomnych... Jestem pod wielkim wrażeniem i zaraz zadziękuję się pewnie na śmierć :)
Dziękuję. Nie_szkodzi, w razie potrzeby użyjemy nekromancji;)
Wilhelm pisze:Mam tylko drobne pytanie... Czy to wszystkie Jesienne Gawędy, jakie się ukazały czy mogę gdzieś jeszcze jakieś zdobyć? Po prostu tratują i powalają, warte są wszystkiego co o nich słyszałem... Ech... Liczę, że to nie koniec :)
Hmm, niestety tak. Przynajmniej wszystkie, które znajdowały się w 'Portalu' i 'Gwiezdnym Piracie', choć ten drugi ukazuje się jeszcze w formie elektronicznej, więc może kiedyś.
Wilhelm pisze:Ps2. Jeszcze jedno... Po pierwszym przeczytaniu rzuciło mi się to w oczy... czemu kolczuga tak wspaniale chroni przed ranami kłutymi? Kolczy pancerz przede wszystkim zabezpiecza przed cięciami, ale dosyć łatwo go przebić - na treningach bractwa rycerskiego zdarza się nam często, że ktoś wbije brodę topora w czepiec i rozpruje cały w drobny mak... Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... :) Ok, mam nadzieję, że to chochlik... :) (tak nawiasem mówiąc w jej opisie kłute zapisane jest przez ó - prosiłeś o zgłaszanie byczków...)
Masz rację. Ale... ;) No właśnie jest 'ale'. Musiałem zrezygnować z realizmu na rzecz 'równowagi'. Dobra napiszę po ludzku ;)
Założenie jest takie: pełne zbroja płytowa (czyli: skórznia+przeszywanica+pancerz kolczy+zbroja płytowa) daje ochronę 10/10/10 (S/O/K). I nie udało mi się sensowniej rozdzielić punktów. Inna sprawa, że nadziaki mają cechę oręża przebijający zbroję, więc trochę nadrabia (aha, zwiększyłem też Kość Obrażeń nadziaków na K6 i K8 (odpowiednio lekki i ciężki)). Gdyby ktoś miał propozycje jak to usprawnić to piszcie śmiało.
Wilhelm pisze:Jeszcze raz gratulacje i pozdrowienia!
Jeszcze raz dziękuję.

A i jeszcze jedna sprawa, poruszona w emailu. Zna ktoś jakiś dobry program do konwertowania *.doc na *.pdf, tzn. taki, w którym można zrobić na przykład zakładki i hiperłącze?
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Spróbuj drukarki PDF-ów. Tylko zadbaj o to, żeby w drukowanym doc-u już były wszystkie potrzebne hiperłącza.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
TofT
Majtek
Majtek

@Bazyl: W *.doc-u hiperłącze działa, po konwersji na *.pdf już nie :(

Właśnie jestem na etapie wklejania grafiki do podręcznika:
:arrow:Rycerze Bretonni
:arrow:Stygmaty Chaosu
:arrow:Demony Chaosu
No i tak to mniej więcej będzie wyglądało.
Szasza
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10499479

Re: Warhammer TofT ed - It's no fantasy - przymiarki do 0.04ed

Post autor: Szasza »

Przeczytałem całą wersję 0.03 i byłem pod wielkim wrażeniem. Teraz, gdy widzę to, nie mogę wyjśc z zachwytu.
Niejeden komercyjny podręcznik wygląda w porównaniu z tym cienko.
Szacun za ogrom pracy i jej efekty :smile:
Obrazek
Ninerl
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6110498

Post autor: Ninerl »

Absolutnie się zgadzam :smile: . Widzę, że ilustracje dobre, battlowskie i jak najbardziej młotkowe.
Ach i takie małe pytanko ;), wiem, że co prawda nie na miejscu, ale nie mogę się powstrzymać. Nie zna ktoś rozpiski profesji pod Druchii? Mam jakaś pierwszoedycyjną i właśnie jestem w trakcie jej hmm, przerabiania :| ...
Jam jest Łaskawą Boginią, która daje Dar Radości sercom ludzkim; na Ziemi daję Wiedzę Wiecznego Ducha, a po śmierci daję pokój i wolność . Ani nie żądam ofiary, gdyż oto ja jestem Matką Życia, i Moja Miłość spływa na Ziemię.
Misterius
Szczur Lądowy
Numer GG: 1762502

Post autor: Misterius »

Witam ToFt

Gratuluje Twojej pracy. Gram w rpg 11 latek od młotka zaczynałem i naprawdę muszę powiedzieć, że odwaliłeś kawał dobrej roboty. Chciałem zapytać czy termin sierpniowego wydania następnej wersji aktualny czy się opóźni ? Bo nie wiem czy drukować Twoje dzieło czy czekać :D

pozdrawiam
TofT
Majtek
Majtek

Misterius pisze:Witam ToFt

Gratuluje Twojej pracy. Gram w rpg 11 latek od młotka zaczynałem i naprawdę muszę powiedzieć, że odwaliłeś kawał dobrej roboty. Chciałem zapytać czy termin sierpniowego wydania następnej wersji aktualny czy się opóźni ? Bo nie wiem czy drukować Twoje dzieło czy czekać :D

pozdrawiam
Sierpień jest nadal aktualny. W wersji 0.04 jest dużo zmian i nowości (nie tylko graficznych (bez grafiki z zagęszczoną czcionką podręcznik liczy 1100 stron) w porównaniu do wersji 0.03, dlatego lepiej poczekać.
Uriziel
Majtek
Majtek
Numer GG: 11926008

Post autor: Uriziel »

TofT Ty po prostu wymiatasz :D 0.03 byłem zachwycony ale ta nadchodząca wersja zapowiada się jeszcze lepiej. Aczkolwiek w 0.03 znalazłem parę mało ważnych kruczków i takich tam. Nie wiem czy informować Cię czy nie, to tylko takie malutkie byczki ;)
I mam kilka uwag i pytań, np przydałby się jakiś zbiorczy opis skrótów czy coś. gdy np szukam czegoś konkretnego, widzę skrót i nie jestem pewny, co oznacza, wystarczyłoby tam zajrzeć i voilla.
Pytanie mam w sprawie hiperłączy, czy będą w nowszej wersji. Domyślam się, że łatwe to nie będzie, w przeciwnym razie byłoby już w 0.03 ale tak mnie to zastanawia więc pytam :)
Hmm, chciałem coś jeszcze ale żem zapomniał :roll: to najwyżej spytam przy okazji
Jeszcze raz dzięki za wspaniałą robotę i gratuluję wytrwałości i pracowitości. TofT Tyś jest the best!! :D

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 lipca 2008, 10:57 przez Uriziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Va faill, dhoine...
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

TofT - respekt. W przerwie między 0.03 i 0.04 dodać 300 stron to naprawdę wyczyn. Powinieneś trochę przyspieszyć z numeracją, bo to nie jest taka drobnica, żeby podnieść numerek wersji o jedną setną. Jak tak dalej pójdzie, to wolę nie wiedzieć, jak będzie wyglądać wersja 1.0, bo pewnie mój internet się udławi i zdechnie.
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

1100 stron robi wrażenie! Niestety nie widziałem tej pracy. Domyślam się tylko, że zmiany jakich dokonałeś są znaczne. Mam pytanko, czy ten podręcznik to podstawka, czy też zebrane wszystkie informacje [tzn. główny, bestiariusz, szczegółowe opisy krain, mapy itp.]? Czy jest to połączenie 1 ed. z 2ed.?
Próbowałem przeglądać ten dokument ale moja radiówka [512kb] nie daje rady wczytać tego dokumentu :( płakać mi się chce przez tego neta. Czy na forum zostanie umieszczony link do najnowszej wersji 0.04 [najlepiej spakowanej]?
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
ODPOWIEDZ